Mai multe studii sugerează că are diferite beneficii importante, inclusiv îmbunătățirea sănătății dentare.

Ce este Xylitol?

Xylitolul este clasificat ca alcool de zahăr. Din punct de vedere chimic, alcoolii din zahăr combină trăsături ale moleculelor de zahăr și moleculelor de alcool. Structura lor le permite să stimuleze receptorii gustativi pentru gustul dulce.

Xylitolul se găsește în cantități mici în multe fructe și legume și, prin urmare, este considerat natural. Oamenii produc chiar cantități mici din acesta prin metabolism în mod normal.

Este un ingredient obișnuit în gumele de mestecat fără zahăr, bomboane, alimente pentru diabetici și produse de îngrijire orală.

Xylitolul are o dulceață similară cu zahărul obișnuit, dar conține cu 40% mai puține calorii:

Zahăr de masă: 4 calorii pe gram

Xylitol: 2,4 calorii pe gram

Deoarece xylitolul este un îndulcitor rafinat, nu conține vitamine, minerale sau proteine. În acest sens, oferă doar calorii goale.

Xylitolul poate fi procesat din copaci precum mesteacănul sau dintr-o fibră vegetală numită xilan.

Chiar dacă alcoolii din zahăr sunt carbohidrați din punct de vedere tehnic, cei mai mulți dintre ei nu cresc nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, nu se consideră carbohidrați, făcându-i îndulcitori populari în produsele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Datorită nivelurilor sale ridicate de fructoză, poate duce, de asemenea, la rezistență la insulină și la multiple probleme metabolice atunci când este consumat în exces.

Niciunul dintre efectele nocive ale zahărului nu se aplică xylitolului.

Indicele glicemic al acestui îndulcitor – o măsură a vitezei cu care un aliment crește glicemia – este doar 7, în timp ce zahărul obișnuit este de 60-70.

Ce beneficii are

Poate fi, de asemenea, considerat un îndulcitor favorabil pierderii în greutate, deoarece conține cu 40% mai puține calorii decât zahărul.

Pentru persoanele cu diabet, prediabet, obezitate sau alte probleme metabolice, xylitolul este o alternativă excelentă la zahăr.

Xylitolul ajută la sănătatea dentară

Mulți stomatologi recomandă utilizarea gumei de mestecat îndulcite cu acest ingredient.

Studiile au stabilit că el ajută la sănătatea dentară și ajută la prevenirea cariilor dentare.

Unul dintre principalii factori de risc pentru cariile dentare este o bacterie orală numită Streptococcus mutans. Aceasta este cea mai responsabilă bacterie pentru placă.

Deși o anumită cantitate de placă pe dinți este normală, excesul de placă  încurajează sistemul imunitar să atace bacteriile din ea. Acest lucru poate duce la boli inflamatorii ale gingiilor, cum ar fi gingivita.

Aceste bacterii orale se hrănesc cu glucoză din alimente, dar nu pot folosi xylitol. Ca atare, înlocuirea zahărului cu xylitol reduce combustibilul disponibil pentru bacteriile dăunătoare.

În timp ce aceste bacterii nu pot folosi îndulcitorul pentru a se hrăni, totuși îl ingerează. După absorbția lui, bacteriile sunt incapabilie să preia glucoza – ceea ce înseamnă că modul lor de producere a energiei este îngreunat și ajung să moară.

Studiile la om demonstrează că xylitolul – fie prin înlocuirea zahărului, fie prin adăugarea acestuia în dieta dumneavoastră – poate reduce cariile dentare cu 30-85%.

Deoarece inflamația este la baza multor boli cronice, reducerea inflamației plăcii și a gingiilor ar putea fi benefică este și pentru restul corpului.

Reduce infecțiile la urechi

Gura, nasul și urechile sunt toate interconectate.

Prin urmare, bacteriile care trăiesc în gură pot ajunge să provoace infecții ale urechii – o problemă frecventă la copii.

Se pare că acest îndulcitor poate înfometa unele dintre aceste bacterii în același mod în care înfometează bacteriile producătoare de plăci.

Un studiu efectuat la copiii cu infecții recurente ale urechii a observat că utilizarea zilnică de gumă de mestecat îndulcită cu xylitol a redus rata de infecție cu 40%.

Alte beneficii potențiale pentru sănătate

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp, care se găsește în cantități mari în piele și în țesuturile conjunctive.

Unele studii la șobolani leagă xylitolul de producția crescută de colagen, ceea ce poate ajuta la contracararea efectelor îmbătrânirii asupra pielii.

El poate proteja împotriva osteoporozei, deoarece duce la creșterea volumului osos și a conținutului mineral osos la șobolani.

Efecte secundare

Xylitolul este, în general, bine tolerat, dar unii oameni prezintă efecte secundare digestive atunci când consumă prea mult.

Alcoolii din zahăr pot trage apă în intestin sau pot fi fermentați de bacteriile intestinale.

Acest lucru poate duce la gaze, balonare și diaree. Cu toate acestea, corpul pare să se adapteze foarte bine la xylitol.

Cum poți folosi xyilitolul

Prăjituri

Poți înlocui zahărul dintr-o rețetă cu xyilitol. Nu trebuie să sacrifici aroma unui preparat. Acest îndulcitor poate absorbi umezeala mai repede decât zahărul de masă, deci este important să reții asta în timp ce faci rețeta. 

Poți folosi astfel un raport 1: 1, unele rețete ar putea necesita mai puțin lichid.

Gemuri și dulcețuri

Când faci gemuri și conservanți de casă, schimbă zahărul cu un astfel de îndulcitor. El se poate cristaliza adesea la frigider, astfel încât adăugarea unui strop de gumă de xantham va remedia această problemă și îți va păstra gemurile sau dulcețurile la fel de bune ca în ziua în care le-ați făcut.

În loc de zahăr brun

Există o mulțime de rețete care necesită zahăr brun. Mulți s-ar putea să nu creadă că pot schimba zahărul brun cu xyilitol, dar este surprinzător de ușor. Trebuie doar să adaugi 1 sau 2 lingurițe de melasă împreună cu un raport 1: 1 de xylitol și ai obținut zahăr brun. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!

 
 

Urmărește-ne pe Google News