Cuprins:
Învață cum poți face cea mai gustoasă rețetă de zacuscă cu hribi. Ce ingrediente ai nevoie, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a găti rețeta de zacuscă.
Ce sunt hribii
Hribii, „boletus edulis” cu denumirea științifică, cresc în pădurile montane și pe dealuri, sunt cunoscute și sub denumirea de hrib cenușiu sau mănătarcă, și sunt considerați ciuperci de o calitate superioară, datorită conținutului bogat de minerale și vitamine. Cresc în pădurile de foioase și conifere de primăvara până toamna și pot ajunge chiar și la dimensiunea de un kilogram.
Hribii au ciuperca robustă, cu o pălărie în formă de sferă inițial, dar care se aplatizează pe măsură ce să maturizează, și cu o cuticulă de culoare bej maroniu, dar și nuanțe mai închise.
Hribii apar la suprafață pământului cam la 10-15 zile după ploaie, depinzând de temperatura pământului și de precipitații. După ploaie, hribii au nevoie de câteva zile cu soare și temperaturi crescute pentru a putea ieși la suprafață.
Hribii se pot găti într-o varietate de rețete cu ciuperci, însă pot fi adăugate și în cele mai bune rețete de zacuscă. Mai jos îți spunem cum se prepară zacusca de hribi.
Zacuscă de hribi
Ingrediente
- 4 kg hribi;
- 2 kg ardei gras;
- 2 kg gogoșari;
- 1 kg morcovi;
- 1 ceapă;
- 1 kg roșii bine coapte;
- 1 litru ulei;
- Foi de dafin, sare, piper, cimbru.
Mod de preparare
Hribii se curăță și se pun la fiert, în apă cât să acopere ciupercile, și puțină sare. Se lasă la fiert pentru 15-20 de minute, apoi se lasă la scurs. Ardeii și gogoșarii se coc pe grătar sau la flacăra focului, apoi se decojesc și se lasă la scurs. Roșiile se pun și ele la fiert, în puțină apă, până când începe coaja să se desprindă, apoi se decojesc.
Ceapa se curăță mărunt și se pune la călit în puțin ulei, împreună cu morcovul tăiat în bucăți mai mici.
Toate ingredientele, după ce s-au răcit, se dau prin mașina de tocat ori printr-un blender, după preferințe. Ulterior, toate legumele pentru zacuscă se pun într-un vas mare, de preferat un vas de fontă, sau un ceaun mare, ori o oală de tuci sau aluminiu, pentru a nu influența gustul legumelor, se adaugă treptat, amestecând constant, uleiul, apoi se adaugă și roșiile, se condimentează după gust cu sare și piper.
Se lasă totul la foc potrivit să fiarbă pentru 60 de minute. Pentru a nu se prinde compoziția, trebuie amestecat constant.
Când zacusca a fiert, se pune în borcane curate, se pun capacele deasupra și se pun toate borcanele într-o cratiță mare cu apă, pentru a se steriliza, să fiarbă încă 30 de minute.
Se lasă apoi să se răcească apa în care au fiert, după care se depozitează borcanele cu zacuscă de hribi într-un loc răcoros și întunecat.
Descoperă și: Rețete cu ciuperci pleurotus
Zacuscă cu hribi congelate
Ingrediente
- 2 kg hribi congelate;
- 800 gr cubulețe de suc de roșii;
- 500 gr ceapă;
- 400 ml ulei;
- 6 ardei kapia;
- 6 ardei gogoșar;
- 2 lingurițe ardei iute;
- Sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare
Ceapa se taie mărunt. Ardeii se coc fie în cuptor, fie pe grătar, apoi se decojesc. Lăsăm hribiile să se deconjeleze. Ulterior, ardeii și ciupercile le dăm prin blender ori prin mașina de tocat.
În ulei se pune ceapa tocată mărunt și se călește până când devine sticloasă. Se adaugă acum și roșiile cu sosul lor, ardeiul iute și se amestecă bine. Se pot adăuga acum și ardeii cu gogoșarii tocați. Hribiile le dăm prin blender și le adăugăm peste legume.
Se condimentează zacusca după gust, cu sare și piper, se adaugă și câteva frunze de foi de dafin și boabe de piper. Zacusca se fierbe, la foc mic, pentru 2 ore, aproximativ, amestecând constant.
Când este gata, zacusca se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate, se pun capacele strâns și toate borcanele se acoperă cu o pătură. Se lasă să se răcească natural, timp de o zi, două, apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat, de preferat într-o cămară sau în beci.
Citește și: Zacuscă de ghebe – cum se face
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 11.12.2023, 16:17
Zacuscă gustoasă, ciuperci hribi, rețetă savuroasă, aromată și consistentă