În străinătate, lucrurile sunt clare, specialiștii în domeniu știu ce trebuie făcut și cum să adapteze terapia stării bolnavului. “În stadii incipiente, pacienții au nevoie de stimulare cognitivă, pentru ca pacientul trebuie să își păstreze creierul în activitate, să aibă o activitate fizică. În stadiile mai avansate, pacientul are nevoie de sprijin pentru a gestiona nevoile legate de simptomele pe care le are, depresie și agitație”, spune cercetătorul Alexandre Kurz. În România, așa ceva nu există.
Cum se manifestă Alzheimer
Specialiștii au identificat și câteva semne care prevestesc instalarea bolii: pierderi scurte de memorie, tulburări de limbaj, uitarea unor cuvinte simple și punerea obiectelor în locuri neobișnuite, somnolență, modificări rapide ale stării de spirit.
Centrele dedicate bolnavilor de Alzheimer, cu personal calificat, sunt de domeniul SF în România. Aici, singura alternativă de îngrijire a bătrânilor cu pierderi de memorie este internarea în azile, unde, de multe ori, îngrijirea lasă de dorit, în ciuda prețului piperat.
Mihai, nepotul unei femei cu Alzheimer, povestește că și-a dus bunica la un centru privat, în momentul în care boala a avansat și nu mai putea fi îngrijită acasă. Costul: 2.000 pe lună. Condițiile: departe de standardele din satrăinătate. “Nu suntem încântați de serviciile de acolo, din cauza slabei pregătiri a personalului și calificării insuficiente”, a declarat tânărul.
Citește și:
- Studiu: Poluarea aerului poate provoca Alzheimer
- Lipsa vitaminei A favorizează apariţia bolii Alzheimer
- Simptomele bolii Alzheimer. Cum se manifestă la început
Sursa video: stiri.tvr.ro
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!