Cuprins:
Virusul poliomielitei în apele uzate
Concret, poliovirusul a fost descoperit în toamna aceasta în ape uzate din Germania, Polonia și Spania. Autoritățile sanitare atrag atenția că statele UE trebuie să-și intensifice eforturile de imunizare și supraveghere a bolilor.
Chiar dacă nu au fost raportate cazuri de poliomielită în aceste țări, boala este extrem de contagioasă. Mai ales copii mici sunt la risc, boala poate invada sistemul nervos central și poate provoca paralizie în cazurile severe.
Vaccinul anti poliomielitei ne protejează de efectele grave, însă, în ultimii zece ani, rata de vaccinare în România a scăzut de la 88% în 2013, la 78% în 2023. În schimb, în Ucraina, țară aflată în război cu Rusia, rata de vaccinare era de 85% în 2023, iar în Bulgaria de 92%, conform datelor OMS.
Boala a fost eradicată în Europa în 2002, însă, în alte țări ea este prezentă. Asta înseamnă că există riscul de a fi „importată”în statele europene, unde s-ar putea răspândi în rândul persoanelor nevaccinate.
„Oricând detectezi vreun poliovirus, sub orice formă, din orice sursă, într-o zonă anterior liberă de poliomielite, este neobișnuit”, a declarat Oliver Rosenbauer, purtător de cuvânt al eforturilor de eradicare a poliomielitei la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Ca o comunitate să fie protejată de infecții, 80% din oameni trebuie să fie vaccinați, spun experții în sănătate.
Datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că , în Uniunea Europeană, este posibil ca până la 2,4 milioane de copii să fi rămas nevaccinați împotriva poliomielitei între 2012 și 2021.
Vaccinarea antipolio în România
De altfel, dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, avertiza la sfârșitul anului trecut că există o scădere a acoperirii vaccinale anti-polio.
„La vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale. În 2021 au fost cazurile din Ucraina, care au determinat acea campanie extraordinară de vaccinare, acum, lucrurile fiind cumva sub control. Dar să ne gândim încă la un lucru. În Ucraina este o stare de război, ori se ştie foarte clar că războiul este varianta extremă de manifestare a factorului economico-social, care determină forma de manifestare a procesului epidemiologic”, a declarat dr. Emilian Popovici, în cadrul unei emisiuni de la MedikaTv, potrivit News.ro.
Poliomielita, o boală contagioasă gravă, poate fi prevenită prin vaccin. Provocată de virusul poliomielitic, afectează sistemul nervos central. În trecut, afecțiunea era una dintre principalele cauze ale decesului, paraliziei acute și invalidității.
Pentu a fi ferit de această boală, un copil ar trebui să primească patru doze de vaccin antipoliomielită, la 2, 4 și 11 luni, respectiv la 6 ani. Acesta se regăsește în schema națională de vaccinare.
Eradicarea poliomielitei la nivel global
Poliovirusul de tip 2, tulpină care fusese eliminată la nivel global în 2015, reapare ocazional în Europa, detectat în ape uzate de la persoane imunizate cu vaccin oral, potrivit unui studiu publicat în Lancet Regional Health – Europa. Cercetătorii subliniază riscul focarelor în rândul populațiile cu imunitate scăzută.
În 2024, eforturile globale de eradicare a poliomielitei au fost afectate de reapariția cazurilor.
Pakistanul și Afganistanul au raportat creșteri semnificative: 55 și, respectiv, 23 de cazuri, față de 6 în 2023.
În Gaza, primul caz din 25 de ani a fost confirmat vara aceasta, iar virusul a fost depistat în apele uzate. În urma acestui caz, OMS a vaccinat 557.000 de copii sub 10 ani în cadrul unor scurte pauze umanitare.
„Poliomielita este o boală extrem de infecțioasă și se răspândește în cea mai mare parte în tăcere [pe] distanțe foarte lungi”, a mai spus Oliver Rosenbauer.