Descoperă lucruri interesante și curiozități despre vulpe:
Cuprins:
Cum arată vulpea
Vulpea este un mamifer omnivor, de dimensiune mică spre medie, încadrat în familia Canidae, alături de lup, câine, șacal, enot.
O vulpe poate avea o greutate medie de 4 – 8 kg, dar poate ajunge și până la 10 kg. Nuanțele blănii variază de la roșu deschis, cu galben și alburiu, până la brun închis, înspicat sau nu. Vârfurile urechilor și picioarelor prezintă pete negre. Vulpea are coada llungă și stufoasă, măsoară între 30 și 40 cm. Are constituție fină, mustăți stufoase și ochi așezați oblic. Lungimea corpului la vulpe este cuprinsă între 110 și 130 cm.
Vulpea are urechi ascuțite, scurte, îndreptate în sus. Prezintă 4 membre scurte. Cele din față au 5 degete, iar cele din spate, numai 4 degete. Viteaza de deplasare la vulpe este de aproximativ 46 km/h.
Vulpea are auzul excepțional, mirosul foarte bun și văzul bun. Ea își sapă singură vizuina și mereu aceasta are mai multe ieșiri. În anumite cazuri, vulpea poate să ocupe vizuinile săpate de viezuri și chiar le împarte cu aceștia sau cu pisicile sălbatice.
Ce mănâncă vulpea
Vulpea își poate adapta hrana. Mamifere mici, gândaci, rame, cadavre de pasare și chiar carne stricată. Un aspect în hrana vulpii este apetitul ei pentru fructe. Consumă mure când acestea se coc.
Detectează prada chiar și fără să o vadă, dar nu aleargă după ea, ci sare asupra sa, cu labele din față, precum pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o singură masă și îngroapă ce le prisosește, urmând a reveni altă dată la locul cu “provizii”.
În perioada de creștere a puilor, vulpea vânează de la iezi de căprioară, pui de iepuri, până la purcei, pe care îi cară apoi la vizuina.
Considerate în trecut “devoratoare de găini”, vulpile au fost vânate cu cruzime ani la rând. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul că acestea răspândesc – mai ales în mediul rural – câteva boli foarte grave, printre care și turbarea. Pot fi afectate în special mamiferele cu care vulpile intră în contact direct, dar boala poate fi transmisă și omului fie direct prin mușcătură, fie prin intermediul păsărilor din ogradă.
Unde trăiește vulpea
Din moment ce vulpea se adaptează foarte bine la mediul de viață, mediul sau de viață este foarte larg, de la tundra siberiana până la orașele aglomerate. Mediul sau natural de viață este reprezentat de câmpiile amestecate cu păduri. De asemenea, vulpea poate fi găsită și în desert și munții înalți. Vulpea urbana prospera și pare că este capabila să se descurce într-un mediu în care este atât de aproape de oameni.
Speciile de vulpi sunt foarte răspândite şi se adaptează în orice mediu. Vulpile polare trăiesc în zonele cu climat rece, în nordul îndepărtat, iar fenecul – un mamifer înrudit cu vulpea – se găseşte în regiuni cu temperaturi extrem de ridicate, cum ar fi deşertul nord-african.
- Descoperă lucruri interesante și despre alte animale sălbatice din România
Curiozități despre vulpe
- Vulpea este un animal sociabil și teritorial. În funcție de mărimea teritoriului și disponibilitatea hranei, poate forma o familie de 7 vulpi. O ierarhie stricta vă fi prezenta și doar animalele dominante se vor împerechea. Familia va fi formată de un mascul dominant și câteva femele care vor avea grijă de pui. Puii născuți într-un an vor părăsi familia pentru a forma alta și a se împerechea. Masculii sunt mai predispuși la acest lucru decât femelele.
- Mărimea teritoriilor depinde de abundenţa surselor de hrană şi poate varia între 5 şi 50 km pătraţi. Indiferent de acest aspect, vulpile nu îşi părăsesc niciodată teritoriul în care s-au născut.
- Vulpea trăiește aproximativ 5 ani în sălbăticie și 12-14 ani în captivitate, iar perioada de gestație dureză 51-53 de zile, dând naștere la 4-5 pui.
- La naştere, puii de vulpe sunt orbi şi nu pot să audă şi nici să meargă pe cont propriu. De aceea, mama trebuie să aibă mare grijă de ei şi să îi supravegheze. Când încep să mai crească, tatăl puilor este cel care vânează şi aduce hrană familiei, în vizuină. . Începând cu a doua lună, puii de vulpe sunt luați la vânătoare de către adulți, pentru a începe primele încercări pe cont propriu.
- Vulpile roşii comunică prin sunete (s-au identificat 28 de sunete diferite), prin expresii faciale, posturi corporale şi, nu în ultimul rând, prin marcarea extensivă a teritoriului. S-a constatat că exemplarele de vulpe roşie au o “voce” proprie, care poate fi identificată pentru fiecare individ în parte.
- Pe lista de curiozităţi despre vulpe poate fi trecut şi faptul că acest animal poate să escaladeze copacii.
- Exista o mulțime de povești și proverbe despre vulpi și toate se referă la doua trăsături: înțelepciune și viclenie.