Păpădie
Se prepară un decoct din 2 linguri de rădăcină şi frunze, fierte 10 minute, într-un litru de apă. Se beau 3 căni/zi, o lună. Tratează: afecţiunile hepatice şi anemia, elimină toxinele, negii şi combate obezitatea. E contraindicată: în gastrită şi ulcer.
Soc
Se pune o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită şi se infuzează 10 minute. Se beau două căni pe zi, 20 de zile, cu 10 zile pauză. Tratează: constipaţia, obezitatea, are efect detoxifiant. E un bun sudorific, recomandat în virozele de sfârşit de sezon. E contraindicat: mai mult de două căni pe zi.
Salcâm
Se infuzează o lingură de flori în 250 ml de apă clocotită, timp de 3-4 minute. Se bea în cure de câte 21 de zile, cu pauze de 10 zile între ele. Tratează: arsurile la stomac, gastrita, ulcerul, balonările, tusea (în cazul astmului bronşic). Este contraindicat: persoanelor care suferă de constipaţie.
Urzică
Două linguriţe de urzici uscate se lasă 5 minute în 250 ml de apă opărită. Nu se îndulceşte; se beau patru căni pe zi, 21 de zile, cu pauză de 10 zile. Tratează: diabetul, afecţiunile hepatice, stomacale şi intestinale; combate oboseala şi obezitatea. E contraindicată: femeilor însărcinate, în exces.
Muşeţel
O lingură de plantă se infuzează 10 minute, în 250 ml de apă clocotită. Se beau două căni/zi, între mese, timp îndelungat, cu pauze de 10 zile la două luni. Tratează: amigdalita, faringita, sinuzita, rinita, colicile, spasmele intestinale, diareea, cistita, tulburările menstruale, stresul, insomnia şi dependenţa de tutun; ajută digestia. Este contraindicat: în afecţiunile oculare (muşeţelul irită ochii!), în astm şi în timpul sarcinii (există riscul afectării fătului).