„Practic, în intestinul meu sunt mai multe bacterii decât numărul stelelor cunoscute din Calea Lactee”, auzim în timpul performance-ului. BLOT a început la finalul anului 2019 și este o colaborare între coregrafa română Simona Deaconescu și coregrafa canadiană Vanessa Goodman. De atunci, proiectul a continuat și a ajuns în mai multe țări, pe mai multe scene, inclusiv pe cea a Centrului Național al Dansului din București (CNDB). Într-o primă fază a proiectului, pe scenă erau cele două coregrafe care l-au inițiat. Acum, la București, le-au predat ștafeta artistelor Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu.
Interesul artistelor: sistemul de funcționare a corpului, la nivel microbiologic
Procesul de documentare a însemnat și faptul că cele două coregrafe și-au cultivat bacteriile recoltate de pe propriul corp și au urmărit la microscop cum cresc, zi de zi. În paralel, au dezvoltat și un mod de mișcare pe scenă, un dans pentru performance-ul final. Au vrut să înțeleagă cum funcționează organismul, mai ales la nivel micro, acele părți invizibile, despre care uităm fiindcă nu le vedem mereu. A fost un proces care le-a readus aminte că noi, oamenii nu suntem „mai presus decât celelalte animale din natură”. A fost o lecție și despre faptul că „trebuie să contribui la ceea ce se întâmplă, nu neapărat tot timpul să profiți”, spune Simona Deaconescu.
„Mi-am dat seama că de fapt suntem foarte, foarte mici. Chiar dacă ne considerăm atât de importanți, de fapt noi suntem ca toate celelalte ființe de pe Planeta asta și alegerile noastre de fapt sunt influențate de microorganismele care ne populează”, menționează și Maria Luiza Dimulescu, una dintre dansatoare.
Ceea ce a schimbat acest research la mine este felul în care mi-am văzut corpul. Noi ne uităm la corpul nostru din perspectiva acestor elemente pe care le avem, membrele și toate elementele cu care noi lucrăm zi de zi, dar foarte rar vizualizăm că de fapt corpul nostru este ca o insulă.
Simona Deaconescu:
O contaminare pozitivă
Documentarea pentru spectacol a avut loc în perioada de carantină. „Noi vorbeam despre contaminare într-un mod pozitiv și toată lumea vorbea despre contaminare într-un mod negativ și atunci ne simțeam așa un pic ciudat cel puțin. Oamenii nu mai puteau să mă înțeleagă că procesul de contaminare are și aspecte pozitive, îți crește imunitatea, sunt foarte multe lucruri. Noi nu am putea să trăim fără contaminare. E important ca și discurs, pentru că aveam genul ăsta de discurs într-o perioadă în care toată lumea avea discursul opus. Și a fost complicat să explicăm în momentul respectiv”, își amintește astăzi Simona Deaconescu.
Faptul că totul s-a derulat în timpul pandemiei a însemnat și faptul că echipa internațională a trebuit să lucreze de la distanță. Iar provocările lucrului la distanță s-au transcris prin repetiții pe Zoom și adaptare.
Ar dori să continue fiindcă „mi se pare că de-abia am deschis o portiță ca să pot să mă uit la corp așa. Mă interesează să cercetez în continuare relația asta dintre noi și microorganisme, uman-nonuman, și să văd cum lucrul ăsta îmi influențează estetica și discursul artistic”, mai spune coregrafa.
Bacteriile cultivate de artiste sunt prezentate publicului printr-un monitor instalat pe scenă. „Arată ca niște planete privite de sus”, crede Simona Deaconescu.
„Arată ca niște microuniversuri”, spune și Simona Dabija, una dintre dansatoare, despre bacteriile pe care le-a crescut pe parcursul proiectului și pe care le prezintă pe scenă.
Un nud non-vulgar, non-sexual
Cele două dansatoare din spectacolul BLOT performează nud, o idee la care s-a ajuns organic, încă de la începutul proiectului. „Pur și simplu, la un moment dat s-a simțit natural că trebuie să fie așa”, descrie Simona Deaconescu momentul în care au știut că performerii vor fi nud în spectacol.
Mie mi s-a părut interesant să țin un fel de lecture, performance, spectacol, conferință despre corpul dezbrăcat. Adică e ca atunci când te duci la doctor, nu trebuie să îi dăm neapărat corpul atât de multe, să punem atât de multe metafore, atât de multe simboluri sau mai știu eu ce, nu? Nu, câteodată corpul e ceea ce e: e un corp.
Simona Deaconescu:
Nuditatea a fost și încă este o provocare, spune Simona Dabija. O provocare suplimentară vine și din partea textului pe care îl rostește pe scenă. „Nu ești doar un corp expus și vulnerabil, ci trebuie să și comunici cu publicul. Nu e doar un loc laborator propriu în care te miști și ești tu cu mișcarea în universul tău. Trebuie să te deschizi publicului și să vorbești ca la o conferință, dar dezbrăcat. Asta cred că a fost cel mai greu de accesat și de obținut.”
Tot o provocare o numește și colega ei de scenă, Maria Luiza Dimulescu: „Mi-a fost foarte greu să ajung să mă simt confortabil. Nu neapărat cu faptul că sunt dezbrăcată în fața publicului, ci cu faptul că trebuie să comunic cu publicul în timp ce sunt dezbrăcată și, evident, foarte vulnerabilă.”
Le ajută să treacă peste asta și feedback-ul pe care îl primesc după fiecare spectacol: „Toată lumea spune: băi, nu mă uit la două corpuri dezbrăcate de femei. Mă uit la două corpuri hibride, uman-nonuman. Nu știu exact unde să ne pună, dar se uită ca la un curs de biologie futurist, nu știu cum să spun, ceva în direcția asta”, spune amuzată Simona Dabija.
Următoarele reprezentații BLOT vor avea loc pe 13 și 14 mai, tot la CNDB.
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!