Când vrei să gătești o masă sănătoasă, rapidă, dar foarte gustoasă și pe placul tuturor membrilor familiei, îți propunem să încerci vinete umplute. Iată și ce opțiuni îți recomandăm.
Rețete de vinete umplute
Cuprins:
Vinete umplute cu carne tocată
- 4 vinete;
- 400 gr carne tocată;
- O ceapă;
- Un morcov;
- 2-3 roșii medii;
- O jumătate de ardei gras;
- 2 căței de usturoi;
- 200 gr cașcaval ras sau parmezan ori mozzarella;
- 30 ml ulei;
- Condimente: sare, piper, cimbru, pătrunjel uscat sau proaspăt.
Mod de preparare
Se curăță miezul vinetelor și se taie cubulețe împreună cu ceapa și ardeiul. Nu se aruncă coaja vinetelor, deoarece se va folosi pentru umplutură. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoare, iar usturoiul se pisează. Într-o tigaie adâncă se adaugă ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul și morcovul, iar totul se lasă la călit, la foc iute, pentru 2-3 minute. Când morcovul se călește și uleiul devine portocaliu, se adaugă 50 ml de apă și se mai lasă legumele la călit pentru 5 minute, la foc mic.
Peste legume se adaugă și carnea tocată, se amestecă și se lasă totul pe foc pentru aproximativ 10 minute. După acest timp se adaugă și roșiile tăiate cubulețe ori date prin răzătoare, cubulețele de vinete și condimentele, iar totul se mai lasă la fiert pentru 10 -15 minute.
Când umplutura este gata, se ia de pe foc și se lasă puțin să se odihnească. Între timp, bărcuțele de vinete se spală sub apă rece și se lasă la scurs pe șervețele.
Umplutura de carne și legume se pune în bărcuțele de vinete, iar deasupra se adaugă cașcaval ori parmezan și totul se pune într-o tavă de cuptor în care se pune puțină apă și se acoperă cu folie de aluminiu, fără să atingă vinetele, pentru aproximativ o oră.
Când vinetele sunt gata, se scot din cuptor, se presară cu verdeață proaspătă și se pot consuma calde.
Vinete umplute cu legume și cașcaval
- 4 vinete;
- 2 linguri ulei;
- 1 ceapă;
- 2 ardei;
- 4 roșii;
- 100 g cașcaval;
- pătrunjel;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
Taie vinetele în jumătăți pe lungime și scobește-le de semințe cu o lingură.
Toacă ceapă, ardeii și pulpă de vinete scobită. Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie și soteaza legumele, până când toate ingredientele își schimbă culoarea. Scoate legumele într-un castron și amestecă-le cu roșiile tocate cubulețe și cașcavalul ras.
Umple vinetele cu această compoziție și dă-le la cuptor acoperite cu folie de aluminiu sau de copt pentru 40 de minute la 180 de grade. Înlătura apoi folia și mai da o dată vinetele la cuptor pentru alte 15-20 de minute, sau până se rumenesc după gust.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Vinete umplute cu carne și legume la cuptor
- 2 vinete;
- 400 gr carne tocată;
- 100 ml ulei de măsline;
- 2 roșii;
- 2-3 fire de ceapă verde;
- 3-4 căței de usturoi;
- Un ardei gras;
- O lingură pastă de roșii;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Vinetele se spală și se decojesc parțial, în dungi, după care se taie pe lung în jumătăți, se spală și se lasă la scurs. După ce se scurg bine, se scoate miezul vinetelor și se toacă mărunt. Legumele se toacă mărunt, cubulețe mici.
Într-o tigaie mare, antiaderentă se pun 50 ml de ulei de măsline și se lasă vinetele la prăjit pentru 3-4 minute, pe fiecare parte, până se rumenesc ușor.
După ce se scot vinetele, în aceeași tigaie se pune carnea tocată pentru 10-12 minute, iar când se rumenește, peste carne se adaugă ceapa și usturoiul tocate și se lasă împreună să se călească. Treptat se adaugă și cubulețele de ardei, se lasă pentru 3-4 minute împreună cu restul ingredientelor din tigaie, după care se adaugă și roșiile tocate cubulețe.
Se lasă totul la fiert pentru aproximativ 20 de minute, iar dacă scade prea mult sos din tigaie, se mai poate adăuga o cană cu apă. Când carnea și legumele sunt gata, se adaugă pătrunjelul verde proaspăt deasupra și se ia de pe foc.
Fiecare jumătate de vânătă este umplută cu carnea tocată și legumele, iar totul se pune într-o tavă rezistentă pentru cuptor în care s-a pus pasta de roșii diluată cu puțină apă. Se stropesc vinetele cu puțin ulei de măsline și se bagă la cuptor pentru 30-40 de minute.
Când vinetele sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcească și se consumă proaspete.
Vinete umplute în formă de evantai
- 2 vinete potrivite;
- 2 roșii;
- Bacon;
- 150 gr cașcaval;
- 4 căței de usturoi;
- Sare, piper și busuioc;
- Ulei de măsline.
Mod de preparare
Vinetele se spală și se taie pe lungime în felii subțiri. Roșiile se taie circular, iar cașcavalul se taie în felii subțiri. Se condimentează fiecare felie de vânătă cu sare, piper și busuioc și se începe ornarea.
Peste fiecare felie de vânătă unsă în prealabil cu ulei de măsline și puțin usturoi se pune câte o felie de bacon, o felie de roșie și una de cașcaval. Se procedează la fel și cu cealaltă vânătă, se stropește totul cu ulei de măsline și rețeta se pune la cuptor timp de 40 de minute, la 170 de grade. Vinetele se servesc calde simple sau alături de o friptură.
Vezi si reteta de musaca de vinete cu care dai gata orice gurmand.
Sursă foto: Shutterstock.com