Cuprins:
Ce sunt ghebele
Ghebele sunt o specie de ciupercă comună, care formează de obicei ciorchine dense la baza copacilor și se găsește mai ales în emisfera nordică, deși, poate fi întâlnită în întreaga lume în principal în zonele cu climat temperat, dar și tropical.
Mellea din denumirea Armillaria mellea înseamnă „de miere”, referindu-se la culoarea aurie a acestor ciuperci.
Ghebele sunt cunoscute științific sub numele de Armillaria mellea. Această ciupercă este parazită, ea fiind cauza putrezirii rădăcinilor la multe plante. Chiar și ca agent patogen, Armillaria oferă beneficii ecosistemelor forestiere.
Unde pot fi găsite ghebele
Ghebele pot fi găsite de la sfârşitul lui septembrie până iarna sau când apare primul îngheț. Se găsesc în pădurile de foioase, răşinoase, conifere dar şi în livezile de pomi fructiferi.
Cum recunoști ghebele
Pot fi recunoscute după culoare gălbuie ca mierea a pălăriei. Culoarea este mai deschisă pe margini, dar mai închisă spre vârf. Ghebele au pălăria solzoasă, inelul albicios de pe picior, piciorul fibros şi închis la culoare.
Ce beneficii au ghebele
Până în ultimii câțiva ani, au existat puține dovezi științifice în sprijinul utilizării Armillaria Mellea în scopuri medicinale, în ciuda faptului că a fost folosită în toată Asia ca medicament naturist. A devenit evident că populara ciupercă sălbatică, Armillaria Mellea, ca și alte ciuperci, are compuși bioactivi, inclusiv polizaharide, proteine, aminoacizi, acizi grași, vitamine și minerale. Din 2018, câteva studii s-au concentrat pe proprietățile medicinale ale Armillaria Mellea.
Antioxidante
Studii recente au arătat că polizaharidele extrase din Armillaria mellea au prezentat o capacitate antioxidantă remarcabilă. Compușii antioxidanti sunt esențiali pentru încetinirea îmbătrânirii și în gestionarea multor afecțiuni.
Benefice în prevenția tumorilor
Un studiu a examinat efectele antitumorale ale unui compus bioactiv izolat din Armillaria mellea numit Armillaridin. Armillaridin a fost administrat in vitro și s-a demonstrat că inhibă creșterea celulelor canceroase hepatice. Inhibarea creșterii este esențială pentru a preveni proliferarea și apoi răspândirea unei tumori.
Antidepresive
Sesquiterpenoizii izolați din Armillaria mellea au fost utilizați pentru a evalua capacitatea lor de a contracara depresia la șoareci. În mod interesant, Armillaria mellea a reușit să prezinte proprietăți specifice asemănătoare antidepresivelor. În plus, extractul a fost capabil să modifice nivelurile de neurotransmițători cheie din creierul șoarecilor, importanți pentru bunăstarea mentală, inclusiv dopamina.
Anti-diabetice
Diabetul se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză din sânge, acestea provocând leziuni ale nervilor, țesuturilor și vaselor de sânge și este esențial ca nivelul de glucoză din sânge să fie controlat. Într-un studiu pe șobolni, administrarea de doze mari de extracte de Armillaria mellea a scăzut semnificativ nivelul glicemiei și a crescut rezistența la insulină.
Antiinflamatoare
O moleculă extrasă și izolată din Armillaria mellea, cunoscută sub numele de xilosil, s-a dovedit că suprimă semnificativ eliberarea de mediatori inflamatori și citokine, in vitro. Aceasta oferă dovezi preliminare pentru rolul Armillaria mellea ca antiinflamator.
Rețete de zacuscă de ghebe
Zacuscă de ghebe – rețeta clasică
Ingrediente
- 4 kg ciuperci;
- 5 kg ardei;
- 2 kg ceapă;
- 4 kg roșii;
- 500 ml ulei;
- 3-4 frunze de dafin;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Ardeii se coc pe grătar sau la cuptor, după care se curăță de coajă și se înlătură semințele. Ciupercile se spală bine, se toacă în bucăți nu foarte mici, se stropesc cu puțin ulei și pun în cuptor pentru 50 de minute. Se amestecă de câteva ori pentru a se rumeni uniform. Când sunt coapte, ciupercile se dau prin mașina de tocat.
Ceapa de toacă mărunt, iar roșiile se taie în 3,4 bucăți fiecare, după care se trec prin mașina de tocat. Într-un vas încăpător se adaugă uleiul și se pune ceapa la călit. Când ceapa este translucidă, se adaugă roșiile și se lasă totul la fiert pentru 30 de minute. Se adaugă și ciupercile, ardei tocați mărunt și se amestecă foarte bine totul. Se lasă la foc minim pentru 3-4 ore. Se potrivește de sare, se adaugă frunzele de dafin și zacusca de ciuperci se toarnă fierbinte în borcane. Se pun capacele borcanelor, după care se mai bagă totul la cuptor pentru 30 de minute, la 150 de grade. Borcanele se lasă să se răcească în cuptor până a doua zi, după care se depozitează într-un loc răcoros și întunecat
Zacuscă de ghebe cu ardei capia
Ingrediente
- 2 kg vinete;
- 1 kg ceapă;
- 1 kg ardei capia roșu;
- 1 kg ghebe;
- 300 ml ulei;
- pastă de roșii;
- o lingură piper boabe;
- 3-4 foi de dafin;
- sare.
