Alimentația emoțională este un obicei prin care se consumă mari cantități de alimente (de obicei alimente preferate sau de cele mai multe ori, nesănătoase) ca urmare a unor stări sufletești, și nu a senzației de foame, susțin nutriționiștii. „Studiile estimează că 75% din persoanele obeze se supra-alimentează pe fond emoțional. Majoritatea oamenilor a observat că alimentele pot aduce chiar și pe o perioadă scurtă un oarecare comfort și de aceea pentru rezolvarea problemelor emoționale se apelează cu ușurință la alimente, în loc să se încerce să se rezolve efectiv cauza problemelor. Munca excesivă, depresia, plictiseală, singurătatea, enervarea cronică, anxietatea, frustrarea, stresul, problemele legate de relațiile interpersonale și încredere în sine scăzută, toate acestea pot duce la supraalimentare și o nedorită creștere în greutate. Identificând factorii care declanșează mâncatul în exces, putem utiliza tehnicile cele mai potrivite pentru a controla problemele emoționale pe care le avem și pentru a scoate din ecuație alimentația excesivă și creșterea în greutate”, e de părere nutriționistul Lygia Alexandrescu. Potrivit acesteia, situațiile și stările emoționale care pot declanșa un astfel de consum nepotrivit de alimente pot fi încadrate în 5 categorii principale:
1. Socială— mâncatul în compania altor persoan. Se poate mânca în exces ca răspuns la încurajările celor din jur, se poate mânca pentru a nu face notă discordantă sau pentru a nu se simți într-un mod nepotrivit alături de ceilalți;
2. Emoțională — mâncatul ca răspuns la plictiseală, stres, oboseală, tensiune, depresie, mânie, anxietate sau singurătate, în dorința de a încerca „umplerea golului”;
3. Circumstanțială— mâncatul pentru că există ocazia, există posibilitatea de a o face. De exemplu, văzând o reclamă la un anumit aliment, trecând pe lângă o patiserie sau restaurant, asociind consumul de alimente anumite activități, ca statul la televizor, vizionarea unor filme sau emisiuni sportive.
4. Psihologică — mâncatul ca expresie a unei imagini negative asupra propriei persoane sau găsirea de scuze pentru a mânca
5. Fiziologică — mâncatul ca răspuns la unele probleme ale organismului, cum ar fi potolirea foamei datorată nerespectării meselor sau mâncatul pentru a liniști durerile de cap sau alt disconfort.