Vișinul, cu denumirea științifică a pomului Prunus cerasus, este înrudit cu cireșul și este cultivat pe scară largă la nivel mondial. Se dezvoltă bine în climatele mai reci și umede, preferă solul bogat, bine drenat, iar fructele sunt cărnoase, zemoase și ușor acrișoare.

Informații despre vișine

Vișinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aromă intensă și pot fi consumate atât în stare crudă, dar și sub formă de compoturi, dulceață sau în prăjituri. Au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului atât vișinele crude, cât și cele congelate sau uscate, iar codițele de vișin sunt și ele o sursă de sănătate pentru organism.

Ce conțin vișinele

Fructele au un conținut ridicat de apă (88,6%), acizi, pectine, proteine, zaharuri, celuloză, tanini, potasiu, fier, calciu, zinc, cupru sau magneziu, dar și vitamine A, B1, B2, B9 și C.

Codițele de vișin conțin săruri de potasiu, flavonoide, dar și alte elemente nutritive și au aceleași proprietăți terapeutice precum cozile de cireș.

Vișine - proprietăți și beneficii. Rețete cu vișine
Cum au făcut praf Constituția niște judecători CCR? Cazul Șoșoacă nu e despre Șoșoacă
Recomandări
Cum au făcut praf Constituția niște judecători CCR? Cazul Șoșoacă nu e despre Șoșoacă

Consumul a 155 de grame de vișine oferă organismului:

  • 15,5 mg de vitamina C;
  • 1,283 UI de vitamina A;
  • 0,068 mg de vitamina B6;
  • 0,174 mg de mangan;
  • 0,161 mg de cupru;
  • 2,5 g de fibre dietetice;
  • 0,5 mg de fier;
  • 268 mg de potasiu.

Vișine – proprietăți

  • Laxative;
  • Depurative;
  • Antiinflamatoare;
  • Antioxidante;

Vișine – beneficii

Reduc nivelul de zahăr din sânge

Datorită conținutului de antioxidanți numiți antocianine, vișinele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar asta le face ideale de consumat chiar și de către persoanele care suferă de diabet.

Vișinele combat problemele digestive

Conținutul ridicat de fibre din vișine ajută la combaterea problemelor digestive. De asemenea, fructele au și un efect laxativ și sunt benefice în tratarea constipației.

Scad nivelul colesterolului rău

Datorită antioxidanților din compoziție, în special quercetina, un tip de flavonoid puternic, care previne depunerea grăsimilor pe vasele de sânge, atunci când sunt consumate cu moderație, vișinele împiedică acumularea grăsimilor în ficat și scad nivelul colesterolului rău din sânge.

Previn cancerul

Pe lângă antocianine și vitamina C, vișinele conțin și alte trei tipuri de chimicale precum alcool perilic, compus chimic limonene și acid elagic, benefice împotriva transformării celulelor, transformare ce poate cauza cancer. Astfel, fructele pot proteja organismul de cancer de plămâni, de ficat, piele, colon sau sâni.

O mașină s-a răsturnat la intrarea în Pasajul Lujerului, din București, pe linia de tramvai 41 | VIDEO
Recomandări
O mașină s-a răsturnat la intrarea în Pasajul Lujerului, din București, pe linia de tramvai 41 | VIDEO

Vișinele combat insomnia

Consumate seara, înainte de somn, vișinele ajută la secreția de melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn odihnitor și liniștit. Și sucul de vișine proaspete are același efect benefic.

Vișine proaspeteIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Alte beneficii ale vișinelor

  • Întăresc imunitatea;
  • Detoxifică organismul;
  • Încetinesc îmbătrânirea;
  • Stimulează creierul;
  • Îmbunătățesc vederea;
  • Scad riscul de accident vascular cerebral;
  • Adjuvant în caz de artrită;
  • Reduc nivelul de zahăr din sânge.

Rețete cu vișine

Dulceață de vișine

Ingrediente

  • Un kg de vișine fără sâmburi;
  • Un kg de zahăr;
  • O lămâie;
  • Un baton de scorțișoară;
  • O jumătate de păstaie de vanilie.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de codițe și sâmburi apoi se așază într-un vas mai mare cu zahărul peste. Se păstrează acoperite pentru câteva ore pentru a-și lăsa zeamă, dar se amestecă regulat. Ulterior, se pune vasul pe foc, la foc mic, și se amestecă ușor până când se topește zahărul.

Ce sunt învățați liberalii să spună despre „criza” din coaliție, Șoșoacă și Lasconi
Recomandări
Ce sunt învățați liberalii să spună despre „criza” din coaliție, Șoșoacă și Lasconi

Se adaugă și restul ingredientelor și se amestecă. Când zahărul este topit, dulceața de vișine se mai lasă la foc potrivit pentru încă o oră, dar se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului. Pentru a știi dacă dulceața de vișine este gata, poți face testul picăturii.

Se ia o linguriță din dulceață și, dacă picătura este fermă și are o culoare închisă, atunci dulceața este gata. Dacă dulceața se descompune ușor, atunci mai trebuie lăsată pentru câteva minute pe foc.

Când dulceața este gata, se pune în borcane curate și uscate, se înfiletează capacele, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească natural. Dulceața de vișine este gata și poate fi păstrată în cămară pentru tot restul anului pentru deserturi ori consumată ca atare.

