Un ac de titan de 4-5 centimetri se înfige aproape total, cu rapiditatea unuia de la o maşină de cusut, pe rând, în câteva puncte marcate dinainte de profesorul Xiao Dehua, pe ceafa sau spatele pacientului.
Senzaţia de leşin a privitorului e contracarată de curiozitate. Aşa ceva nu vezi în acupunctura clasică, obişnuită cu ace subţiri şi manevre fine. Profesorul chinez e unul dintre cei 23 de specialişti în terapia Zhendao din toată lumea.
A venit cu 15.000 de ace de unică folosinţă
Dintre toţi, el e singurul care aplică această terapie în afara graniţelor ţării de origine, restul trăind şi desfăşurându-şi activitatea în China. “A sosit la noi cu 15.000 de ace de unică folosinţă, de s-au mirat şi vameşii când le-au văzut”, spune doctorul Radu Mitrea, directorul general MEDO Braşov.
Deşi e cunoscută ca metodă de tratament de peste 5.000 de ani, acupunctura poate fi ea însăşi reinventată. “În China, 87% din cazuri sunt vindecate, iar 99%, ameliorate. În plus, tratată prin terapia Zhendao, boala nu recidivează. Mutu sau Chivu n-ar mai avea probleme cu picioarele sau spatele, dacă ar fi trataţi astfel”, spune directorul centrului.
Doctorul Dehua doar zâmbeşte, neştiind despre cine e vorba. “În România sunt mai multe tipuri de boli decât în China. Aerul e altul, e mai multă poluare, prea mult sedentarism”, aflu de la el, după ce vorbele sale “trec” de cei doi traducători.
Mutu şi Chivu s-ar putea trata aici
N-apuc să răspund, pentru că o doamnă blondă, cu spondiloză cervicală, intră în cabinet, se aşază pe un scaun şi aşteaptă să fie tratată de profesor. Acul de titan perforează zona bolnavă în câteva puncte. “Nu doare”, spune Elena Stoica (42 ani).
“E ca şi cum te-ai curenta. Ca atunci când puneam limba pe baterii, în copilărie”. Şi chiar dacă eu sunt palid de emoţie, ea se ridică zâmbitoare: “După a doua şedinţă m-am simţit mult mai bine!”.
O şedinţă costă 200 de lei
Ce se poate trata? Orice fel de afecţiuni osteo- articulare, degenerative sau inflamatorii, tulburări ale organelor interne, dezechilibre metabolice, de tipul obezităţii, disfuncţii ale organelor sexuale şi chiar tulburări psihice.
Bazându-se pe analizele cu care pacientul se prezintă la el, profesorul Xiao Dehua pune şi propriul diagnostic, apoi stabileşte durata şi intensitatea tratamentului, o şedinţă de acupunctură Zhendao costând 200 de lei.
“În medie, sunt suficiente 3 şedinţe, dar cu o pauză de 4-5 zile între ele”, spune Csaba Kovacs, unul dintre ajutoarele medicului chinez.
fotografii: Cati Priţulescu