1. Pe cale naturală
Naşterea naturală a pierdut teren în ultimii ani în favoarea celei prin cezariană, în principal din cauza travaliului îndelungat şi a durerii asociate celei dintâi metode. Însă rămâne cea mai indicată – dacă nu există afecţiuni care să încline balanţa în favoarea celeilalte, evident.
Trebuie să ştii că naşterea naturală e cea mai sănătoasă şi pentru mamă, şi pentru făt. În plus, îţi revii repede şi lactaţia se declaşează imediat. Cât despre durere, poţi face anestezie epidurală, şi atunci nu mai suferi atât de tare!
Singura neplăcere poate fi epiziotomia – incizia făcută în perineu pentru a mări vulva, permiţând astfel trecerea mai uşoară a bebeluşului prin canalul de naştere. Dar, oricum, aceasta se va vindeca mai repede decât operaţia de cezariană…
AVANTAJE
- Recuperarea este mult mai rapidă decât în cazul operaţiei de cezariană.
- După naşterea normală, te vei deplasa mai uşor şi îţi vei putea îngriji mai bine bebeluşul decât după cezariană.
- Vei putea alăpta bebeluşul imediat după naştere.
- Copilul nu va avea probleme de respiraţie, deoarece prin naşterea naturală elimină tot lichi-dul amniotic din plămâni.
RISCURI
- Muşchiul vaginal îşi poate pierde tonusul.
- În cazuri extrem de rare, când travaliul este foarte lung, există riscul ca bebeluşul să nu primească suficient oxigen, iar asta poate duce la probleme neurologice.
CONTRAINDICAŢII
- Ai miopie mare. În acest caz, există riscul dezlipirii de retină.
- Suferi de hipertensiune arterială, insuficienţă renală, boli cardiovasculare sau ai fibrom uterin.
- Fătul are cordonul ombilical în jurul gâtului sau nu e poziţionat bine.
- Fătul are peste 4,1 kg sau are capul mai mare decât bazinul tău.
2. Prin cezariană
Medicul ginecolog care îţi supraveghează sarcina îţi poate recomanda cezariana, chiar dacă tu ai vrea să optezi pentru o naştere naturală. Această operaţie se impune atunci când siguranţa bebeluşului sau a mamei e pusă în pericol prin naşterea pe cale naturală. Iată care sunt aceste cazuri: placenta blochează cervixul sau e dezlipită de peretele uterului; capul bebeluşului e mai mare decât bazinul mamei, copilul nu e poziţionat cu capul în jos, prezintă un handicap, e subdezvoltat sau supradezvoltat; colul uterin nu este dilatat suficient, în ciuda administrării medicamentelor specifice; mama suferă de anumite boli incompatibile cu naşterea naturală.
Cezariana presupune o incizie la nivelul abdomenului şi al uterului pentru scoaterea copilului. Poţi opta pentru anestezie locală (epidurală sau rahianestezie, ambele făcându-se la nivelul coloanei vertebrale lombare) sau pentru cea generală (trebuie menţionat însă că aceasta din urmă se face, de obicei, în caz de urgenţă, când e necesară o intervenţie de amploare sau când anestezia locală nu e posibilă).
AVANTAJE
- Durează doar 45 de minute şi nu simţi nici o durere.
- Eşti scutită de travaliu.
- Nu e necesară epiziotomia (incizie în perineu – n.r.).
- Poţi şti de dinainte data naşterii.
RISCURI
- Operaţia se poate infecta şi poţi face hemoragie la nivelul plăgii (totuşi, astfel de cazuri sunt rare).
- Perioada de refacere e mai lungă decât după naşterea naturală, aşa că te vei putea ocupa doar parţial de bebeluş.
- Trebuie să ţii regim până la reluarea tranzitului intestinal normal.
- Lactaţia va apărea abia după două-cinci zile, deci nu-ţi vei putea alăpta imediat bebeluşul.
CONTRAINDICAŢII
- Nu există.
3. În apă
Recent, a fost introdusă şi în ţara noastră metoda naşterii în apă. Se pare că apa caldă reduce durerile mamei, grăbeşte dilatarea şi scurtează travaliul. Iar copilul ajunge dintr-un mediu lichid (uterul mamei) în alt mediu lichid, acest lucru reducând considerabil stresul resimţit de bebe la naştere. Pentru că în momentul naşterii fătul respiră prin cordonul ombilical, nu există riscul să înghită apă din piscina în care vine pe lume şi să se înece.
AVANTAJE
- Datorită apei calde, contracţiile sunt mai dese şi mai puţin dureroase.
- Nu e necesară administrarea de analgezice sau efectuarea anesteziei.
- Epiziotomia nu se face decât în cazuri excepţionale, deoarece ţesuturile pelvine sunt mult mai relaxate în apă şi permit trecerea fătului mai uşor.
- Apa călduţă ajută bebeluşul să se acomodeze în mediul exterior uterului.
- Contactul copilului cu mama se face imediat după naştere. •
- Traumele generate de o naştere dificilă sunt evitate.
- Tatăl poate asista la naştere.
RISCURI
- Dacă nu se face o igenizare corectă a apei şi a bazinului în care va avea loc naşterea, există un risc ridicat de infecţie pentru mamă şi bebeluş.
- Apa poate fi contaminată în timpul naşterii de diverse materii eliminate în timpul contracţiilor, cum ar fi scaunul fetusului, prezent în lichidul amniotic. Asta poate duce la infecţii intrauterine (în cazul mamei) sau la pneumonie (în cazul nou-născutului)
CONTRAINDICAŢII
- Dacă suferi de diabet, boli renale, pulmonare sau cardiace, hipernervozitate, hipersensibilitate, hepatită, SIDA sau orice altă boală contagioasă, îţi este interzisă naşterea în apă.
- Dacă ai hemoragie sau ai nevoie de perfuzii, nu poţi naşte în apă.
- Riscul de naştere prematură, ritmul cardiac fetal negativ sau orice altă anomalie majoră a fetusului sunt alte contraindicaţii pentru acest tip de naştere.
Unde poţi naşte în apă
În România, naşterea în apă e o metodă relativ nouă şi e posibilă doar în clinici private. În Bucureşti, acest serviciu e oferit la Spitalul Regina Maria, la Braşov – în clinicile Aqua Materna şi la Maternitatea MedLife Eva, la Constanţa – în spitalele Isis şi Euromaterna, iar în Timişoara – la spitalul Athena.
Cât te costă naşterea la o clinică privată
Naşterea într-un spital de stat este gratuită, însă ţi s-ar putea cere să-ţi cumperi kitul pentru anestezia epidurală, înainte de internare.
La spitalele private, vei plăti între 2.800 şi 6.700 de lei pentru o naştere pe cale naturală şi între 5.500 şi 7.500 de lei pentru o cezariană.
Naşterea în apă costă între 3.000 şi 6.900 de lei. Preţurile pachetelor variază în funcţie de serviciile incluse şi de echipa operatorie.