“Şi eu recomand să se mănânce cât mai condimentat în această perioadă”, susţine medicul. Lipsite de efecte secundare, produsele autohtone pot fi consumate pentru întărirea imunităţii organismului, deoarece au în compoziţie substanţe care acţionează ca un scut împotriva gripei. Astfel, dacă faci parte dintre românii care se tem să îşi facă injecţia cu Cantgrip, vaccinul contra A(H1N1), Libertatea îţi spune ce trebuie să consumi în această perioadă pentru a scădea riscul îmbolnăvirii cu temutul virus.
Cârnaţii de Pleşcoi
Cu mult ardei iute şi cu usturoi, cârnaţii de Pleşcoi sunt pregătiţi, în fiecare iarnă, după o reţetă moştenită din bătrâni. ţăranii care prepară unul dintre cele mai cunoscute “branduri” alimentare româneşti susţin că minunatele mezeluri sunt nu doar gustoase, ci şi benefice sănătăţii, întărind sistemul imunitar. Totodată, virusurile gripale “izbutesc” cu greu să se instaleze în organism dacă mâncaţi cârnaţi de Pleşcoi, vă asigură producătorii locali.
Cimbrul
Cunoscut şi sub denumirile de lămâioară ori iarba cucului, cimbrul este o mirodenie care nu lipseşte din nici o gospodărie de la ţară. Iarna, mai ales, frunzele
Mujdeiul
Ce merge mai bine la o friptură decât un mujdei? Bun de să-ţi lingi “deştele”, cum se spune în popor, acesta se pregăteşte rapid, cu câţiva căţei de usturoi zdrobiţi, puţină sare şi ulei. To
Ceapa
Chiar dacă ştirea a stârnit multe zâmbete, autorităţile de la Chişinău au decis să nu se glumească atunci când vine vorba de pre
Slana cu boia
Bine tăvălită prin boia de ardei, slana ardelenească este un izvor de sănătate pentru organism. Pe timp de iarnă, ea este recomandată pentru că oferă grăsimile necesare organism
Condimentele, nerecomandate persoanelor cu ulcer
Deşi sunt deosebit de gustoase şi au numeroase beneficii pentru sănătate, mâncărurile condimentate sunt contraindicate persoanelor care suferă de anumite afecţiuni. Bolnavii cu ulcer, cei care au frecvent probleme digestive ori cei care au hemoroizi nu ar trebui să apeleze la alimentele iuţi. Ele sunt însă binevenite pentru persoanele care vor să îşi întărească imunitatea şi au nevoie de alimente care să le grăbească tranzitul intestinal.
«Mortala» de Buzău
Oricât ar părea de ciudat, ţuica fiartă este, din bătrâni, unul dintre cele mai populare remedii pe timp de iarnă. Servită în tihnă, la gura sobei, băutura preparată din fructe stimulează sistemul imunitar. Singura condiţie este ca ea să nu fie consumată în exces şi pe perioade îndelungate. Dintre sortimente, specialiştii cred că cel mai bun efect antigripal îl are un fel de ţuică de prin apropierea Buzăului, “Mortala de Chiojdu”. Licoarea şi-a câştigat pe drept renumele şi, spun localnicii, ar avea un succes nebun dacă ar fi exportată peste hotare sau dacă autorităţile s-ar gândi să o promoveze ca “vaccin” natural pentru viroze.