Prăjitură cu vișine

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 150 g ciocolată;
  • 5 ouă;
  • 150 g unt;
  • 150 g zahăr;
  • 80 g făină;
  • unt şi făină pentru uns tava.
  • Pentru umplutură
  • 200 g ciocolată albă;
  • 400 g frişcă;
  • o linguriță zahăr vanilat;
  • 300 g vişine confiate.
  • Pentru ornat
  • 100 g ciocolată;
  • 30 g unt;
  • vişine confiate.
Prăjitură cu vișine
Prăjitură cu vișine

Mod de preparare

Ciocolata rasă se topeşte la cald. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine, apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi făina. Se amestecă uşor, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 30 de minute.

Între timp, se pregăteşte umplutura. Ciocolata albă se rade şi se topeşte, apoi se amestecă uşor cu frişca bătută cu zahărul vanilat şi se lasă la rece. Blatul copt şi răcit se taie în două.

Se aşază o foaie pe un platou şi se unge cu crema de ciocolată. Se presară vişine confiate şi se acoperă cu cea de-a doua foaie de blat. Se acoperă cu glazură de ciocolată şi se ornează cu vişine confiate. Pentru glazură, ciocolata rasă se topeşte la cald cu untul.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Chec cu vișine

Ingrediente

  • 2 ouă;
  • 6 linguri ulei;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat;
  • 8 linguri lapte;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 10 linguri zahăr;
  • 250 g făină;
  • un praf de sare;
  • un plic praf de copt;
  • 400 g vişine fără sâmburi;
  • o lingura pesmet.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un castron şi se amestecă până nu mai sunt cocoloaşe, se adaugă praful de copt stins în zeama de lămâie şi se încorporează în aluat. Se toarnă în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se pun deasupra vişinele care au fost curăţate de sâmburi şi trecute prin pesmet ca să nu lase zeama în compoziţie.

Se încinge cuptorul şi se bagă tava, ca să crească. Se lasă 10 minute la foc mare după care se ţine la foc mic şi se verifică după aproximativ 20 minute cu o scobitoare dacă s-a făcut. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit şi dacă doreşti se poate pudra cu zahăr.

Chec cu vișine
Chec cu vișine

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Parfait cu vișine

Ingrediente

  • Pentru foaia de ruladă
  • 3 ouă;
  • 3 linguri zahăr;
  • două linguri făină;
  • un plic zahăr vanilat.
  • Pentru umplutură
  • dulceaţă de vişine;
  • fructe confiate
  • 500 ml îngheţată de fructe sau cu alte arome;
  • 500 ml îngheţată de vanilie.

Mod de preparare

Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare, albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, zahărul vanilat şi făina cernută. Se tapetează tava cu hârtie pentru copt şi se coace aluatul 10 minute pe o parte şi 10 pe cealaltă parte.

Foaia se scoate caldă şi se aşază pe o tavă de iena în formă de cozonac, tapetată cu folie de aluminiu. Se pune un strat de îngheţată, vişine din dulceaţă şi pe deasupra se pun fructele confiate.

Se mai adaugă un strat de vişine din dulceaţă, un strat de îngheţată de vanilie. Se întinde pe toată suprafaţa cu atenţie să nu iasă din formă. Se acoperă cu foaia de pe margine şi se înfăşoară cu folia de aluminiu. Se bagă la rece şi după aceea se serveşte ornată cu bobiţe de vişine şi frunzuliţe de mentă.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Sursă foto: Shuterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Costica2023   •   17.12.2023, 15:05

Aceste fructe sunt bogate în nutrienți și pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate

Costica2023   •   17.12.2023, 15:05

sunt apreciate pentru gustul lor dulce-acrișor

Costica2023   •   17.12.2023, 15:04

Vișinile sunt fructe mici, de obicei de culoare roșie sau neagră, care cresc pe arbuști

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Momentul în care asfaltul s-a surpat în București, înghițind o mașină și un copil. Mama lui tocmai parcase. VIDEO
Știrileprotv.ro
Momentul în care asfaltul s-a surpat în București, înghițind o mașină și un copil. Mama lui tocmai parcase. VIDEO
Mario Fresh RUPE TĂCEREA după despărțirea de Alexia Eram: „Nu există resentimente. Am realizat că...”. Adevăratul motiv al despărțirii
Viva.ro
Mario Fresh RUPE TĂCEREA după despărțirea de Alexia Eram: „Nu există resentimente. Am realizat că...”. Adevăratul motiv al despărțirii
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Libertateapentrufemei.ro
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Obiceiul pe care oamenii e bine să îl aibă toamna, pentru un creier sănătos și o stare de bine. Medicul Vlad Ciurea spune că efectele se văd în câteva secunde
FANATIK.RO
Obiceiul pe care oamenii e bine să îl aibă toamna, pentru un creier sănătos și o stare de bine. Medicul Vlad Ciurea spune că efectele se văd în câteva secunde
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
GSP.RO
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
De ce să nu combini niciodată ciupercile cu orez. Cât de periculos poate fi acest obicei alimentar pentru organismul tău
FANATIK.RO
De ce să nu combini niciodată ciupercile cu orez. Cât de periculos poate fi acest obicei alimentar pentru organismul tău
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Financiarul.ro
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Momentul când maşina este înghiţită de strada surpată în Sectorul 6. Copilul care ieşea din spate s-a prăbuşit sub ochii mamei
Observatornews.ro
Momentul când maşina este înghiţită de strada surpată în Sectorul 6. Copilul care ieşea din spate s-a prăbuşit sub ochii mamei
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI