Daca observati atent o violeta, veti vedea ca tulpina ei e ca si inexistenta. Un buchet de frunze porneste in manunchi aproape de suprafata solului. Nici radacinile nu sunt prea dezvoltate. De aceea e bine sa alegeti un ghiveci nu foarte inalt, dar cu gura larga, pentru a lasa loc frunzelor sa se intinda.
In ghiveci turnati un amestec de turba, pamant de flori si putin nisip. E solul ideal pentru violete, carora nu le place apa in exces. Udati moderat si incercati sa mentineti umezeala in interiorul ghiveciului, fara a balti apa in farfurioara. Puteti recurge la un artificiu: in farfurioara de sub ghi-veci puneti un strat de pietris. In acest fel, apa se va evapora de sub pietris, nu va balti.
Clorul din apa de la robinet le face rau
Udati cu grija, fara sa atingeti frunzele. In caz contrar, riscati sa imbolnaviti violeta de o boala numita putregai.
In nici un caz nu trebuie sa tineti vara ghivecele in locuri insorite. Soarele poate cauza aparitia unor pete inestetice pe frunze. E de preferat o fereastra orientata catre vest sau orice alt loc in care nu patrund direct razele soarelui. Si inca doua sfaturi:
-violetelor nu le place clorul din apa de la robinet. Pentru a scapa de el, colectati apa intr-un borcan sau alt vas cu gura larga si tineti-l o zi intr-un loc deschis, aerisit;
-pentru a asigura o crestere uniforma a “buchetului” de frunze, rotiti o data la cateva saptamani ghiveciul, ca sa fie luminat pe toate partile.