Sunt colorate sau nu poveştile din vis?

Cea mai mare parte a viselor sunt în culori, chiar dacă oamenii nu sunt conştienţi întotdeauna de acest lucru. Se pare că oamenii ca­­­­re sunt dau o mai mare importanţă culorilor în realitate, când se trezesc, îşi dau seama mai repede dacă au văzut culori în visele lor. Astfel, dacă în viaţa de zi cu zi culorile sunt importante atunci şi visele sunt mai colorate. Acelaşi mecanism se aplică şi atunci când ne imaginăm anumite lucruri în stare de reverie, sau altfel spus când visăm cu ochii des­­­­­chişi.

Oare toată lumea visează?

Este impropriu spus că nu visăm, pentru că visul este strâns legat de mecanismul somnului şi pune în evidenţă activitatea creierului în timp ce dormim, independent de voinţa noastră. În timpul somnului activitatea creierului nu se opreşte, ci în anumite stadii chiar se intensifică. Studiile de laborator au arătat că avem cele mai dinamice vise în timpul unui somn caracterizat de mişcarea rapidă a ochilor (REM – Rapid Eye Movement). În acele momente creierul este foarte activ, ochii se mişcă sub pleoape în toate direcţiile şi muşchii mari ai corpului sunt relaxaţi. Somnul REM apare la fiecare 90 – 100 de minute, de 3 – 4 ori pe noapte şi durează mai mult pe măsură ce noaptea înaintează. Ultima perioadă REM poate dura în jur de 45 de minute.

De ce nu ne putem reaminti întotdeauna visele?

Unii oameni nu au dificultăţi în a-li reaminti constant o parte din vise, în timp ce alţii pot rememora doar ocazional sau chiar deloc. Aproape tot ce se întâmplă în timpul somnului – visele, gândurile care apar noaptea, precum şi amintirile din treziri scurte – sunt uitate până dimineaţă. Este ceva legat de fenomenul somnului în sine, care face dificilă reamintirea a ceea ce s-a întâmplat. Din această cauză cele mai multe vise sunt uitate rapid dacă nu sunt scrise. Câteodată se întâmplă să ne amintim un vis mai târziu, în timpul zilei sau în altă zi, ceea ce înseamnă că amintirile nu sunt total pierdute ci doar ne este foarte greu să le recuperăm. Somnul şi visele sunt, de asemenea, afectate de o mare varietate de droguri, de medicamente şi de alcool. Mai mult, încetarea bruscă a unei anumite medicaţii poate produce coşmaruri. În astfel de cazuri, discutaţi cu medicul despre efectele tratamentului. Cel mai important factor care influenţează amintirea viselor e odihnă fizică şi psihică. Cu cât suntem mai odihniţi, cu atât capacitatea de reamintire a viselor creşte.

Cum putem să ne reamintim mai uşor visele?

Un element important este dorinţa de a ne reaminti visele, atitudinea pe care o avem faţă de vise. Dacă ne interesează ceea ce visăm, atunci mintea noastră se conformează dorinţei noastre şi ne oferă posibilitatea de a ne reaminti visele. Înainte de a adormi spuneţi-vă în gând că doriţi să vă reamintiţi ce aţi visat. Şineţi ceva de scris sau un casetofon/reportofon lângă pat. Când vă treziţi, încercaţi să vă mişcaţi cât mai puţin şi să nu vă gândiţi direct la ziua care urmează. Notaţi-vă toate visele şi imaginile pentru că ele se şterg repede dacă nu sunt notate sau înregistrate. Dacă nu vă reamintiţi tot visul, menţionaţi ultimul lucru pe care l-aţi avut în minte, înainte de a vă trezi, chiar dacă şi acela e doar o amintire foarte vagă.

Psihologul Mihaela Sindie Weidinger îţi interpretează visele. Scrie-i la vise@libertatea.ro

Dacă vreţi să aflaţi ce re­­­­­pre­zin­tă visele pe care le a­­­ve­­­­ţi, tri­mi­teţi pe a­­dre­sa de e-mail de mai sus câ­te­va date: nu­­­­me şi pre­nu­me,vâr­s­tă, o­cupaţie, des­cri­e­rea vi­su­lui, când l-aţi avut şi în ce con­text al vieţii, ce aţi fi dorit să schim­­baţi în vis, care e situaţia de viaţă în acest mo­­ment faţă de cea de atunci şi ce do­riţi să  aflaţi despre acel vis.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News