Cel mai bun tratament anticolesterol este alimentaţia. Mâncând corect, nu mai ai nevoie de medicamente. Există câteva reguli dietetice şi alimente care te ajută să scazi grăsimea din sânge. Iată, concret, ce ai de făcut.
– să reduci aportul total de grăsimi
– să eviţi acizii graşi saturaţi care contribuie la creşterea colesterolului (carne, ouă, brânzeturi, lapte integral), mezeluri, dar şi produse de patiserie, biscuiţi, mâncare preparată industrial etc.
– să consumi acizi graşi nesaturaţi, care sunt benefici şi ajută la scăderea colesterolului total şi a celui rău (LDL), contribuind la creşterea colesterolului bun (HDL). Aceştia sunt conţinuţi în uleiul de floarea-soarelui, de măsline, de arahide, în porumb, colza, fructe uscate, peşte gras etc.
– să creşti aportul de antioxidanţi care te protejează: vitamina C, E şi betacarotenul, adică să consumi legume şi fructe proaspete de sezon.
Fitosterolii – substanţe 100% vegetale
Sunt compuşi vegetali care pot îmbogăţi anumite alimente vegetale: uleiuri, cereale, fructe şi legume proaspete, fructe oleaginoase. Aceste substanţe seamănă mult cu colesterolul, dar nu au nici un efect negativ asupra sănătăţii. Consumând între 1-3 g de steroli vegetali pe zi, poţi reduce nivelul colesterolului cu 5-15%, fără a diminua colesterolul bun (HDL), care protejează arterele. Unde îi găseşti? Sterolii vegetali se găsesc în uleiul de colza, floarea-soarelui, seminţe de susan, nucă de cajou, migdale, arahide, boabe de porumb, grâu. Fructele şi legumele proaspete conţin şi ele beneficii steroli: morcovi, pătrunjel, spanac, ardei roşu, roşii, broccoli, piersici, pepene galben, mango.
Ce este indicat
- produse lactate slabe: lapte degresat, brânză dietetică
- jambon crud, fără grăsime vizibilă
- două ouă pe săptămână. Dar albuşul de ou poate fi consumat fără restricţie
- peşte, de 2-3 ori pe săptămână, carne slabă
- fructe şi legume proaspete de sezon, conservate sau congelate