Cuprins:
Erupțiile acestui vulcan hawaiian, care se întinde pe aproape două secole și care sunt alimentate de punctul fierbinte de sub plăca tectonică Pacifică, sunt un memento constant al forțelor geologice care modelează planeta noastră. Dacă dorești să afli mai multe lucruri despre acest vulcan îți prezentăm în continuare cele mai interesante informații și curiozități despre Mauna Loa, una dintre cele mai fierbinți atracții din arhipelagul Hawaii.
Vulcanul: ce este și de ce se produc erupții
Termenul de „vulcan” se referă la o deschizătură de pe suprafața scoarței Pământului prin care magma (rocă topită), gaze și alte materiale volatile din interiorul acesteia, care sunt mai calde decât mediul înconjurător, sunt expulzate în afară. Cu alte cuvinte, vulcanul este o formațiune geologică care are o formă conică și care este creată prin acumularea de materiale rezultate din erupția magmei.
Aceasta provine dintr-un focar situat la adâncime în manta sau în scoarța unui corp ceresc și iese la suprafață printr-o deschidere denumită ventră vulcanică, notează specialiștii de la National Geographic.
Magma vulcanică este un amestec lichid alcătuit din minerale topite, gaze și fragmente de diferite roci, iar când aceasta ajunge la suprafață se numește lavă. Conul vulcanului sau vârful se formează prin ridicarea scoarței sub presiunea gazelor și a magmei. Materiile topite și incandescente ies la suprafață printr-un crater, care poate avea diverse forme și dimensiuni.
Vulcanii sunt alimentați de activitatea tectonică dintr-o regiune, în special de mișcarea plăcilor tectonice care formează crusta terestră. Oamenii din Antichitate credeau că vulcanii se află sub controlul zeilor. De altfel, cuvântul „vulcan” provine de la Vulcan, care era zeul focului în mitologia romană.
Ce sunt erupțiile vulcanice
Fenomenul prin care magma ajunge la suprafață poartă denumirea de erupție vulcanică și se produce atunci când scoarța terestră cedează chiar și la cea mai mică presiune. Punctele slabe sunt reprezentate de niște fisuri care își fac apariția la nivelul scoarței terestre ori de limitele dintre plăcile tectonice continentale.
Adeseori, erupțiile vulcanice sunt însoțite de mișcări seismice, emisii de gaze, nori de cenușă, bombe vulcanice și lavă. Acestea sunt de două feluri: erupții efuzive și explozive. Cele efuzive sunt acele erupții silențioase, care scot lava bazaltică la suprafață cu o viteză redusă, în timp ce erupțiile explozive sunt violente, iar în timpul lor materialele vulcanice sunt aruncate în aer pe distanțe foarte mari.
Aceste erupții vulcanice pot crea formațiuni geologice impresionante, cum ar fi conurile vulcanice, câmpiile de lavă și craterele. Lava poate fi săracă în silicat și foarte periculoasă pentru persoanele care locuiesc sau se află în apropiere de vulcan în momentul erupției.
Erupția unui vulcan poate să debuteze printr-un jet fierbinte de gaze și de vapori de apă, urmat de expulzarea materialelor solide de diferite dimensiuni, după care lava poate să înceapă să curgă sub forma unor torenți ori a unor șuvoaie de foc pe marginile craterului. Modul cum poate erupe un vulcan depinde de compoziția lavei și de cantitățile de gaze pe care acesta le conține, mai notează sursa citată anterior.
De ce au loc erupții vulcanice în Hawaii
Situat în Oceanul Pacific, la aproximativ 3.200 de kilometri distanță de continentul nord-american, Hawaii este cel de-al 50-lea stat al SUA, singurul stat-arhipelag. Acesta ascunde un secret întunecat, fiind un loc periculos din punct de vedere geologic deoarece insulele din acest arhipelag s-au născut din activitatea vulcanică. Placa tectonică a Pacificului din această regiune se deplasează continuu spre nord-vest, deasupra punctului fierbinte hawaiian. Pe fondul acestei deplasări continue s-a format lanțul de insule hawaiiene, din care fac parte Insula Mare, Maui, Lanai, Molokai, Oahu și Kauai.
De aceea, această regiune este predispusă la cutremure și, implicit, la erupții vulcanice pe cele 137 de insule vulcanice care se află în arhipelagul Hawaii. Placa tectonică a Pacificului este doar una dintre cele 20 de plăci tectonice de pe Terra aflate în continuă mișcare și care sunt responsabile de evenimente geologice precum cutremurele. Oamenii de știință cred că acest punct fierbinte expulzează lavă de aproximativ 70 de milioane de ani, mai aflăm de la National Geographic.
Cum se manifestă erupțiile vulcanice hawaiiene
O erupție hawaiiană este un tip de erupție vulcanică în care lava curge din orificiu într-o erupție relativ blândă, de nivel scăzut, fiind denumită astfel deoarece este caracteristică vulcanilor hawaiieni. De obicei, acestea sunt erupții efuzive, cu magme bazaltice cu vâscozitate scăzută, conținut scăzut de gaze și temperatură ridicată la nivelul orificiului de ventilație.
Erupțiile vulcanice din Hawaii produc cantități foarte mici de cenușă vulcanică și au loc cel mai adesea în cazul unor vulcani cu puncte fierbinți, cum ar fi Kilauea de pe Insula Mare. Erupțiile hawaiiene pot avea loc de-a lungul orificiilor de ventilație fisurală, așa cum s-aîntâmplat în timpul erupției vulcanului Mauna Loa din 1950.
De asemenea, se pot produce la un orificiu central, cum a fost cazul erupției vulcanului Kilauea Iki din 1959, care a creat o fântână de lavă înaltă de 580 de metri și a format un con de 38 de metri, denumit Puʻu Puaʻi. În erupțiile de tip fisură, lava țâșnește dintr-o fisură din zona de ruptură a vulcanului și alimentează fluxurile de lavă care curg în josul pantei.
În cazul erupțiilor cu ventilație centrală, o fântână de lavă poate țâșni la o înălțime de 300 de metri sau chiar mai mult, așa cum s-a întâmplat în 1986, atunci când a fost raportată o înălțime de 1.600 de metri în cazul erupției vulcanului Mihara de pe insula japoneză Izu Oshima.
Erupțiile din această parte a lumii încep de obicei prin formarea unei fisuri în sol din care apare o perdea de lavă incandescentă sau mai multe fântâni de lavă foarte apropiate. Lava se poate revărsa peste fisură și forma fluxuri de tip ʻaʻā sau pāhoehoe. Atunci când o astfel de erupție de la un con central este prelungită, poate forma vulcani de tip scut ușor înclinați, ca Mauna Loa, potrivit Wikipedia.
Vulcanul Mauna Loa: localizare, înălțime și etimologie
Mauna Loa este un vulcan activ de tip scut situat în Hawaii, în statul american cu același nume, ceea ce înseamnă că are o pantă blândă și o formă circulară. Lava sa este extrem de fluidă, ceea ce face ca erupțiile să fie de obicei liniștite și neviolente (erupții efuzive).
Cea mai recentă erupție a avut loc în luna noiembrie 2022 și a durat aproximativ două luni. Vulcanul hawaiian se întinde pe circa 51% din suprafața insulei. Mauna Loa are un volum estimat de 75.000 km3, fiind considerat cel mai mare munte din lume în ceea ce privește volumul.
Acesta se înalță până la 4.170 de metri deasupra nivelului mării. Însă, dacă înălțimea sa este măsurată de la baza care se află pe fundul Oceanului Pacific, la o adâncime de 5.998 metri, Mauna Loa are o înălțime totală de aproximativ 10.168 metri, fiind mai înalt decât toate celelalte insule hawaiiene la un loc. De asemenea, nu este doar cel mai înalt punct din Oceania, ci de pe Pământ.
În limba hawaiiană, Mauna Loa se traduce prin „muntele lung”. Numele descrie perfect structura vulcanului, care are un profil larg și plat, caracteristic celor de tip scut. Forma sa distinctivă este rezultatul erupțiilor și a curgerilor de lavă fluidă, care se întind pe distanțe mari înainte de a se răci și solidifica.
Istoria erupțiilor vulcanului Mauna Loa
În ultimii 3.000 de ani, Mauna Loa a erupt în medie aproximativ o dată la 6 ani. Cu toate acestea, după prima sa erupție documentată, în 1843, acest vulcan hawaiian a erupt de de 34 de ori, ceea ce înseamnă o erupție odată la 5 ani, potrivit site-ului Nps.gov. Multe dintre erupțiile sale sunt limitate în caldera de vârf Mokuāweoweo, în timp ce altele au fost erupții de flanc inferior, care s-au produs de-a lungul zonelor de fisuri de nord-est sau de sud-vest.
Aceste două zone de ruptură sunt foarte active din punct de vedere istoric, trimițând fluxuri către orașul Hilo în 1984 și, respectiv, South Kona în 1950. În timpul erupțiilor din 1935 și din 1942, avioanele militare americane au aruncat bombe în încercarea (parțial reușită) de a devia calea fluxurilor de lavă care amenințau orașul Hilo. În timpul erupției din 1950, lava a parcurs 24 de kilometri până la ocean în mai puțin de trei ore, distrugând un mic sat din apropiere.
În ultimul secol, o singură persoană a fost ucisă de erupțiile de pe Mauna Loa. În 1924, un privitor a fost ucis de o stâncă dislocată de forța erupției. Erupții substanțiale au avut loc în 1975, în primăvara lui 1984 și la 28 noiembrie 2022, care a fost și ultima. Erupția de acum patru decenii nu a provocat pierderi de vieți omenești, iar cea din urmă cu doi ani nu s-a soldat cu pagube majore.
Curiozități despre vulcanul Mauna Loa
- Poporul hawaiian consideră vulcanul Mauna Loa un loc sacru, care este menționat în folclorul local și în cultul strămoșilor. O erupție a acestui vulcan are o semnificație culturală profundă pentru hawaiienii nativi: unii cântă, alții se roagă strămoșilor, iar alții dansează tradiționalul „hula”.
- Observatorul Mauna Loa, o instalație de clasă mondială pentru cercetarea atmosferică, este situat pe versantul nordic al vulcanului, la o înălțime de 3.397 de metri. Instalația, care strânge date încă din anii 1950, a fost închisă temporar după erupția din 2022, dar acum funcționează cu energie solară limitată, precizează The Travel.
- Potrivit estimărilor specialiștilor vulcanologi, Mauna Loa a erupt pentru prima dată în urmă cu circa 700.000 de ani și se pare că ar fi depășit nivelul mării acum 400.000 de ani, deși rocile cele mai vechi datate nu au mai mult de 200.000 de ani.
- Mauna Loa a fost locuit de oameni de mii de ani. Insulele Hawaii au fost locuite pentru prima dată de polinezieni în jurul anului 1.000 d.Hr. și au folosit vulcanul pentru a-și cultiva pământurile și pentru a-și obține apa.
- Pe măsură ce plăcile tectonice continuă să se miște foarte încet, Mauna Loa va trece peste hotspot-ul geologic hawaiian și va deveni în cele din urmă un vulcan stins. Se crede că va rămâne activ pentru încă 500.000 până la un milion de ani.
Citeşte şi despre Vulcanul Etna – localizare, istoria erupţiilor, curiozităţi!