Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajelor de poveste, dar și a facilităților de practicare a schiului pe timp de iarnă.

Despre Vatra Dornei – descriere și istoric

Vatra Drnei este situată în nordul României, în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali.

Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș. Se practică alpinismul și sporturile de iarnă, iar localitatea este în același timp și o importantă stațiune balneară.

Scurt Istoric

Bazinul Dornelor a devenit cunoscut încă de la jumătatea secolului XVIII-lea când apele minerale din această parte a Imperiului Habsburgic -Vatra Dornei, Cândreni, Şaru Dornei – au fost studiate de Hacquette de Nurnberg. Izvoarele de aici au început să fie recunoscute oficial odată cu începutul secolului al XIX-lea, după analizele realizate de medicul Ignatziu Plusch.

În anul 1841, după studiul apelor din Poiană Negri, acesta s-a adresat autorităţilor habsburgice pentru a trage primele semnale de alarmă referitoare la starea precară a băilor şi a apelor de la Poiana Negri. Doctorul a propus şi un proiect de amenajare pentru băi, construirea unei clădiri cu şase căzi, proiect aprobat în ianuarie 1811.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Tot în acea perioadă se construieşte şi Palatul Comunal, iar mai apoi, în 1902, s-a construit Gara CFR. În timpul primului război mondial, oraşul Vatra Dornei a suferit mari pierderi şi distrugeri, dar mai apoi, staţiunea a înflorit, iar băile au fost refăcute. În prezent, staţiunea s-a dezvoltat intens şi este vizitată de sute de turiştii, pe tot parcursul anului.

Între anii 1850-1900, primarii au contribuit intens la dezvoltarea staţiunii, mergând în audienţă la Împăratul Imperiului Austro-Ungar cu proiecte de dezvoltare asemănătoare marilor oraşe din Europa.

În 1907, Vatra Dornei a fost declarat oraş al Imperiului. În timpul celui al doilea război mondial, Vatra Dornei a trecut printr-o perioadă de regres, însă oraşul şi staţiunea au fost refăcute complet după anul 1944.

Vatra Dornei  -pictură de Franz Xavier Knapp, 1867
Vatra Dornei -pictură de Franz Xavier Knapp, 1867

După 1945 începe o vastă campanie de refacere și modernizare a tuturor obiectivelor care constituiau averea stațiunii. Imediat după 1950, stațiunea balneară Vatra Dornei intră în exploatare la întreaga capacitate și până în 1989 continuă să se dezvolte în toate planurile: medical, de agrement, de odihnă, etc. În anul 2000, orașul este ridicat declarat municipiu.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Obiective turistice în Vatra Dornei

Obiective turistice in Vatra Dornei
Obiective turistice in Vatra Dornei

Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei

Este constituit din două secții: Secția de Faună și Floră din zona Dornelor și Secția de Cinegetică din județul Suceava. Exponatele de faună și floră sunt prezentate redând aspecte din mediul lor natural, ceea ce dă un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Sunt abordate probleme de ocrotire a naturii, de taxonomie, filogenie și ecologie. Parterul muzeului prezintă colecția cinegetică. Animalele vertebrate sunt prezentate în ordine evolutivă: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. De asemenea, muzeul include un interior vânătoresc și Sala Trofeelor.

Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei

Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei, situat pe Strada Mihai Eminescu nr. 17, în clădirea primăriei, a fost înființat în anul 1987 și oferă o imagine de ansamblu a creației populare din zona montană a Bucovinei.

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Sunt ilustrate preocupările de vârf ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, prin prezentarea fenomenului artistic popular. De asemenea, sunt reprezentate două dintre ocupațiile specifice zonei Dornelor: creșterea animalelor și plutăritul. În incinta muzeului au fost reconstituite două interioare tradiționale din zonă, care prezintă vizitatorilor armonia și farmecul organizării interiorului unei case țărănești. În colecție se găsesc exemplare ale portului popular bucovinean, unelte meșteșugărești și ceramică din zona Bucovinei.

Cetatea Sucevei

Obiective turistice în Vatra Dornei  - Cetatea Sucevei
Obiective turistice în Vatra Dornei – Cetatea Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei este o fortificație construită în zona Moldovei, dovadă a bătăliilor ce s-au purtat aici. Cetatea ce este acum monument istoric a fost ridicată de Petru I Mușat, întărită de Ștefan cel Mare și mai apoi distrusă de Dumitrașcu Cantacuzino. Cetatea oferă vizitatorilor o panoramă unică a oraşului

Castelul Dracula

Castelul Dracula se află în vecinătatea staţiunii Vatra Dornei și este un loc unde circulă legende şi mituri, fiind considerat locul unde ar fi trăit Dracula. Castelul nu are o valoare istorică, dar oferă o panoramă a Munţii Bârgăului şi poate fi un bun loc de popas.

