Cu siguranță ai auzit măcar o dată în viață cuvântul „Yakuza” care, în opinia multora, ar fi cea mai puternică, cea mai bogată și cea mai de temut grupare de crimă organizată care a existat vreodată. Membrii Yakuza nu numai că există și în prezent, ci încă îngrozesc milioane de oameni de pe toate meridianele globului.

În acest articol îți vom spune când și cum a apărut gruparea Yakuza, clanurile din cadrul acestei grupări mafiote și multe alte lucruri mai puțin știute despre mafia niponă.

Când și cum a apărut Yakuza

Originea exactă a organizației Yakuza nu este cunoscută cu exactitate nici în zilele noastre, însă se consideră că legile, tradițiile și structura grupării mafiote au luat naștere în urmă cu mai bine de patru secole, în perioada Edo (Tokugawa) – 1603-1868.

Predecesorii actualei Yakuza au fost două grupări criminale înființate în secolul al XVII-lea. Este vorba despre „Tekiya”, un grup care se ocupa în principal de infracțiuni minore precum fraude, furt și trafic cu bunuri de calitate scăzută, și „Bakuto”, un grup care organiza jocuri de noroc.

Într-un final, cele două grupări s-au unit și s-au organizat înt-una singură, care a început să practice activități criminale precum camăta și extorcarea. Deși este o organizație uriașă formată din sindicate ale criminalității japoneze, majoritatea membrilor săi operează și în țările estice.

Yakuza se află într-o stare de semiilegalitate. De altfel, spre deosebire de mafie, Yakuza încearcă să-și ascundă identitățile și afacerile de autoritățile cu care lucrează deseori în diferite situații. În prezent, în Japonia există peste 60.000 de membri activi, în timp ce la nivel mondial mai activează alți circa 100.000.

Cum apartenența la Yakuza nu reprezintă o infracțiune, membrii organizației au birouri unde își desfășoară în mod deschis afaceri juridice și pot face și diverse afaceri ilegale în colaborare cu bănci, mari corporații și înalți oficiali. Mai mult decât atât, unii membri acordă interviuri principalelor publicații, iar alții au chiar și cărți de vizită.

Deși numele este asociat doar cu criminalitatea, luptele mortale cu săbii, vendette violente și alte violențe, Yakuza participă, totodată, și la numeroase acțiuni caritabile, oferind ajutor material oamenilor afectați de calamități naturale.

15 curiozități despre temuta mafie japoneză Yakuza

1. Numele Yakuza provine din unirea a trei cuvinte: „ya” („opt”), ku („nouă”) și sa („trei”). Aceasta reprezintă cea mai proastă combinație de cărți la jocul „Oicho-Kabu”, care era foarte popular în cazinourile controlate de mafia japoneză în urmă cu mai bine de trei sute de ani.

2. Yakuza este compusă din trei mari sindicate influente. Cel mai mare dintre acestea este Yamaguchi-gumi, care numără peste 55.000 de membri repartizați în 850 de grupuri. Sindicatul Yamaguchi-gumi operează în întreaga lume și chiar este supus unor sancțiuni din partea guvernului SUA, care luptă împotriva crimei organizate.

3. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, numărul membrilor Yakuza a crescut până la 184.000 de persoane, acesta fiind cel mai mare înregistrat vreodată. Pentru trupele americane care ocupau Japonia după război, Yakuza a fost cea mai mare amenințare.

4. Temuta organizație criminală japoneză este alcătuită aproape în întregime din bărbați. În activitățile acesteia sunt implicate foarte puține femei, care în clanurile Yakuza sunt denumite „onesan”, ceea ce se traduce prin „sora mai mare”.

5. Membrii Yakuza sunt recunoscuți după tatuajele care le acoperă tot corpul și care sunt cunoscute în Japonia ca „irezumi”. Acestea sunt de cele mai multe ori făcute manual, adică cerneala este injectată în piele cu ace din oțel sau din bambus, nicidecum cu clasicele instrumente electrice. Această procedură este pe cât de dureroasă, pe atât de scumpă, iar completarea unui tatuaj poate dura și peste un an. Tatuajele sunt jupuite uneori cu tot cu piele și vândute pe piața neagră, după care sunt expuse în galerii.

6. Noii membri ai organizației trebuie să se supună celor mai experimentați și participă la o ceremonie asociată cu sake, care este cunoscută sub denumirea de „sakazukigoto”. În timpul ceremoniei, nou-venitul își schimbă ceașca de sake cu „șeful” („oyabun”).

7. Potrivit Trezoreriei Federale a SUA, proprietatea Yamaguchi-gumi este estimată la 80 de miliarde de dolari, ceea ce face ca mafia japoneză să fie una dintre cele mai bogate grupuri de crimă organizată din lume.

8. Pentru a deveni membri ai sindicatului Yamaguchi-gumi, doritorii trebuie să treacă un examen în scris, care va determina aptitudinile practice și cunoștințele candidaților.

9. Uneori, Yakuza este considerată adevărata moștenitoare a celebrilor samurai, care aveau la rândul lor un sistem ierarhic strict bazat pe respect și pe supunere. Totodată, ambele organizații consideră violența o metodă eficientă pentru a-și atinge scopurile și au dezvoltat un sentiment puternic de mândrie și de onoare a tradițiilor.

10. Banii Yakuza provin în special din traficul de droguri, prostituție și taxe de protecție. Dar aceștia mai au o metodă inedită de a face bani, și anume o formă specifică de extorcare cunoscută sub denumirea de „sokaiya”. În loc de a rula mici afaceri, membrii Yakuza intră în colectivul acționarilor marilor corporații, primind dreptul de a participa la întâlniri după achiziționarea unui pachet mic de acțiuni. Folosindu-se de acest drept, Yakuza amenință apoi că va dezvălui informații sensibile despre practicile, angajații sau finanțele companiei. Yakuza mai face bani și din pariurile la luptele de sumo.

11. În Yakuza există mai multe ritualuri neobișnuite. Unul dintre acestea se numește „yubitsume” și constă în tăierea falangei degetului mic de la mâna stângă ca o pedeapsă pentru o greșeală majoră. Originea acestui ritual este asociată cu modul tradițional de a ține o sabie japoneză. Cele trei degete inferioare asigură o prindere puternică, iar înlăturarea falangelor de la aceste degete slăbește mâna omului, ceea ce îl face incapabil să lupte, nu însă să și se apere. Astfel, respectivul va depinde mai mult de grup, bazându-se pe protecția lui și reduce activitățile individuale ale celui pedepsit.

12. După ce a unit grupurile mafiei japoneze, Yoshio Kodama a devenit primul naș al Yakuza. El a fost implicat în numeroase scandaluri, printre care și „Lockheed” din cauza căruia a devenit ținta unei tentative de asasinat. Actorul nipon Mitsuyasu Maeno a încercat să-i atace casa folosind un avion kamikaze, însă încercarea acestuia a eșuat.

13. Yakuza operează și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Membrii mafiei japoneze operează în mari orașe precum Los Angeles, Chicago, Las Vegas, Seattle sau New York, însă cele mai multe activități sunt concentrate în Hawaii, care servește ca o stațiune de feriboturi situată între Japonia și America continentală și care este utilizată pentru contrabanda cu droguri și cu arme.

14. Sabia tradițională japoneză katana, care a fost inițial folosită de samurai, joacă încă un rol important în lumea Yakuza. Puțini oameni, inclusiv politicieni și oameni de afaceri importanți, au fost uciși cu sabia folosită de membrii organizației criminale. Spre exemplu, în 1994, vicepreședintele companiei Fujifilm, Juntaro Suzuki, a fost ucis cu o sabie katana după ce a refuzat să dea mită.

15. În versiunea japoneză a filmului de desene animate britanic „Bob Constructorul”, personajul principal are 5 degete în loc de 4. Autoritățile nipone au decis să-i mai pună două degete pentru ca, astfel, copiii să nu creadă că Bob este un membru al organizației Yakuza.

Foto: Shutterstock/123rf.com

Citește și: Ce este Legea Talionului și de unde provine expresia

 
 

Urmărește-ne pe Google News