O vizită la stomatolog trebuie făcută o dată la 6 luni, chiar dacă nu te doare nimic. Sunt câteva reguli generale pe care trebuie să le respecţi: spală-te de 2-3 ori pe zi pe dinţi, minimum 3 minute; foloseşte pasta de dinţi, apa de gură şi aţa dentară; periază-ţi şi limba, pentru a îndepărta toate resturile de mâncare; schimbă-ţi periuţa de dinţi la trei luni; limitează dulciurile; renunţă la fumat.
La stomatolog
Prima vizită la un medic stomatolog constă în: detartraj, radiografie panoramică, verificarea stării dinţilor, propunerea unui plan de tratament, evaluarea lucrărilor care se vor efectua şi sfaturi personalizate de îngrijire a danturii, în funcţie de problemele pe care le ai.
Cum faci periajul corect
Igiena riguroasă a dinţilor este regula de bază pentru sănătatea lor. Noi vă spunem cum se realizează un periaj corect. Primul element este alegerea periuţei de dinţi, care trebuie să fie din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a evita iritarea gingiilor. Dacă periuţa este prea tare va răni gingiile, iar dacă este prea moale nu va curăţa eficient dinţii. Din cele existente pe piaţă – hard, medium şi soft – alege-o pe cea medium.
– Iată câteva linii ce trebuie urmate la periaj:
– aşază periuţa de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade faţă de dinţi – perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor;
– periază încet suprafaţa exterioară a 2-3 dinţi, cu o mişcare dinspre gingie spre dinte;
– mută apoi periuţa pe următorii 2-3 dinţi şi repetă mişcarea. Cu acelaşi unghi de 45 de grade între dinţi şi periuţă, periază şi suprafaţa interioară a dinţilor, uşor, tot cu mişcări circulare, din spate către faţă;
– pune periuţa în poziţie verticală, în spatele dinţilor din faţă şi periază-i folosind jumătatea superioară a periuţei;
– La sfârşit, pune periuţa pe suprafaţa orizontală a dinţilor şi fă o mişcare stânga- dreapta.
Cum foloseşti aţa dentară
Aţa dentară se foloseşte înaintea periuţei. Ea are rolul a îndepărta placa micorbiană dintre dinţi şi de la nivelul gingiilor. Ea pătrunde în locurile mai greu accesibile. Cum procedezi? Desfă cam 40- 50 cm din aţă, înfăşoară capetele după degetele mijlocii şi prinde aţa între degetul arătător şi degetul mare, lăsând liberă o porţiune de aproximativ 3-4 cm. Foloseşte degetele arătătoare pentru a introduce aţa întinsă între dinţii de jos şi degetele mari pentru dinţii de sus. Introdu aţa în spaţiile dintre dinţi şi dintre dinţi şi gingie, încercând să răzuieşti suprafaţa dintelui cu o mişcare uşoară. Pentru fiecare spaţiu dintre dinţi foloseşte o bucată curată de aţă. E posibil ca prima dată când foloseşti aţa dentară gingiile să sângereze. Apoi ar trebui să înceteze. Se foloseşte o dată pe zi, de preferinţă seara, timp de trei minute.
Pasta de dinţi potrivită
Dacă dantura ta este sensibilă la fierbinte sau rece, ai nevoie de o pastă de dinţi specială. Pasta de dinţi obişnuită trebuie să conţină bicarbonat de sodiu şi/sau peroxid de hidrogen. Ingredientul activ care protejează dinţii este fluorul. Pastele de dinţi noi oferă formule avansate de albire, cu scopul de a îndepărta petele şi de a face dantura mai albă şi mai strălucitoare. Cu toate astea, ele nu pot fi la nivelul unui tratament de albire profesional făcut de stomatolog.