Spun ”ghidul actualizat” pentru că toate se schimbă în lumea asta, iar codul bunelor maniere nu face excepţie. De exemplu, acum câteva decenii, bărbatul care nu-şi poftea însoţitoarea să intre pe uşă înaintea lui era taxat drept bădăran. Astăzi, regula s-a întors pe dos. Iată, aşadar, domnilor, cum trebuie să vă purtaţi cu cele pe care vreţi să le cuceriţi.

Pe stradă

Bărbatul trebuie să meargă pe partea exterioară a trotuarului, astfel îşi va feri partenera de eventualele pericole care pot veni de pe şosea (maşini care circulă foarte aproape de bordură, biciclişti şi persoane care merg pe role pe marginea trotuarului etc.). Este o regulă de politeţe şi un gest de cavalerism.

La restaurant

Ghidul bunelor maniere stabileşte clar: bărbatul deschide uşa şi intră primul, pentru a feri femeia de priviri sau comentarii indiscrete. La masă, îi oferă scaunul plasat cu spatele spre sala restaurantului, pentru ca privirile eventualilor curioşi să nu o deranjeze.

În taxi

Pe vremuri, amanţii de tip Casanova se dădeau drept birjari ai trăsurilor de lux şi le furau aristocraţilor domniţele de sub nas. În zilele noastre, riscul ca un taximetrist să îţi răpească partenera este de domeniul fanteziei (cel puţin dincolo de graniţele lumii interlope). Totuşi, bărbatul este dator să fie atent ca însoţitoarea lui să se simtă confortabil şi în siguranţă în taxi. Deci: el deschide portiera din spate, ea se urcă şi se instalează comod pe banchetă, după care el închide uşa, ocoleşte maşina, prin spate, şi se urcă în maşină, lângă ea, pe cealaltă portieră. La capătul călătoriei, el coboară, ocoleşte din nou maşina, deschide portiera din dreptul doamnei şi îi întinde mână, ca să o ajute să coboare.

Dosare grele aflate de 12 ani în instanță, cu prejudicii de zeci de milioane de euro.  Judecătorii se plâng de volumul de muncă, dar țin dosarele pe loc până la prescrierea faptelor
Recomandări
Dosare grele aflate de 12 ani în instanță, cu prejudicii de zeci de milioane de euro.  Judecătorii se plâng de volumul de muncă, dar țin dosarele pe loc până la prescrierea faptelor

Gesturi vechi, semnificaţii noi

  • De ce se ridică pălăria? Se pare că acest gest îşi are originea în vremea turnirurilor: la sfârşitul luptei, cavalerii îşi scoteau coifurile, descoperindu-şi chipul, pentru a fi recunoscuţi de public. În zilele noastre, s-a mai păstrat vag semnificaţia iniţială: ridicându-şi pălăria, bărbatul îşi ”dezvăluie” statura. Pălării nu prea mai vezi pe stradă, dar gestul de politeţe nu are voie să dispară: scoate orice obiect purtat pe cap (căciulă, şapcă), atunci când saluţi o femeie!
  • De se oferă flori? Răspunsul nu are nimic din aura romantică din ziua de azi. În Evul Mediu, când europenii erau certaţi rău cu baia, convinşi fiind că apa şi săpunul reprezintă riscuri potenţial fatale, zecile de metri de mătase ai hainelor şi tonele de pudră de pe feţe nu reuşeau să camufleze mirosurile sufocante ale trupurilor. Dăruind doamnelor flori cât mai parfumate, seniorii intenţionau să amelioreze, cât de cât, calitatea aerului respirat.
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.