Crețușca, în tratarea reumatismului
Crețușca este un astringent tonic, iar florile sale sunt considerate un bun adjuvant în tratamentul reumatismului articular acut. Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană apă și se beau două căni pe zi. Extern, se fac și frecții locale cu tinctură. Nu prewzintă contraindicații decât la persoanele cu sensibilități la salicilați (prezenți în aspirină). Intern, crețușca va fi evitată de femeile însărcinate. Gheara mâței este o altă plantă de folos în reumatism. Pe lângă acșiunea imunostimulantă, este un foarte bun antiinflamator. Se folosește dpar sub forma de produse standardizate și aprobate de Ministerul Sănătății din țara noastră. Se iau doar la recomandarea medicului și se întrebuințează conform prospectului. Nu se recomandă în timpul sarcinii sau alăptării.
Odihnește-te suficient!
Nu exagera cu efortul. Treburile vor fi tot acolo și nu va folosi nimănui dacă nu vei mai putea face nimic câteva zile din cauza crizei. Așa că, atunci când simți că ai obosit, oprește-te din ce faci chiar în acel moment și mergi să te întinzi sau, dacă nu ai posibilitatea, stai relaxată pe un scaun sau într-un fotoliu cât mai comod. Nu amâna și rămâi cât timp este necesar ca să te refaci. Uneori, când este nevoie, poți apela la atele sau la un baston care va reduce presiunea greutății pe articulație. Un somn odihnitor noaptea sau după-amiaza te ajută să te simți mai bine.
Folosește puterea plantelor medicinale
Nușețelul, ghimbirul, călinul și valeriana ajută la calmarea durerilor și au efect antiinflamator. Poți să bei ceai din aceste plante sau să aplici comprese cu infuzie concentrată pe locul afectat. Acestea pot fi fierbinți sau reci – cele calde îmbunătățesc circulația sangvină, scad durerea și cresc mobilitatea încheieturilor; cele reci reduc inflamațiile. Ține cont de faptul că valeriana are efect sedativ, așa că nu consuma acest ceai înainte de a conduce sau a face alte lucruri care necesită atenție sporită.
Prișnițe de folos
Făina de muuștar negru are darul de a face să dispară durerile de spate sau articulare. Se face un terci din făină de muștar și puțină apă. Se pune între două tifoane și se aplică local. Se mai poate masa zona afectată cu glicerină amestecată cu o cantitate egală de tinctură cu ardei iute. În cazul în care pielea este foarte sensibilă, locul se va unge înainte cu o cremă grasă, apoi se șterge cu tifon. Abia după aceea se va aplica prișnița. Se lasă doar câteva minute, pentru că altfel poate produce ulcerații ale pielii.
Lemnul dulce, antiinflamator
Doctorul farmacist Ovidiu Bojor recomandă lemnul dulce pentru a trata reumatismul și artrita, deoarece are efect antiinflamator. „Se consumă sub formă de pulbere, în cantitate de 5-10 grame pe zi. Se mai face un decoct din 4-5 grame de rădăcină mărunțită la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi după masă. Se pot lua și capsule care conțin lemn dulce, de la magazine cu produse naturale. Se folosesc conform indicațiilor de pe prospect. Cura nu trebuie să depășească 4-6 săptămâni, dacă nu există altă recomandare medicală. Este contraindicată în cazul problemelor ficatului, în ciroză, hipocalcemie, în afecțiuni grave renale. Nu se recomandă în timpul sarcinii.