Cuprins:
În România, vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum: Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic.
Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic:
- La Fierbători;
- Pâclele Mari;
- Pâclele Mici;
- Beciu.
Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt Pâclele Mari deoarece acoperă 15 hectare, iar Pâclele Mici se întinde pe 10 hectare, ambii incluși pe lista monumentelor naturii din anul 1924.
Istoria vulcanilor noroioși
Formațiunile pe care le regăsim acum în zona Buzăului sunt prezente de mii de ani, însă atenția s-a concentrat pe ele în 1867, atunci când un francez căuta petrol.
Din anul 1924, Vulcanii Noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Cum s-au format Vulcanii Noroioși
Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.
Erupția unor astfel de vulcani, formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică.
Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul.
Imaginea spectaculoasă a vulcanilor noroioși este un noroi gri ce bolborosește din cratere, iar solul din jur crapă din cauza căldurii solului.
Cum ajungi la Vulcanii Noroioși din județul Buzău
Din București până la Vulcanii Noroioși ai de parcurs aproximativ 145 de km. Din orașul Buzău ai de parcurs aproximativ 17 km, drum pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde faci dreapta spre Berca. Drumul se ramifică imediat după ce vei traversa râul Buzău. Vei face stânga și ulterior dreapta, acolo unde găsi și un indicator ce te va îndruma spre Chiliile.
După încă 10 km parcurși, vei întâlni un indicator ce îți va spune că mai am aproximativ 5,5 km de parcurs până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 km înainte de a ajunge, vei găsi și indicatoare ce îți vor arăta direcția către Pâclele Mici.
Cazare în zona Vulcanii Noroioși
Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să descoperi zona pitorească, ai o gamă variată de opțiuni de cazare. Poți alege cazare direct în Buzău, un punct de plecare pentru a vizita și alte obiective turistice din zonă, ori cazare direct în zona vulcanilor noroioși.
La Pâclele Mari vei putea petrece o experiență deosebită chiar la pensiunea Vulcanii Noroioși, acolo unde vei găsi condiții și facilități la standarde înalte. Zona este des vizitată de turiști străini și români, peisajele de poveste, iar mâncarea de excepție.
Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa ce poate crea o imagine spectaculoasă, atunci când, pe timp de vară, soarele încălzește solul și crapă noroiul uscat.
În preajma vulcanilor, solul este sulfuros, sărăturos și nu tocmai prietenos cu vegetația obișnuită. Aici, un mediu de viață propice, îl găsesc plante precum Obione verrucifera și Nitria schoberi.
Când este recomandat să vizitezi Vulcanii Noroioși
În primul rând, înainte de a ajunge la vulcanii noroioși, trebuie să știi că, acolo erupțiile sunt dese, motiv pentru care este recomandat să porți cizme de cauciuc ori încălțăminte adecvată pentru o plimbarea în zonă.
Se recomandă evitarea vizitei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă, dar și evitarea vizitei pe timp de caniculă, din cauza temperaturilor ridicate din zonă.
Cel mai bine este să vizitezi vulcanii noroioși pe timp de primăvară și toamnă.
Vulcanii Noroioși – program de vizitare
- De luni până duminică, în intervalul 8:00 – 20:00
Cât este taxa de intrare la Vulcanii Noroioși
- Adulți: 4 lei
- Studenți: 2 lei
- Pensionari: 1 leu
Alte obiective turistice în Buzău
Pe lângă vulcanii noroioși, cea mai cunoscută atracție turistică din zonă, dacă ești în vizită în județul Buzău, nu trebuie să ratezi nici următoarele obiective turistice:
- Așezările rupestre – descoperire arheologică uimitoare, așezări ce sunt locuite și în prezent. În trecut au fost folosite ca lăcașuri de cult.
- Babele de la Ulmet – Trovanți suspendați ce se găsesc la marginea localității Ulmet, parte din comuna Bozioru. Localnicii de aici au dat câte o denumire fiecărei pietre, luându-se după înfățișarea acestora. Așadar, aici vei găsi: Microfonul, Scaunul, Toboganul, Caseta, Cinci Casetofoane.
- Barajul Siriu – barajul construit artificial pentru producerea de energie electrică ce a dus la formarea unui lac pitoresc, dar și a mai multor viaducte care ocolesc satul.
- Lacul fără Fund – este un lac de tip periglaciar găsit în Munții Siriului, la altitudine de 1430 m. Lacul mai poartă și denumirea de Lacul Vulturilor și se află într-o zonă protejată de lege cu multe specii de plante și flori.
- Herghelia Cislău – aici vei găsi peste 450 de cabaline ce se află sub administrația statului și sunt îngrijite de personal de specialitate. În Herghelia Cislău se găsește și nobilul Armăsar Pur Sânge Englez. Este printre cele mai vechi herghelii din țară, iar aici caii pot fi închiriați pentru ore de călărie cu instructor sau pentru plimbări în cazul persoanelor care sunt avansate în echitație.
- Conacul Cândeștilor – atestat documentar în anul 1620. Cel mai vechi conac din județul Buzău, acesta a fost ctitorit de Radu Mihalcea Cândescu. Acestui loc i-au trecut pragul pictorul Nicole Grigorescu, Alexandru Vlahuță, I.L. Caragiale și Barbu Ștefănescu Delavrancea și Henri Coandă
- Muzeul Chihlimbarului – situat în localitatea Colți, muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 10:00-18:00 vara și 9:00-17:00 iarna. Luni și marți, este închis. În muzeu pot fi admirate bijuterii din chihlimbar sau realizate prin prelucrarea acestuia. Cel mai important exponat este un set de bijuterii care a aparținut Elenei Ceaușescu.
- Sărata Monteoru – este o stațiune de tratament balnear, devenită un important punct turistic al județului Buzău. Principala atracție o reprezintă ștrandul cu apă cloro-sodică alimentat de izvoarele locale.
- Focul Viu de la Lopătari – este localizat pe malul râului Slănic, în localitatea Lopătari, aproape de satul Terca. Localnicii au denumit „focul viu” un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard.
- Chilia lui Ambrozie – este localizată în Piatra Șoimului de pe Dealu Mare. A fost locul ales de monarhul Ambrozie de la Mănăstirea Ciolanu pentru a trăi în sihăstrie după întoarcerea sa de la Sf. Munte Athos. Astăzi, este un important monument istoric al județului Buzău.
Sursă foto: 123rf.com
Vezi şi: Salina Cacica – program și tarife. Unde se află și ce activități poți face aici