Castelul de Lut din Valea Zânelor seamănă cu un adevărat castel din povești. Are o arhitectură ce combină povestea clasică Albă ca Zăpada și crestele munților. Castelul de lut Valea Zânelor este situat într-un sat pitoresc din județul Sibiu, mai precis în Porumbacu de Sus. Drumul către această construcție de basm este unul ușor de parcurs și oferă numeroase priveliști încântoare.
Cuprins:
Povestea Castelului de lut Valea Zânelor
Castelul de lut este construit doar din materiale naturale, piatră, beton, lemn, lut și var.
Localizarea este unul din punctele cheie ale acestui obiectiv turistic, astfel satul, grădinile și mai ales peisajele pitorești conturează un cadru rustic, rupt din basmele tradiționale românești.
Povestea Castelului de Lut a început în urmă cu 7 ani, când doi corporatişti din Bucureşti, soţ şi soţie, au decis să se mute undeva la ţară, într-un loc liniştit. Un loc de poveste, unde să aibă şi o casă de poveste. Aşa le-a venit ideea de a construi un castel de lut care să semene cu acelea din poveşti, dar să se şi încadreze în peisaj.
Un loc pur, pur și simplu verde, o pajiște pe malul Râului Porumbacu avea sa devina locul ales.
- Descoperă cele mai frumoase castele din România
Cum ajungi la Valea Zânelor
La Castelul de Lut din Valea Zânelor se ajunge foarte uşor de pe DN1, din localitatea Porumbacu. În zonă sunt foarte multe păstrăvării, iar Transfăgărăşanul şi Lacul Bâlea sunt la o aruncătură de băţ.
Adresa exactă este Porumbacu de Sus, Strada Principală Nr. 630.
Momentan, Castelul de Lut Valea Zânelor nu oferă servicii de cazare. Intrarea pentru a vizita castelul nu este gratuită, prețul fiind de 10 lei.
Ce poți face în Valea Zânelor
Castelul, grădina, râul și mai ales atmosfera sunt punctele principale pentru care toți vizitatorii aleg acest loc. Relaxarea și deconectarea de agitație atrag oameni din toate colțurile României și chiar după granițele acesteia.
Castelul din Valea Zânelor are un acoperiș din șindrilă de lemn, tencuiala este pe bază de var hidraulic, iar în interior vei găsi două nivele, parter și mansardă, 10 camere, fiecare cu un design rustic, dar și un magazin cu suveniruri și dulciuri.
La Castelul de Lut oaspeții se pot relaxa în diferite moduri, însă cea mai deosebită activitate este picnicul la iarbă verde într-un cadru unic, de vis. Proprietarii au denumit spațiul din curtea castelului Grădina Magică a Zânelor – un loc feeric, atent decorat și amenajat chiar pe malul râului Porumbacu.
Grădina a devenit în acest fel locul principal de activitate pentru cei ce aleg să viziteze Castelul de Lut, aici aceștia pot servi preparate tradiționale, pot face picnic pe iarbă sau se pot bucura de frumusețea locului și abundența de floră ce înconjoară locul.
Oaspeții se pot bucura de magia naturii, de jocuri la iarbă verde și mai ales de realizarea unor imagini inedite cu un peisaj unic în țară.
Castelul de lut din Valea Zânelor, fiind un loc de poveste, poate fi locul perfect în care să mergi cu copii. Aceștia se pot distra în locul de joacă special amenajat, un loc sigur cu o suprafață generoasă. De asemenea, aceștia se pot bucura de râu, munte, aer și soare.
Obiective turistice în apropiere de Valea Zânelor
În apropiere de Castelul de lut Valea Zânelor sunt foarte multe păstrăvării, iar Transfăgărăşanul şi Lacul Bâlea sunt la o aruncătură de băţ.
Transfăgărășan
Considerat drept cel mai frumos drum din România, traseul Transfăgărășan poate fi o adevărată destinație de vacanță datorită obiectivelor turistice din zonă și peisajelor cu munții Făgăraș.
“Drumul printre nori”, așa cum mai este denumit traseul, Transfăgărășanul, măsoară aproximativ 151 km și face parte din DN 7C, drum ce începe din județul Argeș, sat Bascov, de lângă județul Pitești și se intersectează cu DN1, lângă comuna Cârțișoara, între Sibiu și Brașov.
Cascada Capra
Cunoscută și sub denumirea de Cascada Iezerului, vei găsi Cascada Capra pe versantul sudic al Făgărașului, la 1960 metri altitudine. Cascada este aprovizionată din lacul glaciar cu același nume și are o cădere de apă de peste 40 de metri.
- Nu rata să vizitezi cele mai frumoase cascade din Romania
Bâlea Lac
Cel mai popular obiectiv turistic de pe traseul Transfăgărășan, Bâlea Lac este un lac glaciar cu peste 11 metri adâncime, iar spațiul ce îl înconjoară a fost declarat rezervație științifică. Pe timpul iernii, în apropiere de lac se amenajează Hotelul de Gheață cu zonă de bar și biserică, toate construite din blocuri uriașe de gheață scoase din lac.
Bâlea Cascadă
Între vârfurile Moldoveanu și Negoiu vei găsi lacul Bâlea, o cădere de apă de aproximativ 60 de metri. Pentru a ajunge la cascadă poți urma un traseu de la Cabana Bâlea Cascadă, pe marginea șoselei Transfăgărășan.
Cetatea Făgăraș
Cetatea Făgărașului este situată în chiar centrul municipiului Făgăraș, nu foarte departe de Valea Zânelor. Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.
Tarifele de vizitare ale Cetății Făgărașului sunt următoarele: adulți – 20 RON; elevi, studenți, pensionari – 10 RON; gratuit – copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora.