Igrasia vă dă bătăi de cap şi nu ştiţi ce să faceţi pentru a o îndepărta? V-aţi săturat să curăţaţi fără rezultat pereţii, iar a doua zi mucegaiul să îşi facă din nou apariţia? Libertatea vă spune ce să faceţi pentru a scăpa de necaz.
Igrasia constă în petele de umezeală care apar pe anumite zone din pereţii casei. Uneori, acestea capătă o culoare gălbuie. Din cauza umidităţii, pe perete vor apărea mucegaiul, ciupercile şi bacteriile. În cazul în care nu aveţi bani să apelaţi la specialiştii în domeniu, pentru a scăpa de igrasie, puteţi încerca una dintre metodele tradiţionale, care pot da rezultate de moment. Iată câteva dintre acestea:
√ curăţaţi peretele, spălaţi-l bine cu clor şi vopsiţi-l din nou cu lavabilă;
√ aerisiţi zilnic camera, pentru ca mucegaiul să nu se mai extindă şi să dispară umezeala;
√ îndepărtaţi mucegaiul de pe pereţi cu ajutorul soluţiilor care există în comerţ;
√ încercaţi să menţineţi temperatura cât de cât constantă în cameră;
√ cumpăraţi şi folosiţi un dezumidificator în camera în care e igrasie;
√ izolaţi pereţii exteriori.
Ce spun specialiştii în construcţii
Dacă tot nu aţi scăpat de mucegai, cel mai bine ar fi să apelaţi la un specialist, chiar dacă, uneori, costurile lucrărilor sunt destul de ridicate. “Stoparea igrasiei se rezolvă prin injectarea în perete a unor substanţe pe bază de silicaţi, care împiedică peretele să mai «transpire». O altă modalitate este izolarea pereţilor cu palplanşe (n.r. bucăţi mari) de inox”, ne-a spus ing. constructor Laurenţiu Ioan Lucreţiu.
Pot apărea crizele de astm bronşic
Dacă petreceţi timp îndelungat într-o încăpere unde e mucegai, s-ar putea să aveţi probleme de sănătate. “Cele mai afectate sunt persoanele alergice la mucegai. Acestora le pot apărea dermatite, eczeme, sau li se pot declanşa chiar crize de astm bronşic”, ne-a spus dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS.