Cuprins:
Cum să faci cel mai bun vin fiert
Urmează rețeta de mai jos, iar vinul tău fiert va ieși perfect de fiecare dată. Iată câteva sfaturi cheie:
Alege cu grijă vinul
Folosește o sticlă accesibilă de Merlot, Zinfandel sau Garnacha. Veți găsi mai multe detalii despre vin în secțiunea de ingrediente de mai jos.
Încălzește ușor
Rezistă tentației de a da foc mare la vinul fiert! Dacă vinul tău este aburind, este suficient de fierbinte. Vinul este delicat. Dacă îl încălzești prea mult timp sau prea tare, în cele din urmă, vinul va avea un gust prea picant, siropos și aproape asemănător cu stafidele, iar alcoolul se va evapora.
Condimentează ușor
S-ar putea să fii surprins de cât de puține condimente are nevoie vinul fiert, dar acestea sunt puternice. La prima înghițitură, s-ar putea să te gândești că nu are un gust suficient de aromat, dar până la al doilea pahar îți vei schimba părerea.
Ingrediente pentru vinul fiert
Ține cont că aceste ingrediente se pot multiplica foarte ușor. O sticlă de vin va rezulta în cinci căni (suficient pentru două-patru persoane), două sticle din două sticle ai 10 căni și așa mai departe.
Vin roșu
Alegerea vinului este importantă. Unele vinuri roșii care s-ar putea să îți placă la temperatura camerei nu vor avea un gust atât de plăcut atunci când sunt încălzite.
Nu folosi vin scump pentru vinul fiert, deoarece adaugi atât de multe arome la acesta, încât nu are sens.
Cel mai bun vin roșu pe care îl poți folosi pentru vinul fiert este Merlot, Zinfandel sau Garnacha (numit și Grenache). Aceste vinuri sunt închise la culoare, fructate și corpolente, ceea ce înseamnă că pot susține toate aromele pe care le vei adăuga. Caută etichete care descriu vinul ca fiind „gemat” sau cu „note de vanilie”.
Evită vinurile roșii care au un conținut ridicat de taninuri sau o aromă super stejarie, cum ar fi Cabernet Sauvignon. De asemenea, evită vinurile roșii foarte ușoare, precum Pinot Noir, deoarece nu oferă suficient corp pentru a purta condimentele.
Portocale proaspete
Sw stoarce o parte din sucul proaspăt de portocale în amestec, apoi taie restul pentru a face rondele. Portocalele sunt în sezon în timpul lunilor reci, așa că ar trebui să poți găsi portocale frumoase și suculente la magazinul alimentar.
Cumpără două portocale mici, dacă poți, doar pentru că rondele mai mici se potrivesc mai bine în căni. Sau, una mare va fi suficientă – doar că s-ar putea să trebuiască să tai rondele în jumătăți de lună pentru a încăpea.
Condimente întregi
Vei avea nevoie de scorțișoară, anason stelat și cuișoare întregi. Condimentele întregi, mai degrabă decât cele măcinate, sunt absolut esențiale pentru vinul fiert. Vestea bună este că condimentele întregi se păstrează mai mult timp decât cele măcinate (câțiva ani, chiar).
Sirop de arțar sau miere
Aroma de alcool devine mai aspră atunci când este încălzită, așa că vei echilibra aromele cu doar o lingură sau două de sirop de arțar adevărat sau miere. Iubitorilor de vin le va plăcea această rețetă de vin fiert îndulcit natural, deoarece nu este prea dulce.
Garnituri
Pentru a face ca vinul fiert să arate și mai festiv, aruncă o mână de afine proaspete în oală înainte de servire. De asemenea, ai putea să servești porțiile individuale cu rondele sau jumătăți de lămâie de portocală suplimentare, bețe de scorțișoară și/sau anason stelat.
Gătește vinul fiert într-o oală medie cu fundul gros sau într-o oală din oțel inoxidabil.
Pur și simplu combină toate ingredientele, acoperă și gătește la foc mic până când vinul este este gata.
Tradiții de Moș Nicolae în lume – Cum se sărbătorește în alte țări
Sursa foto: 123rf.com