Vinetele sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți și pot fi preparate în rețete de-a dreptul delicioase.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre vinete
Deși sunt adesea considerate o legumă, vinetele sunt din punct de vedere tehnic un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.
Vânăta sau pătlăgica vânătă are denumirea știițințifică de Solanum melongena și este o specie a genului Solanum, originară din India de sud și Sri Lanka. Vânăta este o plantă anuală, care are o înălțime de 0,4-1,5 m, de obicei spinoasă, cu frunze mari, lobate, lungi de 10–20 cm și late de 5–10 cm. Floarea este albă spre purpurie, cu o corolă cu cinci lobi și stamine galbene. Fructul este unul cărnos.
Fructul crud nu are un gust prea plăcut, dar atunci când este gătit, devine fraged, obține o aromă complexă și o textură interesantă.
Cum se plantează vinetele
Vinetele se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor. Semănatul se realizează după 20 februarie.
Creșterea vinetelor este un proces destul de ușor. Odată plantată, vânăta trebuie udată foarte bine, iar umiditatea ei trebuie să fie menținută la un nivel destul de ridicat.
De asemenea, la fiecare două săptămâni, ar fi indicat să o uzi cu fertilizator lichid pentru a-i facilita creșterea optimă. Primele semne ale creșterii se vor vedea chiar în primele săptămâni, iar dacă te-ai asigurat că vânata are toate condițiile necesare de creștere, vinetele vor apărea în ce mai scurt timp.
La pătlăgelele vinete recoltarea fructelor începe în a doua jumătate a lunii iulie. Fructele se recoltează atunci când au culoarea caracteristică soiului, sunt elastice la apăsare și au mărimea corespunzătoare. Se recomandă recoltarea mai devreme decât mai tărziu față de maturitatea optimă de consum.
Vinete – Beneficii și proprietăți
Deși au puține calorii, vinetele conțin vitamina C și K și sunt bogate în fibre și antioxidanți, care aduc numeroase beneficii organismului.
Valori nutrițioanale
În aproximativ 80 de grame de vinete se regăsesc următoarele:
- Calorii: 20
- Carbohidrati: 5 grame
- Fibre: 3 grame
- Proteine: 1 gram
- Mangan: 10% din DZR
- Folat: 5% din DZR
- Potasiu: 5% din DZR
- Vitamina K: 4% din DZR
- Vitamina C: 3% din DZR
Bogate în antioxidanți
Pe lângă faptul că conțin o varietate de vitamine și minerale, vinetele au și un număr mare de antioxidanți.
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.
Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Mențin sănătatea inimii
Datorită conținutului lor de antioxidanți, studiile sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-au administrat zilnic 10 ml de suc de vinete timp de două săptămâni.
La sfârșitul studiului, aceștia aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride, doi markeri de sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă atunci când sunt crescute.
Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Adăugarea vinetelor la dietă vă poate ajuta să vă țineți sub control glicemia.
Acest lucru se datorează în primul rând faptului că vinetele au un conținut ridicat de fibre, care trec prin sistemul digestiv intacte.
Fibrele pot reduce zahărul din sânge prin încetinirea ratei de digestie și absorbție a zahărului din organism. Absorbția mai lentă menține nivelul zahărului din sânge constant și previne creșterea.
Alte cercetări sugerează că polifenolii sau compușii naturali ai plantelor, care se găsesc în alimente precum vinetele, pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină, ambele putând ajuta la scăderea zahărului din sânge.
Cum se prepară vinetele
Vinetele sunt incredibil de versatile și pot fi ușor încorporate în alimentație Vinetele pot fi coapte, prăjite, la grătar, vinete la cuptor sau sotate și savurate cu un strop de ulei de măsline și ceva condimente.
Crude, vinetele au un gust nu prea plăcut, ba chiar amar. Sărarea, iar apoi stoarcerea vinetelor ajută la eliminarea aproape totală a gustului amar dat de vinete
Rețete cu vinete
Vinetele au o textură deosebită și, odată ce am avut grijă să evităm gustul ușor amărui, acestea pot fi incluse în numeroase și delicioase rețete culinare. Iată câteva idei delicioase de rețete cu vinete:
Salată de vinete
- 3-4 vinete,
- aproximativ 1,5 kg vinete;
- O ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- Un gălbenuș de ou;
- O linguriță de muștar;
- 200 ml de ulei;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare Se coc uniform vinetele pe grătar sau pe flacăra de la aragaz, după care se lasă să se răcească și se curăță de coajă. Vinetele se pun la scurs într-o sită și se lasă pentru câteva ore. Când s-au răcit, vinetele se toacă mărunt și între timp se pregătește maioneza. Se mărunțește gălbenușul de ou, se amestecă cu lingurița de muștar și se amestecă energic într-un singur sens. Când maioneza începe să capete formă, se adaugă și zeama de la o lămâie și treptat, puțin câte puțin ulei până obții cantitatea de maioneză dorită. Când vinetele se răcesc se amestecă cu ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și maioneza. Se încorporează toate ingredientele și salata de vinete se pune la rece până la momentul servirii. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt și totul este numai bun.
- Descoperă și alte rețete delicioase de salată de vinete
Vinete umplute
Ingrediente:
- 4 vinete;
- 400 gr carne tocată;
- O ceapă;
- Un morcov;
- 2-3 roșii medii;
- O jumătate de ardei gras;
- 2 căței de usturoi;
- 200 gr cașcaval ras sau parmezan ori mozzarella;
- 30 ml ulei;
- Condimente: sare, piper, cimbru, pătrunjel uscat sau proaspăt.
Mod de preparare:
Se curăță miezul vinetelor și se taie cubulețe împreună cu ceapa și ardeiul. Nu se aruncă coaja vinetelor, deoarece se va folosi pentru umplutură. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoare, iar usturoiul se pisează. Într-o tigaie adâncă se adaugă ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul și morcovul, iar totul se lasă la călit, la foc iute, pentru 2-3 minute.
Când morcovul se călește și uleiul devine portocaliu, se adaugă 50 ml de apă și se mai lasă legumele la călit pentru 5 minute, la foc mic. Peste legume se adaugă și carnea tocată, se amestecă și se lasă totul pe foc pentru aproximativ 10 minute.
După acest timp se adaugă și roșiile tăiate cubulețe ori date prin răzătoare, cubulețele de vinete și condimentele, iar totul se mai lasă la fiert pentru 10 -15 minute. Când umplutura este gata, se ia de pe foc și se lasă puțin să se odihnească. Între timp, bărcuțele de vinete se spală sub apă rece și se lasă la scurs pe șervețele.
Umplutura de carne și legume se pune în bărcuțele de vinete, iar deasupra se adaugă cașcaval ori parmezan și totul se pune într-o tavă de cuptor în care se pune puțină apă și se acoperă cu folie de aluminiu, fără să atingă vinetele, pentru aproximativ o oră. Când vinetele sunt gata, se scot din cuptor, se presară cu verdeață proaspătă și se pot consuma calde.
- Vezi și alte rețete cu vinete umplute
Zacuscă de vinete
Ingrediente:
- 2 kg vinete;
- 500 g gogoșari;
- 500 g ceapă;
- un litru suc de roșii;
- 350 ml ulei;
- o lingură zahăr;
- sare; piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare:
Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari.Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească.
Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.
- Descoperă combinații surprinzătoare de zacuscă cu vinete