Descoperă curiozități despre Veneția și cele mai frumoase locuri de vizitat:
Cuprins:
Despre Veneția
Veneția este un oraș de o imensă frumusețe și semnificație istorică, dar este și unic în felul său. În plus, Veneția este considerat unul dintre cele mai romantice orașe din lume. Capitală a regiunii Veneto din nordul Italiei, Veneția se află de fapt pe 117 insule mici care sunt conectate printr-o serie de poduri și separate printr-o rețea de canale. Cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, Veneția nu este unul dintre cele mai mari orașe din Veneto, dar este una dintre cele mai vizitate destinații turistice din țară.
Frumoasa Veneția ar trebui vizitată, fără doar și poate, la pupa unui vaporaș cochet sau mai bine a unei gondole romantice. Între Paris și Veneția se duce anual o competiție pentru a câștiga atenția îndrăgostiților din toată lumea și totodată de a dobândi titlul de cel mai romantic oraș din lume.
În Veneția, romantismul emană peste tot, de la străduțele pietruite atent, din cele mai vechi timpuri, până la canalale ce protejează granițele unui micuț stat din istoria lumii.
Scurt istoric
În timpul Evului Mediu și al Renașterii italiene, Veneția a fost o fortăreață extrem de puternică și a servit ca un centru financiar și militar major. În plus, a fost un loc care a cunoscut o mare dezvoltare culturală și artistică și a fost renumit în întreaga lume.
Nu sunt aspecte certe asupra originii orașului, cu toate că legenda locală acreditează ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al întemeierii Cetății. Se pare că Veneția s-a născut ca urmare a fluxului de refugiați care au abandonat câmpia Padana sub amenințarea invaziei longobarde din nordul Italiei în anul 568.
Astăzi, Veneția rămâne un centru economic important și este unul dintre cele mai populare orașe turistice din lume. Atracții precum Bazilica Sf. Marcu și Canal Grande atrag anual milioane de vizitatori în acest mic grup de insule.
Locuri de vizitat în Veneția – Obiective turistice importante
Piața San Marco poate fi considerată „centrul centrului” orașului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se găsește Bazilica San Marco, Palatul Ducal și clopotnița bazilicii. Un alt simbol al orașului este Podul Rialto pe care se găsesc magazine.
Alte importante monumente venețiene sunt: Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute și Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari. Canalele principale ale orașului sunt: Canal Grande și Canale della Giudecca. Primul împarte în două orașul trasând un S, al doilea separă centrul vechi de insula Giudecca.
Basilica San Marco
De departe cea mai renumită clădire din Veneția, Bazilica Sf. Marcu este o piesă de arhitectură sublimă care a trecut testul timpului de la crearea sa în 1092 și rămâne una dintre cele mai importante clădiri religioase din nordul Italiei și printre cele mai vizitate obiective turistice și locuri de vizitat din Veneția.
Fiecare aspect al acestei biserici este fantastic – de la detaliile ornamentate, sculpturile și lucrările de artă ale fațadei din față, până la frescele frumos pictate și operele de artă bizantină din interiorul tavanului cu cupolă.
Situată în Piazza San Marco, această bazilică este ușor accesibilă de pe canalul mare și este unul dintre cele mai cunoscute exemple ale arhitecturii bizantine italiene.
Campanila San Marco
Fiind cea mai înaltă structură din Veneția, campanilul este o clădire falnică care se află la o înălțime colosală de 98,6 m.
Clădirea care se află acum este de fapt o reconstrucție, deoarece originalul sa prăbușit în 1902. Creat inițial în secolul al IX-lea, campanilul a fost folosit ca turn de veghe. De-a lungul anilor, turnul a fost avariat de incendii, cutremure și chiar fulgere.
Realizat dintr-un design simplu din cărămidă roșie, corpul principal este destul de simplu, dar carcasa clopotului și vârful prezintă o multitudine de arcade și piatră, iar partea de sus are o statuie de aur a Îngerului Gabriel.
Admirați turnul din Piazza San Marco, dar puteți să și luați liftul până sus pentru cele mai bune vederi panoramice ale Veneției.
Canale Grande
Veneția are literalmente sute de canale care leagă diferitele insule care alcătuiesc orașul – dintre care cel mai mare este Canale Grande. Acest canal monumental este mai degrabă ca un râu și trece de la o parte la alta a Veneției și șerpuiește prin centru într-o formă mare de curbă în S.
Peste 170 de clădiri datând încă din secolul al XIII-lea mărginesc malurile canalului și a servit ca o cale navigabilă importantă în oraș de sute de ani.
Doar patru poduri se întind pe marele canal, deoarece, în general, oamenii și turiștii călătoresc de-a lungul canalului, nu peste el. Luați în considerare să mergeți de-a lungul secțiunilor canalului, să admirați clădirile care îl aliniază și să urmăriți traficul aglomerat de apă din Veneția.
Palatul Dogilor
Una dintre cele mai renumite clădiri din Veneția, în afară de Bazilica, Palatul Dogilor se află și în Piața San Marco, dar are vedere spre canalul mare.
Acest palat ornat este pur și simplu uimitor, iar fațada prezintă un design frumos arcuit din piatră albă, cu o serie de modele de diamante pe pereți.
