“Şi eu recomand să se mănânce cât mai condimentat în această perioadă”, susţine medicul. Lipsite de efecte secundare, produsele autohtone pot fi consumate pentru întărirea imunităţii organismului, deoarece au în compoziţie substanţe care acţionează ca un scut împotriva gripei. Astfel, dacă faci parte dintre românii care se tem să îşi facă injecţia cu Cantgrip, vaccinul contra A(H1N1), Libertatea îţi spune ce trebuie să consumi în această perioadă pentru a scădea riscul îmbolnăvirii cu temutul virus.

Cârnaţii de Pleşcoi

Cu mult ardei iute şi cu usturoi, cârnaţii de Pleşcoi sunt pregătiţi, în fiecare iarnă, după o reţetă moştenită din bătrâni. ţăranii care prepară unul dintre cele mai cunoscute “branduri” alimentare româneşti susţin că minunatele mezeluri sunt nu doar gustoase, ci şi benefice sănătăţii, întărind sistemul imunitar. Totodată, virusurile gripale “izbutesc” cu greu să se instaleze în organism dacă mâncaţi cârnaţi de Pleşcoi, vă asigură producătorii locali.

Cimbrul

Cunoscut şi sub denumirile de lămâioară ori iarba cucului, cimbrul este o mirodenie care nu lipseşte din nici o gospodărie de la ţară. Iarna, mai ales, frunzele uscate ale acestei plante sunt deosebit de apreciate, pentru că au puternice proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Mai mult, ele favorizează eliminarea secreţiilor bronşice. Puterile vindecătoare ale cimbrului sunt confirmate şi de specialişti, care au descoperit că acesta conţine numeroase uleiuri volatile şi este un remediu perfect în infecţii, în astm şi pentru răceală. Preventiv, în sezonul rece, se recomandă o cană de ceai de cimbru pe zi. Dacă ai deja simptome de răceală, precum nas înfundat şi tuse, acest tratament te va ajuta să te însănătoşeşti mai repede.

Mujdeiul

Ce merge mai bine la o friptură decât un mujdei? Bun de să-ţi lingi “deştele”, cum se spune în popor, acesta se pregăteşte rapid, cu câţiva căţei de usturoi zdrobiţi, puţină sare şi ulei. Totul se amestecă bine până când se obţine o pastă delicioasă, dar şi sănătoasă, pentru că usturoiul conţine mai mult de 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene. De aceea, el este recunoscut drept un adevărat medicament antigripal, iar unii medici recomandă consumul a doi căţei de usturoi pe zi pentru a preveni apariţia răcelilor, a problemelor respiratorii sau a migrenelor. Mai mult, dacă deja ai contractat un virus, usturoiul introdus în alimentaţia zilnică te va ajuta să te vindeci mai repede.

Ceapa

Chiar dacă ştirea a stârnit multe zâmbete, autorităţile de la Chişinău au decis să nu se glumească atunci când vine vorba de prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, hotărând să suplimenteze regimul militarilor cu raţii însemnate de ceapă şi de usturoi. Oficialii au anunţat că această măsură va reduce cu siguranţă riscul contractării virusului A(H1N1) în armată. De altfel, unul dintre aceste două secrete antigripă ale moldovenilor, ceapa, este folosit de sute de ani în tratarea tusei şi a bronşitelor. Pentru vindecarea lor, se bea un decoct preparat din două cepe întregi, cu tot cu coajă. Spălate şi tăiate bucăţi, acestea se fierb în 400 ml de apă, timp de 15 minute, după care se strecoară. Licoarea se bea pe stomacul gol. Chiar dacă nu are un gust tocmai bun, ceaiul acţionează rapid şi calmează imediat simptomele virozelor respiratorii.

Slana cu boia

Bine tăvălită prin boia de ardei, slana ardelenească este un izvor de sănătate pentru organism. Pe timp de iarnă, ea este recomandată pentru că oferă grăsimile necesare organismului şi îl ajută să facă faţă frigului. În plus, ajunsă în stomac, boiaua de pe slănină provoacă o senzaţie de căldură care se răspândeşte rapid în tot organismul, reglând circulaţia. Cunoscută în Ardeal şi ca paprika, pulberea roşiatică este recomandată de bătrânii satului în răceli sau în gripe, dar poate fi folosită şi pentru tulburări stomacale. Astfel, dacă nu sunteţi amator de slănină, vestea bună este că efectele miraculoase ale prafului de ardei iute se regăseşte şi în fierturile calde, preparate cu boia şi cu apă. Acestea se administrează în doze mici, câte două linguriţe la fiecare 30 de minute.

Condimentele, nerecomandate persoanelor cu ulcer

Deşi sunt deosebit de gustoase şi au numeroase beneficii pentru sănătate, mâncărurile condimentate sunt contraindicate persoanelor care suferă de anumite afecţiuni. Bolnavii cu ulcer, cei care au frecvent probleme digestive ori cei care au hemoroizi nu ar trebui să apeleze la alimentele iuţi. Ele sunt însă binevenite pentru persoanele care vor să îşi întărească imunitatea şi au nevoie de alimente care să le grăbească tranzitul intestinal.

«Mortala» de Buzău

Oricât ar părea de ciudat, ţuica fiartă este, din bătrâni, unul dintre cele mai populare remedii pe timp de iarnă. Servită în tihnă, la gura sobei, băutura preparată din fructe stimulează sistemul imunitar. Singura condiţie este ca ea să nu fie consumată în exces şi pe perioade îndelungate. Dintre sortimente, specialiştii cred că cel mai bun efect antigripal îl are un fel de ţuică de prin apropierea Buzăului, “Mortala de Chiojdu”. Licoarea şi-a câştigat pe drept renumele şi, spun localnicii, ar avea un succes nebun dacă ar fi exportată peste hotare sau dacă autorităţile s-ar gândi să o promoveze ca “vaccin” natural pentru viroze.

 
 

Urmărește-ne pe Google News