Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în alimente semipreparate, pline de grăsimi, sare sau zahăr, alergiile nediagnosticate, lipsa exerciţiului fizic, lipsa unui somn odihnitor de 8 ore, consumul constant de apă de la robinet, băuturile carbogazoase dulci sau alcoolice, fumatul ori stresul sunt doar câţiva factori care pot declanşa o criză a sistemului imunitar.
Consecinţele acestui colaps în sistemul de apărare al organismului se pot manifesta prin instalarea răcelilor şi a gripelor, a alergiilor, a senzaţiei de oboseală şi de letargie, a problemelor gastrointestinale, a unor infecţii repetate sau a semnelor de îmbătrânire prematură.
Delectează-te cu… vitamine!
O dietă bogată în alimente care conţin vitamina A şi beta caroten (lapte, brânză, gălbenuş, ficat, peşte, spanac, roşii, morcovi, dovleac) te ajută să ai o vedere şi o piele sănătoase. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variază între 1,3 şi 1,5 mg la adultul fără nevoi speciale şi poate ajunge până la 2,4 mg la gravide.
Carenţa de vitamina E poate duce la pubertate întârziată, menstruaţie dureroasă, avort spontan, sterilitate şi impotenţă, tulburări hepatice şi fragilitate capilară. Regimul alimentar în această situaţie trebuie să conţină: pâine din tărâţe de grâu şi de secară, grâu fiert, grâu încolţit, ţelină, spanac, morcovi, pătrunjel, soia, peşte.
Acizii graşi omega-3 previn cancerul
Atunci când membrana celulară conţine acizi graşi omega- 3, aceştia o protejează de atacul radicalilor liberi şi deci de apariţia celulelor canceroase. Sursele alimentare de acizi graşi omega-3 sunt multiple şi la îndemână: seminţele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia etc.