Lacul Paltinu este principalul punct de atracție de pe Valea Doftanei, dar dincolo de el mai sunt multe obiective turistice ce merită vizitate.
Cuprins:
Despre Valea Doftanei și barajul Paltinu
Comuna Valea Doftanei este amplasată într-un cadru natural pitoresc în nordul județului Prahova, în zona Carpaților de Curbură, pe cursul mijlociu al râului cu același nume. Ea se află situată în partea nordică a județului Prahova, între văile Prahova și Teleajen. Relieful muntos al acestei localități este mai accentuat către nord.
Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apă potabilă, întins pe o lugime de 3 km, oferind o priveliște încântătoare. Ambele maluri oferă condiții prielnice pentru așezarea unor campinguri pitorești.
Este așezat într-o zonă montană pitorească în bazinul Doftana, iar în apropriere se găsește râul Doftana, la confluență cu Pârâul Păltinoasa și Secăria. Situat la o altitudine de 650 m lacul Păltinoasa ocupă o suprafață de 215 ha.
Barajul Paltinu servește în principal pentru alimentarea cu apă potabilă și industiala a municipiilor Câmpina și Ploiești. În plus, barajul asigură și apa pentru irigarea a 9.000 hectare în lunca râului Prahova în zona Băicoi-Ploiești și pentru salubrizarea râului Dâmbul din Ploiești.
Barajul are o înălțime deasupra fundației de 108 m. Lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.
Cum ajungi pe Valea Doftanei și ce poți face acolo
Valea Doftanei este situată la intersecția D.J. 102 I Câmpina – Brașov cu D.J. 102 A, se urmează traseul D.J. 101 S Comarnic – Secăria – Valea Doftanei și D.J. 101 T Valea Doftanei – Bertea – Slănic care face legătura între Doftana și Valea Teleajenului.
Dacă ajungeți pe Valea Doftanei, relaxarea este cuvântul pe ordinea de zi. Fie că alegeți o zi de pescuit în Lacul Paltinu, fie că v-ați dori să explorați locurile cu barca, să urcați pe munte, aici le puteți face pe toate. Cunoascătorii știu că Lacul Paltinu are toate condițiile favorabile unei partide de pescuit, așa că sunt mulți cei care aleg acest loc.
Obiective turistice pe Valea Doftanei
Cheile Doftanei
Cheile Doftanei se numără printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului.
Cheile Doftanei au o lungime de 300 de metri și o lățime de 15-20 metri și se află pe drumul dintre Câmpina și Valea Doftanei. În trecut delimitau o cale ferată îngustă, astăzi pereții verticali ai acestora delimitează drumul comunal.
Rezervația Glodeasa
Rezervația Glodeasa – Teșila este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de pe Valea Doftanei. Ea reprezintă o pădure virgină de fag și brad, cu vârste de 200-300 de ani. Rezervația se afla la o altitudine cuprinsă între 700 și 900 metri și ocupă o suprafață de peste 500 hectare.
Frumuseţea sa este remarcabilă, de-a dreptul copleşitoare. Ori de câte ori ajungi în aceste locuri nu ai cum să nu remarci crestele împadurite ale munţilor, copacii destul de inalţi şi bătrâni care parcă încearcă să îţi şoptească povestea, apele învolburate şi dulci, rocile calcaroase, pajiştile întinse. Tot aici pot fi întâlnite specii de plante ce sunt ocrotite prin lege.
Aerul proaspat al muntelui, densitatea pădurii, precum şi drumeţiile care se pot realiza în aceste locuri devin întotdeauna suport pentru ca, an de an, turiştii să revină în aceste locuri în căutarea farmecului aparte al rezevaţiei.
Cheile “La Tocile”
Cheile “La Tocile” au o lungime de 3 kilometri și însoțesc lacul Paltinu
Barajul și Lacul Paltinu
Lacul Paltinu / Păltinoasa este recunoscut pentru fauna bogată în pești răpitori, precum biban, știucă sau clean. Lacul Paltinu este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.
Catedrala Ciobanilor
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Trăisteni, numită și Catedrala Ciobanilor, construită între în 1926 și 1942, este una dintre cele mai frumoase biserici din Muntenia.
Alte atracții pe Valea Doftanei
- Ruinele bisericii vechi din Traisteni, construită în 1724 de Constantin Cuculeata
- Biserica Adormirea Maicii Domnului din Teșila, zidită de Bucur Săvulescu în 1878
- Munții Baiului, Grohotiș și vârful Secaria, aflat în apropierea satului Teșila
- Muzeul de Arte Plastice din Teșila, unde sunt expuse o parte din lucrările Taberei internaționale de artă plastică Valea Neagră
- Momumentul Eroilor (1975), din satul Teșila
Trasee turistice pe Valea Doftanei:
- Traseu 4-5 ore pe culmea Munților Baiului, prin Valea Floreiului și Vf. Gagu Mare 1660 m.
- Traseu de 6-8 ore pe culmea Patru, Orgojoaia, Vf. Cazacu 1753m.Pasul Predeluș – 1295 m altitudine.
Daniel9090 • 07.02.2024, 12:42
Vizitatorii se pot bucura de frumusețea naturii într-un mediu pitoresc
Daniel9090 • 07.02.2024, 12:41
lacul de acumulare oferă o priveliște impresionantă și este adesea vizitat pentru activități de agrement, precum plimbări cu barca sau pescuit
Daniel9090 • 07.02.2024, 12:41
În sezonul rece, Valea Doftanei devine o destinație populară pentru iubitorii de schi