Achiziţionaţi produse de Paşte numai din locurile special amenajate.
Aţi început pregătirile pentru masa de Paşte şi urmează să mergeţi la cumpărături? Pentru a fi siguri că achiziţionaţi alimente de calitate şi că veţi fi feriţi de intoxicaţii este bine să cumpăraţi numai produse proaspete, comercializate în locurile special amenajate. Iată ce vă mai recomandă specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Carnea
√ Evitaţi să cumpăraţi carne sau produse din carne expuse în locuri improprii (pe trotuare, în portbagaje, la poartă sau în târguri ad-hoc), chiar dacă preţul este atrăgător, deoarece riscaţi să vă îmbolnăviţi. Mergeţi doar la magazine alimentare şi în locuri special amenajate în pieţe;
√ Carnea trebuie să aibă ştampilă sanitar-veterinară, să fie elastică, să revină la forma iniţială după ce o apăsaţi cu degetul şi să nu aibă suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare;
√ După achiziţionare, ea trebuie depozitată cât mai repede în frigider. Dacă aceasta a fost congelată, nu aveţi voie să o recongelaţi pentru că astfel îi afectaţi calitatea;
√ Spaţiile de comercializare trebuie să fie curate, iar vânzătorii trebuie să aibă un echipament adecvat, să poarte mănuşi şi să aibă capul acoperit.
Ouăle
√ Ouăle trebuie să fie depozitate în cofraje sau în lăzi, în spaţii răcoroase, fără miros străin, ferite de soare sau de surse de căldură;
√ Inspectaţi fiecare ou şi refuzaţi să le cumpăraţi pe cele a căror coajă este crăpată, foarte murdară sau spartă;
√ Verificaţi data de expirare, care trebuie să fie înscrisă pe fiecare produs;
√ Spargeţi fiecare ou separat, iar dacă albuşul este tulbure sau amestecat cu gălbenuşul nu îl consumaţi. De asemenea, gălbenuşul şi albuşul ouălor fierte trebuie să aibă culori şi miros specifice.
Vopseaua de ouă
√ Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
√ Urmăriţi cu atenţie data de expirare;
√ Nu vopsiţi ouă cu vopsea pentru alte destinaţii (de ex. tipografică sau pentru textile) deoarece compuşii chimici din acestea vă pot afecta.
Produsele de patiserie şi cofetărie
√ Aceste produse, neambalate, trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei. Întrebaţi vânzătorul când au fost preparate şi urmăriţi cu atenţie aspectul lor deoarece ele sunt scutite de la indicarea datei durabilităţii minimale.
Vinul
√ Achiziţionaţi vin numai în sticle sigilate, cu etichetă, şi nu vă lasaţi ademeniţi de vânzătorii ambulanţi care comercializează astfel de produse în sticle de plastic refolosite;
√ Nu luaţi băuturi în sticle în care există depuneri.
Dacă produsele achiziţionate nu corespund calitativ, vă puteţi adresa oficiilor judeţene pentru protecţia consumatorilor sau la ANPC, la telefoanele 0800.080.999 (telefonul consumatorului) ori la 021.311.18.62.