Valea Drăganului este un sat împrejmuit de munții stâncoși și măreți, iar râul Drăgan trece maiestuos prin localitate, oferind ochiilor o priveliște minunată, de poveste.
Cuprins:
Valea Drăganului – unde se află, cum ajungi
Valea Drăganului este un sat în comuna Poieni din județul Cluj, mai exact la 65 km de Cluj-Napoca și 84 km de Oradea. Satul Este situat la limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin. Valea este străbătută de râul Drăgan, iar peisaje sunt incredibil de frumoase.
Satul Valea Draganului este, probabil, si cel mai cunoscut dintre satele comunei.
Despre Barajul Valea Drăganului
Barajul Valea Draganului sau Barajul Floroiu este unic prin frumusețea naturii care îl înconjoară. Accesul se poate face de pe DN1 Cluj-Oradea. Barajul adună apele râurilor Drăgan și Sebeșel.
Barajul Floroiu este construit din beton în arc, de 120 m înălţime, cu dublă curbură. Are un volum total de 112 milioane metri cub şi o deschidere la coronament de 424 m. Este al doilea baraj ca mărime din ţară.
Privit de sus, Barajul Drăgan – Floroiu este ca un ,,nai gigant de beton” supus la forțele incredibile ale râului Drăgan și Sebeșel.
Obiective turistice și activități pe Valea Drăganului
Valea Drăganului este locul perfect pentru cei care vor să scape de tumultul orașului și de griji. Peisajele de vis te fac să uiți pentru o clipă de trecerea vremii.
Lacul de acumulare Drăgan are o suprafaţă de 293 ha şi este populat cu peşte, fiind o locaţie ideală pentru pescarii dornici de recreere.
În satul Valea Drăganului, turiștii pot vizita Pensiunea Iubu, în cadrul căreia un mic muzeu dedicat lui Lucian Blaga poate fi vizitat.
Cetatea Bologa și Castrul Resculum
În localitate, veți găsi ruinele unui castru roman și ale unei cetăți medievale, dar și o Moară de Apă, singura funcțională dintre cele care populau zona cândva. Moara are și o vâltoare unde se spală covoare și țesături. Ajunși lângă aceasta, se pot vedea ruinele cetății Bologa. Castrul Resculum este cea mai veche așezare din zonă, iar ruinele sale sunt vizibile și astăzi în locul numit Grădiște. Iubitorii de istorie vor aprecia cu siguranță o plimbare aici.
Plimbare cu barca
Poziția aparte, Valea Drăganului aflându-se sub masivul Vlădeasa și la întâlnire cu Munții Meseș, oferă peisaje cu totul aparte pentru căutătorii de frumos natural și, implicit, multe locuri unde puteți sta la un picnic sau pur și simplu în bătaia soarelui. O zi aici poate cuprinde o plimbare pe apă cu caiacul sau barca.
Trasee montane
Dacă ajungeți pe Valea Drăganului este bine să luați în calcul și o plimbare pe coasta Munților Vlădeasa sau chiar o drumeție la pas spre cabana cu același nume. Traseul are o dificultate medie și o durată de 3-5h.
Într-un traseu ceva mai dificil puteți porni spre cascada Vălul Miresei și Pietrele Albe în est sau Lacul Leșu și Peștera Meziad în vest.
Nici Vârful Buteasa nu-i chiar de ignorat, căci oferă o panoramă superbă asupra masivului Vlădeasa. Traseul spre el începe de lângă Cantonul Ciripa și continuă spre Cantonul Gruieșu. Aveți de urcat cam 2,5 ore.
Cascada Moara Dracului
Pe drumul forestier de după baraj se poate ajunge la Cascada Moara Dracului, una dintre cele mai frumoase din Munții Apuseni, cu o înălțime de aproape 25 de metri. Sunt cam 15-20 km de parcurs, puteți porni și la pas, dar și cu mașina. Pe cealaltă latură a lacului, pe valea Sebișelului, puteți descoperi alte două cascade: Caldarilor și Sebișel.
- Și dacă tot ajungi în apropiere de Cluj, descoperă și Cascada Vălul Miresei
Muzeul Memorial Octavian Goga
Printre cele mai apreciate obiective turistice de pe Valea Drăganului este și Muzeul Memorial Octavian Goga de la Ciucea. Doar 5km sunt de la Valea Drăganului până în universul lui Octavian Goga, ce cuprinde clădirea-castel, Casa Ady Endre, unde a locuit poetul cu același nume, Casa Albă și a sa expoziție etnografică, biserica de lemn adusă din localitatea Gălpâia, mănăstirea cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” și, nu în ultimul rând, Mausoleul Iubirii, ce adăpostește mormintele soților Goga.
Pentru un sfârșit de săptămână liniștit și relaxant, în care să te încarci cu energie pozitivă și bucurie din plin, Valea Drăganului merită vizitată. Și nu doar pentru relaxare, ci si pentru a te bucura de peisajul fascinant. Dar și de tradițiile încă păstrate și de poveștile încântătoare ale oamenilor simpli de la țară. De asemenea, poți încerca minunatele mâncăruri tradiționale, pregătite de gospodinele din sat, sau poți admira și vizita biserica din sat.
Daniel9090 • 08.02.2024, 13:43
Valea Drăganului oferă o atmosferă liniștită și relaxantă, fiind potrivită pentru cei care caută să scape de agitația urbană
Daniel9090 • 08.02.2024, 13:43
Bucătăria locală, bogată în produse naturale și ingrediente tradiționale, este un alt aspect apreciat
Daniel9090 • 08.02.2024, 13:42
Pentru iubitorii de natură și drumeții, Valea Drăganului oferă numeroase trasee și poteci, fie că este vorba de drumeții ușoare sau de ascensiuni mai dificile către vârfuri montane