Violetele sunt ușor de plantat și nici nu necesită îngrijiri speciale. Cu puțină atenție, ne putem bucura de aceste flori pe tot parcursul anului.
Cuprins:
Informații despre violete
Violetele, simplu spus, sau violetele africane este gen de plante Saintpaulia originar din estul Africii, care cuprinde circa 10 specii și circa 800 soiuri care se diferențiază prin forma frunzelor, a florilor și prin culoarea lor.
Violetele au frunze rotunde și acoperite cu perișori fini, de culoare verde pe partea superioară și maroniu închis pe partea inferioară. Textura frunzelor este cărnoasă și sunt plasate într-o forma circulară aproape perfectă.
Florile de violete sunt mici, delicate și acoperă o paletă largă de culori. Una dintre cele mai întâlnite varietăți este violeta mov, însă și cele cu flori roz, roșii, albastre, albe, pestrițe sau pătate sunt răspândite la noi în țară.
Fructul este o capsulă, de obicei alungită, cu două loji slab conturate și semințe foarte mici.
Specii de violete
Cele mai populare varietăți de violete sunt:
- Saintpaulia goetzeana,
- Saintpaulia inconspicua,
- Saintpaulia ionantha,
- Saintpaulia pusilla,
- Saintpaulia shumensis
- Saintpaulia teitensis
Cum se înmulțesc violetele
Violetele sunt unele dintre cele mai răspândite plante de apartament, asta și pentru că se înmulțesc destul de ușor.Înmulțirea violetelor prin semințe se practică foarte rar.
În schimb, cel mai simplu și eficient mod de a înmulți violetele este prin tăierea frunzelor cu pețiol de 1-2 centimetri. Acestea se vor pune la înrădăcinat în substrat încălzit la 21-22 de grade Celsius. Acesta este format din turbă și nisip, în proporție de 1 la 1.
Este important ca atunci când puneți frunza, să nu presați prea mult pământul, ci să fie bine afânat. Rădăcinile se vor forma în aproximativ 21 de zile.
Înmulțirea prin despărțire tufelor se face atunci când frunzele s-au îndesit foarte mult. Se scot plantele din ghivece și se despart de rozetele de frunze, plantându-se fiecare rozetă în alt ghiveci cu mărimea de 5–7 cm în diametru. Are avantajul unei înfloriri mai rapide cu circa două luni.
- Descoperă cele mai frumoase flori de primăvară pentru curte și apartament
Îngrijire violete
Plantate într-un ghiveci frumos pe care să îl așezi pe balcon sau în curte, violetele sunt foarte ușor de îngrijit și deloc pretențioase. Nu trebuie expuse direct în bătaia soarelui și nu trebuie udate frunzele, deoarece se pătează. În rest, violetele înfloresc bogat aproape tot anul și înfrumusețează în totalitate locul.
Solul folosit în ghivecele cu violete trebuie să asigure un bun drenaj, altfel plantele putrezesc.
Singurele pretenții ridicate ale violetelor sunt legate de tehnicile de udare. În primul rând, apa nu trebuie să ajungă pe frunze, pentru că le decolorează și le usucă. Aceasta se va turna în ghiveci sau în farfuriuța acestuia.
Pentru dezvoltare armonioasă și o înflorire abundentă poți să-i aplici și un fertilizant cu un conținut mai mare de fosfor. Atenție, florile care au o colorație slabă, semnalează lipsa nutrienților din sol. De asemenea, pentru a încuraja formarea de noi tije florale, poți să elimini toate florile uscate.
Boli și dăunători
Cele mai răspândite boli ale violetelor apar din cauza condițiilor neprielnice de umiditate sau lumină.
Printre cei mai frecvent întâlniți dăunători se numără acarienii și afidele – paduchii de plante. Pentru aceștia se găsesc insecticide speciale în magazinele de specialitate.
De ce se îgălbenesc frunzele la violete? Îngălbenirea frunzelor este, adesea, cauzată de umiditatea scăzută sau de udarea necorespunzătoare. Pentru a asigura umiditatea perfectă poți plasa ghiveciul cu violete într-un ghiveci mai mare. În spațiul rămas liber poți pune mușchi, care vor menține umiditatea.
Decolorarea frunzelor sau pătarea frunzelor la violete apare atunci când planta este plasată într-o zona foarte luminată. De asemenea, frunzele se pătează când sunt udate cu apă mai rece decât temperatura camerei.
Precauții pentru copii și animale de companie
Deși violetele africane nu cunoscute a fi toxice, în general nu este niciodată o idee bună să lăsați un copil sau un animal să rupă orice plantă de casă, deoarece pot avea diferite sensibilități la seva sau frunzele păroase ale plantei.
Copiii se pot sufoca și cu frunze sau părți de plante ingerate. Multe plante acoperite de puf sunt iritante pentru piele, dar violeta africană nu este cunoscută drept responsabilă de erupții sau alte vătămări. De fapt, în ulte state sălile de clasă folosesc adesea violete africane pentru demonstrații practice de creștere a plantelor, deoarece sunt plantele cu creștere puternică ce produc ramuri care se transplantează ușor.
Nicoleta1807 • 18.11.2023, 20:49
Violentele, sunt niște flori mici și drăguțe, mulțumesc pentru articol.