Casandra Petre s-a născut și a crescut la Sinaia, iar viața a purtat-o pe meleaguri la care alții doar visează. Când a terminat liceul, credea că a decis ce vrea să facă cu viața ei. Așa că a dat la Drept și a intrat „la stat”, unde concurența la admitere e acerbă, iar facultatea în sine deloc ușoară. Între timp, a terminat facultatea și a decis că în viață e bine să faci ceea ce-ți place mai mult. Așa că a ales să facă cu totul și cu totul altceva decât a studiat la facultate, și anume artă.
”Aș fi putut alege să am o carieră în avocatură și să câștig din asta, dar câteodată trebuie să faci ce simți”, spune tânăra de 26 de ani a cărei mamă profesează în domeniul juridic.
Și nu are niciun regret cu privire la faptul că a renunțat la un domeniu în care multă lume spune că se câștigă de la bine în sus.
”Regrete? Absolut deloc. Toată lumea îmi spune: «Vai, Casi, dar te-ai chinuit atât», pentru că am făcut drept la stat și nu e deloc ușor acolo. Nu-mi pare rău. Mă bucur, pentru că Facultatea de Drept m-a ajutat să-mi structurez mintea. Mi-a dat control și structură, și sunt recunoscătoare pentru tot ce m-a învățat. Nu regret nicio clipă alegerea mea, asta am simțit în momentul acela”, afirmă Casandra.
A muncit, a călătorit, dar se întoarce mereu acasă
În timpul facultății, Casandra Petre a intrat în programul „Work and travel”, iar viața a dus-o tare departe: pe insula Fire Island, la 45 de minute de New York. În America, a muncit, dar a și călătorit; a văzut Los Angeles, Las Vegas, Florida, Washington. Dar se întoarce mereu acasă, pentru că aici își are rădăcinile. Și de aici își ia energia.
”Mă întorc pentru că simt acasă aici și e locul din care-mi iau energia de care am nevoie să fac lucrurile pe care le fac. Acasă, la Sinaia, este conexiunea cu natura de care sunt îndrăgostită și e sursa de inspirație pe care o am, natura. Până la 20 de ani, nu am urcat pe munte, nu am știut să schiez. Dar când am ajuns acolo, sus, a fost dragoste la prima vedere, nu m-a mai ținut nimic departe de munte. În vârful muntelui e altă lume, e altă vibrație. Dacă stai acasă și vezi că e înnorat, zici că mai bine nu mergi, dar de fiecare dată când ajung acolo e altă lume. E soarele care apare că ai urcat pe munte”, spune tânăra.
Călătoriile și faptul că a văzut atât de multe locuri minunate nu au făcut-o să iubească mai puțin România.
”Pentru mine, România e acasă. Sunt omul care vede ce e bun și caută să vadă ce e bun în toate experiențele pe care le are. Am prieteni care au plecat din România și spun «O, nu acolo!» Fiecare cu proiecțiile proprii. De obicei, neputințele tale sunt cele pe care le proiectezi și în exterior”.
Oare asta fac românii plecați care-și denigrează țara: își proiectează propriile neputine? Răspunsul are legătură, inevitabil, cu ideea de munte:
”E o parte semnificativă, cred. Pe noi, nici nu ne susține ceva… Tot la pârtie mă gândesc: când mă duc și schiez cu băieții care sunt campioni, nu contează dacă sunt la nivelul lor, mă duc după ei. Cred că asta se întâmplă și cu România: noi nu ne găsim motivația, știm că am putea să primim mai mult, dar am putea, totodată, să și dăm mai mult!”
Redescoperirea prin dans
După ce a renunțat la ideea unei cariere în domeniul juridic, Casandra Petre a decis să trăiască din și prin artă, marea sa pasiune. Trăiește în București, dar se întoarce săptămânal acasă, la Sinaia, unde ține cursuri de body awareness. Este o combinație de dans, yoga, mindfulness, pilates. Lucruri pe care le-a învățat de la alții și pe care vrea să le transmită mai departe.
”E un soi de meditație activă, de fiecare dată e diferit, e o călătorie către tine. Ajută să ne cunoaștem și să creăm o armonie între trup, minte și spirit. Noi suntem un întreg și asta vreau să fac prin aceste ateliere, să găsim armonia între cele trei”, explică tânăra.
La cursurile ținute la fiecare început de săptămână la Sinaia participă oameni din partea locului, care găsesc în atelierele Casandrei acel „altceva” de care mulți dintre noi avem nevoie. Iar tânăra ține atelierele fără niciun fel de taxă.
Afacerea cu tricouri pictate
În schimb, Casandra a ales să-și tranforme în afacere o altă pasiune: pictura. Iar totul a pornit de la o dorință a surorii ei.
”Sunt o grămadă de instructori, de monitori care vor să facă un business. Tot ce fac e de drag. Nu există o taxă, fac de drag și fac asta pentru că mi-au transmis niște oameni ceva atât de prețios încât simt că trebuie să știe și altcineva că există așa ceva și să descopere fiecare în felul acesta”, spune Casandra Petre.
Vinde tricourile la ateliere și târguri, iar una dintre sursele de inspirație este locul său natal, Sinaia.
Poți să fii ce vrei să fii, oriunde
Casandra Petre este convinsă că locul în care trăiești nu trebuie să te împiedice să fii ceea ce vrei să fii. Așa că nu vorbește despre condiția artistului în România.
”Sora mea știe că-mi place să pictez și se tot ruga de mine să-i fac tot felul de desene. A mers într-o zi să-și cumpere niște tricouri cu fructe. A venit acasă dezamăgită și m-a convins să-i pictez unul. Am lucrat ca începător. A plecat cu tricoul în America cu „work and travel” și toată lumea o întreba de unde îl are. De acolo a pornit totul”, povestește Casandra.
Nu-i judecă pe cei care, la fel ca și ea, au plecat să muncească în străinătate, dar care, spre deosebire de ea, au ales să rămână acolo.
Sigur că știe despre scandalul cu legile justiției, cu Dragnea, cu Kovesi, cu DNA. Dar alege să se concentreze pe ceea ce e cu adevărat important.
”Am făcut câteva ateliere cu Sinaia, pentru că peste tot pe unde am călătorit lumea apreciază locul în care trăiește, locul în care crește. La noi, nu știu dacă nu se întâmplă asta, dar eu nu am văzut dragostea asta. Eu sunt fericită că sunt din Sinaia și sunt recunoscătoare pentru tot ce-mi oferă locul acesta”, spune ea.
Citește și:
EXCLUSIV / Momente dificile pentru cascadorul Adrian Pavlovschi. A suferit o operație de risc maxim la cap, urmează o alta, la fel de complicată