Mod de preparare
Vinetele împreună cu ardeii capia se coc pe plita încinsă ori direct pe ochiul aragazului, după care se curăță și se lasă să se scurgă. Între timp, se curăță și se taie ceapa și se pune la călit în uleiul încins, până se aurește. Vinetele și ardeii se toacă cubulețe, iar ghebele se taie feliuțe subțiri și se adaugă toate peste ceapa călită. Se adaugă pasta de roșii, sare, piper și foi de dafin și se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore.
Zacusa trebuie amestecată din când în când pentru a nu se lipi de vas. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.
Zacuscă de ghebe cu gogoșari
Ingrediente:
- 1.5 kg ghebe
- 1 kg gogoşari
- 400 g pastă de tomate
- 250 ml ulei
- 500 g ceapă uscată
- foi de dafin
- piper boabe
- sare
Mod de preparare
Se spală ghebele în 3-4 ape şi se pun o oră la fiert. Se iau de pe foc şi se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Se lasă 10 minute, apoi se spală cu apă rece şi se pun la scurs într-o strecurătoare. Ceapa şi gogoşarii se curăţă, se dau prin maşina de tocat carne şi se pun în vase separate. La urmă se dau şi ghebele prin maşina de tocat.
Ceapa se prăjeşte puţin în uleiul încins până devine aurie. Se adaugă gogoşarii şi se lasă să se călească timp de câteva minute, apoi se pun şi ghebele. Pasta de tomate se amestecă cu o ceaşcă de apă şi se toarnă peste legume. Se condimentează cu sare, piper şi foi de dafin. Se lasă să fiarbă în jur de două ore, până când se alege uleiul deasupra.
Când e aproape gata, se iau borcane de 400 g şi se încălzesc în cuptor. Se pune zacusca în ele şi se acoperă cu capac. Se fierb 30 de minute în bain-marie, se opreşte focul şi se lasă în apă până a doua zi.
Zacuscă de ghebe cu vinete
Ingrediente
- 5 kg de ghebe;
- 3 kg ardei gogoșari sau ardei capia;
- 3 kg vinete;
- 2 kg ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 2 kg roșii;
- 400 ml bulion;
- 1 l ulei;
- Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau prin răzătoare. Se pun împreună la călit. Ardeii se coc, la fel și vinetele. După ce s-au copt și le-ai curățat, se adaugă peste ceapa și morcovul din oală. Se lasă la foc mic să fiarbă. Ghebele se spală, se curăță, după care se pun la fiert pentru 10-15 minute, apoi se dau prin mașina de tocat și se adaugă și ele peste legumele care fierb.
Roșiile se toacă mărunt și se adaugă peste restul ingredientelor, iar acum este momentul să adaugi și bulionul. Se potrivește de gust cu sare, piper și foi de dafin și se mai lasă să fiarbă la foc mic pentru o oră și jumătate. Când este gata, zacusca de ghebe se pune fierbinte în borcane, după care se lasă să se răcească sub o pătură. Se depozitează în cămară și se păstrează borcanele cu zacuscă pentru iarnă.
Descoperă mai multe rețete delicioase de zacuscă cu vinete
Zacuscă de ghebe și fasole
Ingrediente
- 2 kg de fasole;
- 2 kg de ceapă;
- 5 kg de ardei și gogoșari roșii;
- 1 kg de morcovi;
- 1 litru de bulion de roșii;
- 400 gr de ghebe;
- 4-5 ardei iuți;
- 500 ml ulei;
- Sare, piper și foi de dafin;
Mod de preparare
Fasolea se spală bine, după care se pune într-un vas încăpător la fiert pentru aproximativ o oră. Între timp, ceapa se curăță și se pune într-un vas separat la fiert pentru 10 minute. Gogoșarii și ardeii se curăță și se toacă mărunt cu ajutorul unui blender ori robot de bucătărie.
După ce a fiert, ceapa se strecoară și se mărunțește și ea în blender. Ulterior, ceapa, ardeii și gogoșarii se pun la fiert în suc propriu. Peste acestea se adaugă și morcovii mărunțiți. Se lasă la fiert până când scade zeama legumelor, după care se adaugă cantitatea de ulei și se mai fiert pentru aproximativ 40-50 de minute, după care în același vas se adaugă fasolea și ciupercile. Zacusca se completează de sare și piper, se adaugă câteva frunze de dafin, după care se lasă la fiert până când compoziția se îngroașă și uleiul iese la suprafață.
Zacusca de fasole și ghebe se toarnă în borcane, iar borcanele se pune într-o oală mare, pe fundul căreia se așează un prosop, și se adaugă apă până aproape de capac. Borcanele pline se mai pun pe foc pentru aproximativ 40 de minute, din momentul fierberii.
Descoperă și alte rețete delicioase de zacuscă cu fasole.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!