În interior, palatul este la fel de impresionant și există o serie de camere decorate care au toate detalii originale, mobilier și lucrări de artă.
Sunt disponibile tururi ale palatului și se recomandă să petreceți ceva timp vizionând atât exteriorul, cât și interiorul în detaliu pentru a surprinde cu adevărat o bucată din istoria Veneției.
Podul Suspinelor și legenda lui
Deși este doar un mic pod în Veneția, Podul Suspinelor este una dintre cele mai vizitate structuri din oraș și este un reper istoric important. Trecând peste Rio di Palazzo, podul leagă Prigioni Nuove de Palatul Dogilor.
Legenda spune că, pe măsură ce criminalii erau luați din Palat peste pod, ei aruncau o dată ultima privire la Veneția și oftau; având în vedere pedeapsa și închisoarea viitoare a acestora.
În timp ce vizitați Piața San Marco, este o necesitate absolută să vedeți și acest pod iconic.
Basilica Santa Maria della Salute
A doua cea mai renumită biserică din Veneția, Basilica di Santa Maria della Salute se află pe partea opusă a marelui canal. Cu un design baroc, această biserică a fost finalizată în 1687 și este desemnată ca o bazilică minoră a Bisericii Romano-Catolice.
Stând în centrul scenei pe Marele Canal, exteriorul este decorat cu patru statui ale apostolilor și turnurile cu domul principal deasupra orizontului.
Interiorul dă impresia de spațiu imens, iar designul hexagonal permite luminii să intre.
Deși nu este decorată în același grad ca și alte biserici din Italia, această bazilică are o mare simetrie și este cu adevărat plăcută la vedere.
San Giorgio Maggiore
Aceasta este una dintre insulele separate mai mici care nu este conectată la principalele canale ale Veneției. San Giorgio Maggiore se află la mică distanță de Bazinul Veneției și Canalul Grande și se poate ajunge cu vaporetto sau cu taxiul de apă privat.
Pe insulă se află fantastica Mănăstire San Giorgio, Biserica San Giorgio Maggiore și campanila mare care o oglindește pe cea care se află în Piața San Marco.
Plimbați-vă prin portul mic și vedeți diferitele bărci ancorate, vizitați fantastica biserică și mănăstire și urcați în campanil pentru priveliști uimitoare înapoi spre orașul principal al Veneției.
Carnavalul de la Veneția
Carnavalul de la Veneția (în italiană: Carnevale di Venezia) este un festival anual sărbătorit în Veneția și unul dintre cele mai cunoscute din lume. Carnavalul se termină odată cu celebrarea creștină a Postului Mare, la 40 de zile înainte de Paște, pe data Lăsatului secului de carne, în ziua de dinaintea Miercurii Cenușii. Acest festival este cunoscut în toată lumea datorită măștilor extravagante specifice.
Despre Carnavalul Venețian se spune că a început de la o victorie a Republicii Venețiene împotriva Patriarhului din Aquileia, din anul 1162. În onoarea acestei victorii, oamenii au început să danseze și să se adune în Piața San Marco. În secolul al XV-lea, carnavalul baroc a fost o modalitate de a salva imaginea de prestigiu a Veneției în lume.
Festivalul a fost interzis în întregime în 1797, iar utilizarea măștilor a fost strict interzisă. A reapărut treptat în secolul al XIX-lea, dar numai pentru perioade scurte și mai ales pentru sărbători private, unde a devenit o ocazie pentru creațiile artistice.
Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Europa
Curiozități despre Veneția
- Veneția este cunoscută pentru podurile sale. Există 417 poduri în Veneția, iar 72 dintre acestea sunt private.
- Casele din Veneția sunt numerotate în funcție de cartiere, nu de străzi, ceea ce face dificilă găsirea adreselor, chiar și pentru poștași. Regula de bază este să cauți un monument, un magazin sau un punct de reper în imediata apropiere.
- În Veneția sunt aproximativ 350 de gondole și 400 de gondoleri. În medie, gondolele au 11 metri lungime și cântăresc în jur de 600 de kilograme.
- În 1608, Consiliul celor Zece a aprobat purtarea măștilor doar în timpul carnavalului. Cei care au încălcat legea au fost aspru pedepsiți. Pedepsele variau de la doi ani de închisoare până la bătaia publică și legarea de stâlpul rușinii.
- Există 177 de canale în Veneția. Marele Canal în formă de S este cel mai mare și împarte orașul în două.
- Turnul-clopotniță San Marco a fost construit în secolul al XII-lea și s-a prăbușit în 1902. Turnul a fost reconstruit pentru a fi exact același cu cel anterior. Are 98,6 metri înălțime, ceea ce îl face al cincilea cel mai înalt turn clopotniță din Italia.
- Veneția se scufundă cu 1-2 milimetri pe an.
- Populația Veneției scade constant. Unii experți cred că Veneția ar putea fi un oraș fantomă până în 2030, cu doar turiști care vizitează ziua.
- Prima femeie din lume care a absolvit o facultate s-a născut la Veneția în 1646.
- Primul cazinou public din lume a fost deschis la Veneția în 1638.