Cuprins:
Beneficii varza murată
În mod normal, rețeta tradițională de varză murată se face în octombrie, după ce cade bruma, după sărbătoarea de Sf. Dumitru. Atunci, conform spuselor din popor, varza murată se păstrează cel mai bine pentru iarnă, zeama este limpede și nu se strică.
Varza, cât și zeama de la varza murată au o mulțime de beneficii pentru organism. Cele două sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive și contribuie eficient la întărirea sistemului imunitar și revitalizarea organismului. De asemenea, varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12, dar și magneziu, fier, acid folic și potasiu. Varza murată este considerată un probiotic natural și datorită acidului lactic, care acționează ca un conservant.
Câte calorii are varza murată?
Varza murată este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre pierderea kilogramelor în plus deoarece nu are multe calorii. O porție de 100 de grame de varză murată are aproximativ 20 de calorii, reprezentând doar 0,85% din totalul de calorii recomandat pe zi, 2000. Iată cum faci cea mai simplă rețetă de varză murată.
Cum se pune varză la murat
Ingrediente pentru varză murată:
- 20-25 de verze;
- 20 de crenguțe de mărar uscat;
- 10 rădăcini de hrean;
- 10 legături de cimbru uscat;
- 4-5 mâini de boabe de porumb;
- 1,5 kg sare grunjoasă;
- 1 pahar de piper boabe;
- 3-4 gutui galbene.
Secrete pentru cea mai bună varză murată
- Pentru început, este important de precizat că este nevoie de un butoi de stejar și nu de plastic. În butoiul de stejar varza murată își va păstra zeama mult mai limpede.
- Butoiul de stejar trebuie să aibă un cep de lemn ori metal fixat în el, iar la capăt să fie prevăzut cu un robinet;
- Butoiul în care urmează să pui varza la murat trebuie opărit înainte și lăsat o zi cu apă și var nestins în el. Aceste ingrediente ajută la eliminare impurtităților. Ulterior, butoiul se spală în câteva ape clocotite.
- Pentru a nu se astupa butoiul și pentru a putea trage varza, în dreptul cepului din lemn ori metal se va face o împletitură din crenguțe de mărar. Zeama din butoiul de varză se va scoate și se va turna la loc, de mai multe ori, pentru a se dizolva în profunzime sarea depusă pe fundul butoiului.
Pașii pentru a pune varza la murat
Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabele de porumb, câteva felii de gutui și câteva foi de varză. După asta, se curăță verzele de primele foi și se scobesc bine în zona cotorului. Verzele curățate se pun în butoiul de lemn, dar cu scobitura în sus. Rețeta de varză murată căpățâni este una dintre cele mai sigure și mai gustoase rețete.
Pe fiecare varză se pune sare, iar printre verzele din butoi se pune hrean, mărar, porumb, piper, cimbru și felii de gutuie. Se pune un al doilea strat de verse și se continuă cu condimente. Aceeași procedură se face până când se umple butoiul.
După prima săptămână, butoiul cu varză se golește de zeamă pe la cep, se vântură zeama, după care se pune la loc în butoi, pe deasupra.
Se gustă zeama de varză, iar dacă este nevoie se mai potrivește cu sare ori se mai ia din lichid (dacă este prea sărat) și se înlocuiește cu apă simplă.
O dată pe săptămână se trage zeama de varză (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând), până când varza s-a acrit de tot.
După 3 săptămâni, varza murată este gata.
Trucuri pentru cea mai bună varză murată
- Dimensiunea căpățânilor de varză nu trebuie să fie mai mare de 20 cm în diametru, dar nici mai puțin de 15 cm.
- Varza aleasă pentru butoiul cu murături trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza fină și fermă, fără să fie atacate de insecte ori boli, în caz contrar, varza face floare și se strică.
- Se poate adăuga busuioc uscat pentru ca varza să se păstreze fermă.
Cea mai simplă și gustoasă rețetă de varză murată este gata!
Sursă foto: Shutterstock.com