Cuprins:
Până în prezent, peste 70% din populația britanică a primit un al treilea vaccin împotriva COVID-19 sau un rapel. Multe persoane mai în vârstă sau din categoria celor vulnerabile au primit o a patra sau chiar o a cincea doză. Dar pentru cât timp și cât de des ne putem aștepta să continuăm să primim doze de rapel împotriva COVID-19?
Vaccinarea anuală, ca și în cazul gripei, ar putea fi o măsură de precauție utilă în viitor, scrie The Conversation, într-un articol semnat de profesorul cercetător Neil Mabbott, de la Universitatea din Edinburgh.
Vaccinurile COVID-19 au jucat un rol crucial în protejarea oamenilor împotriva îmbolnăvirilor grave, a spitalizării și a deceselor cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Cu toate acestea, imunitatea căpătată în urma vaccinării începe să se diminueze după câteva luni. Din fericire, vaccinurile de rapel ne completează eficient imunitatea împotriva SARS-CoV-2. Ca și în cazul dozelor inițiale, protecția pe care o oferă rapelurile împotriva rezultatelor grave este mai durabilă decât împotriva infecției. Dar și aceasta este limitată.
La patru luni după a treia doză de vaccin cu ARN mesager, protecția împotriva Omicronului începe să scadă. Un studiu a arătat că, după o a patra doză, protecția împotriva infecției a atins un vârf la patru săptămâni, iar apoi a început să scadă treptat.
Cine ar trebui să facă un rapel și când?
De-a lungul pandemiei de COVID-19, s-a observat faptul că persoanele în vârstă și cele cu anumite probleme de sănătate, printre altele, prezintă un risc crescut de îmbolnăvire gravă, spitalizare și deces din cauza COVID-19.
Prin urmare, ar trebui să le administrăm rapeluri celor mai vulnerabili la fiecare patru luni, pentru a ajuta la contracararea declinului treptat al imunității? Sau un interval mai lung între doze ar putea fi la fel de eficient, se întreabă cercetătorul britanic.
Oficialii din SUA au sugerat recent că, în viitor, majoritatea americanilor vor primi probabil o singură injecție anuală împotriva COVID-19. Deși imunitatea împotriva infecțiilor poate scădea mai devreme în cursul anului, acesta ar putea fi un compromis practic pentru a se asigura că un număr cât mai mare de persoane sunt protejate împotriva bolilor grave și a spitalizării înainte de iarnă.
Și tinerii au nevoie de rapel?
Pentru că incidența bolilor grave și a deceselor la tineri a fost mult mai mică, întrebarea este dacă și ei au nevoie de rapeluri anuale?
Un studiu elvețian a concluzionat că nu e suficient ca doar grupurile cele mai vulnerabile să primească un booster anti-COVID-19 pentru ca boala să nu aibă un impact major asupra sistemului de sănătate. În parte, acest lucru se datorează faptului că vaccinarea împotriva COVID-19 nu protejează doar persoana vaccinată, ci îi protejează și pe ceilalți în mod indirect, reducând răspândirea ulterioară a bolii.
Autorii studiului spun că soluția cea mai eficientă ar fi vaccinarea majorității populației, prioritizând, desigur, categoriile cele mai vulnerabile, în fiecare an, cu trei sau patru luni înainte de iarnă. Acest lucru ar reduce semnificativ infecțiile și internările în spital, potrivit sursei citate.
Ce vaccinuri ar trebui să folosim?
Până de curând, majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 aprobate au vizat o anumită proteină – spike – de pe suprafața tulpinii originale a SARS-CoV-2. Însă unele variante prezintă mutații în proteinele spike care le ajută să se sustragă imunității dobândite în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.
Pentru a contracara acest lucru, în unele țări din întreaga lume, inclusiv în grupurile vulnerabile din Regatul Unit, se administrează în prezent vaccinuri anti-COVID-19 actualizate, care includ proteina spike din varianta Omicron. Aceste vaccinuri „bivalente” sunt concepute pentru a oferi un nivel mai larg de protecție împotriva variantelor virusului, decât cel oferit de vaccinurile originale.
Vaccinuri actualizate împotriva COVID-19
Dar viitoarele variante ar putea conține mutații imune la vaccinurile actuale. Iar prezicerea variantei care va urma este foarte dificilă. Având în vedere acest lucru, oamenii de știință analizează diferite formate de vaccinuri care să protejeze împotriva unei game mai largi de variante ale virusului SARS-CoV-2, evitând astfel necesitatea unor actualizări regulate.
Cum SARS-CoV-2 infectează tractul respirator, administrarea vaccinului prin intermediul unei picături sau al unui spray nazal sau administrat în cavitatea bucală ar putea contribui la antrenarea sistemului imunitar al mucoaselor care căptușește tractul respirator pentru a recunoaște și distruge virusul la punctul de intrare, potrivit sursei citate.
Mai multe vaccinuri pentru mucoase sunt în curs de dezvoltare, iar două dintre acestea sunt aprobate pentru utilizare în China și India.
Studiile pe animale sugerează că această abordare are potențialul de a bloca infecția, obținând ceea ce se numește imunitate sterilizantă.
O injecție anuală
Vaccinurile anti-COVID-19 rămân cea mai eficientă și cea mai sigură modalitate de protecție împotriva bolilor grave și a deceselor cauzate de virusul SARS-CoV-2.
S-a pus problema dacă vaccinarea repetată anti-COVID-19 va slăbi, în timp, sistemul imunitar, însă acest lucru nu este adevărat, scrie cercetătorul britanic. Avem drept exemplu vaccinurile antigripale care se administrează de zeci de ani, anual, fără a exista dovezi că acest lucru afectează negativ imunitatea.
Pentru persoanele din grupurile cu cel mai mare risc, poate fi necesară o vaccinare mai frecventă cu o doză de rapel. Dar o vaccinare anuală împotriva COVID-19 pentru majoritatea oamenilor pare a fi o soluție rezonabilă.
Programată, așadar, în apropierea iernii, această măsură va contribui la protejarea celor mai vulnerabili împotriva formelor grave a bolii și a deceselor și va reduce presiunea pe care această boală o exercită asupra sistemelor noastre de sănătate, conchid cercetătorii.