Elena Casapu, nutriţionist Maggi şi autoarea unui ghid alimentar, ne avertizează că pentru a ne bucura de vitaminele din legume şi fructe trebuie să avem grijă să le consumăm proaspete sau gătite la abur.
“Carnea este de preferat să fie pregătită pe grătar sau la cuptor şi evitate prăjelile”, spune specialista. Ea îţi recomandă să prepari legumele din conserve în suc propriu, fără să le amesteci excesiv.
Vitamina K contribuie la coagularea sângelui şi la întărirea sistemului osos. Ea poate fi procurată din legume verzi, precum varza, spanacul sau broccoli. Acestea trebuie păstrate în locuri ferite de lumină. Dacă foloseşti legume congelate, nu le dezgheţa înainte de a le găti. Apa utilizată la prepararea lor trebuie încălzită şi abia apoi se adau- gă şi alimentul îngheţat.
Acidul folic este esenţial pentru creşterea şi reproducerea tuturor celulelor din organism, ajută la formarea globulelor roşii şi creşte fertilitatea. Îl poţi lua zilnic din grâu integral şi din germeni de grâu. Adaugă în dieta ta seminţe de floarea-soarelui şi porumb pentru aceleaşi rezultate.
Untdelemnul pe bază de plante precum floarea-soarelui sau soia asigură necesarul de vitamina E, un eficient antioxidant celular. Completează-ţi meniul cu nuci, migdale şi spanac şi ai grijă ca uleiul pe care îl foloseşti să fie depozitat într-un loc răcoros, ferit de lumină.
Fasole verde
Păstăile verzi de fasole, sparanghelul şi lintea ajută arderile celulare şi asigură funcţionarea optimă a sistemului nervos. Aceste legume sunt bogate în vitamina B1, astfel că nutriţionistul recomandă consumul zilnic a unei cantităţi de 200 g de păstăi verzi.
Circa 200 g de cartofi noi contribuie la cantitatea de vitamina B6 recomandată zilnic pentru un adult de vârstă medie, conform specialistului Maggi. Această vitamină este esenţială pentru metabolismul proteinelor şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Ea contribuie la formarea globulelor roşii din sânge.
Sinteza hormonilor şi a lipidelor este asigurată de acidul pantotenic. Acesta se găseşte în cantităţi importante în ciuperci. Pentru că poate fi dificil să le incluzi în meniul tău zilnic, ele pot fi înlocuite cu broccoli, cartofi noi sau grâu integral. Alternarea acestor alimente este modul ideal de a-ţi păstra echilibrul dietei.
Roşii
Donaţii pentru vârstnici
Medicament nou pentru osteoporoză
Evista, cel mai nou produs farmaceutic contra osteoporozei, va fi lansat în curând şi în România. Primul medicament Ranbaxy Laboratories de pe piaţa noastră previne şi tratează această afecţiune osoasă întâlnită în special la femeile ajunse la menopauză. Efectele benefice ale acestui medicament sunt recunoscute peste tot în lume.
fotografii: Shutterstock, Northfoto