Izvoarele termale și cu apă carbogazoasă

Vatra Dornei este și destinația celor care doresc să se odihnească într-un bioclimat tonic stimulent cu influenta benefica asupra sistemului nervos. Pentru refacerea sănătății Vatra Dornei oferă factori naturali de cură cum sunt:

  • izvoarele cu apă minerală carbogazoase
  • izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase
  • mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2
  • nămolul de turba din zona Poiana Stampei

Pârtii de schi în Vatra Dornei

Partii de schi in Vatra Dornei
Partii de schi in Vatra Dornei

Pârtia Dealul Negru

Cea mai importantă pârtie este Pârtia Dealul Negru, una dintre cele mai mari pârtii din România, cu o lungime de 3200m. Aceasta are un grad mediu de dificultate, are o diferență de nivel de 400m și beneficiază de transport pe cablu. Nu beneficiază de iluminat nocturn.

Pârtia Veverița

Pârtia Veverița cu grad mediu de dificultate, are o lungime de 850m și beneficiază de iluminat nocturn și instalație de producere a zăpezii artificiale. Diferența de nivel este de 180m.

Pârtia Parc 1

Pârtia Parc 1 este destinată schiorilor intermediari, are grad mediu de dificultate și are lungimea de 900m. Este una dintre cele mai vizitate pârtii din nordul țării, beneficiază de nocturnă, tunuri de zăpadă artificială și teleski. La baza pârtiei se află o pistă de snowtubing.

Pârtia Parc 2

Pârtia Parc 2 este recomandată schiorilor începători, având un grad scăzut de dificultate. Are o lungime de 550m, iar diferența de nivel este de doar 50m. Pârtia beneficiază de zăpadă artificială și de transport pe cablu.

Trasee montane din Vatra Dornei

Pe lângă obiectivele turistice din Vatra Dornei există numeroase altele în imediata apropiere.

Parcul Natural Călimani

Intrarea în Parcul Natural Călimani este la doar câțiva kilometri, în comuna Șarul Dornei, iar în Dorna Arini găsim Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului.

Transrarăul

Din comuna învecinată, Pojorâta, pleacă unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, Transrarăul, cu peisaje sublime și posibilitatea de a ajunge la formațiunile Pietrele Doamnei.

Lacul Colibița

Obiective turistice lângă Vatra Dornei - Lacul Colibita
Obiective turistice lângă Vatra Dornei – Lacul Colibita

După o plimbare de o oră – 1 oră și jumătate puteți ajunge și la Lacul Colibița, unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară.

Lacul Colibița are suprafața de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul de 65 miloane de metri cubi, fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

Lacul este înfrumusețat de prezența unor mici insule pe suprafață sa care oferă o imagine superbă pentru cei ce aleg să viziteze zona. Barajul Colibița a fost construit din anrocamente și are o înălțime de 92 metri, lățime de 300 m, iar lungimea coronamentului este de 251 m.

Mănăstirile din Bucovina

Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita

De la Vatra Dornei se ajunge cu ușurință la Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, la mănăstiri precum Moldovița, Sucevița sau Mănăstirea Humorului, sau la Mocănița din Bucovina.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
Știrileprotv.ro
Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Cum să scapi, de fapt, de mirosul greu și urât al prosoapelor. Doar așa le vei avea moi, pufoase și mereu parfumate. Este un secret al hotelierilor
FANATIK.RO
Cum să scapi, de fapt, de mirosul greu și urât al prosoapelor. Doar așa le vei avea moi, pufoase și mereu parfumate. Este un secret al hotelierilor
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Se construiește cea mai scumpă autostradă din istoria României. Va avea cel mai lung tunel din țară, 65 de viaducte, poduri şi pasaje și va face legătura cu mai multe zone importante
FANATIK.RO
Se construiește cea mai scumpă autostradă din istoria României. Va avea cel mai lung tunel din țară, 65 de viaducte, poduri şi pasaje și va face legătura cu mai multe zone importante
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Leguma cu gust de mango şi papaya, cultivată într-o seră din Bucureşti. Cât costă
Observatornews.ro
Leguma cu gust de mango şi papaya, cultivată într-o seră din Bucureşti. Cât costă
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI