La marginea comunei doljene Lișteava, localitate aflată la 70 de kilometri de capitala Olteniei, Craiova, în urmă cu mulți ani, mai multe familii și-au construit, precum cârtițele, case în pământ. Nu au de niciunele și pentru a le oferi copiilor un adăpost, au săpat pământul și gropile le-au transformat în locuințe. De-a lungul timpului, mulți dintre ei au reușit să scape de bordeiele de pământ și să își ridice locuințe adevărate. Însă, pe loc a rămas familia Zisu, care și acum, pe timp de iarnă, își tine cei cinci copii în groapa de la marginea satului, mergând seara la culcare în două paturi improvizate din butuci de lemne.
::placeholdeR–>
În bordei, cei șapte membri ai familiei Zisu nu au de niciunele. Nici alimentare cu energie electrică, nici apă, nici căldură, dar nici ce să pună pe masă la cei cinci copii.
“Unii au mai fost la muncă în străinătate și au mai făcut bani. Al meu a fost și el plecat, dar n-a mai putut să muncească să ne construim și noi o căsuță cu banii noștri. Am primit ajutor de la primărie, de la Protecția Copilului. Dacă nu muncești, nu poți să faci nimic. Muncim și noi prin sat, vrem să facem un viitor mai frumos la copii, dacă nu facem noi, cine ne face?”, povestește Elisabeta Zisu.
Două bordeie la marginea satului
Lângă bordeiul în care locuiește Elisabeta cu soțul ei și cu cei cinci copii, cumnatul femeii a făcut și el unul.
“Am vorbit să ne tragă și nouă lumină aici, dar să vedem. Un copil de-al meu l-am născut în întuneric”, a mai spus doljeanca.
Viața sub pământ nu este ușoară. Din cauza condițiilor insalubre, copiii se îmbolnăvesc adesea.