În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit marţi, 24 iulie, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măerişte.

Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri, precum: suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Cazul a fost notificat către Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internațional (OIE). Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Este alertă și la Brăila, unde pesta porcină s-a răspândit cu repeziciune. Au fost uciși peste 3.000 de porci din gospodării.

Recent, pesta Porcină Africană a fost confirmată și în două gospodării din județul Ialomița. Au fost luate deja primele măsuri.

România are 400 de focare de pestă porcină africană, iar Bulgaria pune gard la granița cu noi, lung de 133 km.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii și, deci, nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru stăpânii animalelor sau familiile lor. În schimb, acest virus are un impact la nivel social din punct de vedere economic, în urma sacrificării porcilor și, în consecință, a crizei de carne ce urmează.

În vara lui 2017, târgurile de porci au fost interzise din cauza unui focar de pestă porcină.

Anul acesta, pesta porcină africană a reapărut în România, primul focar fiind localizat la Satu Mare.


Citește și: Adrian Zuckerman, nominalizat ambasador al SUA la Bucureşti; Este avocat și a emigrat din România când avea 10 ani


 

Urmărește-ne pe Google News