Cuprins:
Cămara este plină de conserve pentru iarnă și în niciun an gospodinele nu fac rabat de la calitate. Pentru a avea rafturi pline cu murături, dulceață, compoturi și delicioasa zacuscă gospodinele muncesc la început de toamnă și pregătesc cele mai bune rețete pentru întreaga familie.
Zacusca poate fi făcută după mai multe rețete, iar pe cele mai gustoase ți le prezentăm mai jos. Vezi cum se face zacusca.
Cum se face zacusca de vinete
Ingrediente
- 5 kg vinete;
- 1 kg morcovi;
- 5 kg gogoșari;
- 2 kg ceapă;
- 1 litru bulion;
- 1 l ulei;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare
Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs. După ce vinetele s-au scurs, se toacă mărunt. Când morcovii sunt bine fierți se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat.
Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșarii și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii.
Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper după gust. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele cu zacuscă de vinete acoperite până a doua zi.
Zacuscă de fasole verde
Ingrediente
- 1,5 kg fasole verde;
- 5-6 cepe (750 g);
- 5-6 morcovi (750 g);
- 1,5 kg ardei gras, capia sau gogoşari;
- 1 l de suc de roşii gros;
- sare şi piper după preferinţă;
- 150 ml ulei;
- câteva frunze de ţelină;
- 1 frunză de dafin (opţional).
Mod de preparare
Ardeii sau gogoşarii se coc, se curăţă de pieliţă şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se toacă apoi mărunt sau se dau prin maşina de tocat folosind sită cu găuri mari. Ceapa curăţată şi tăiată în bucăți mici, se fierbe câteva minute pe aburi sau se opăreşte cu apă fierbinte, apoi se scurge. E o metodă practică de-a evita tăiatul cepei, care e destul de neplăcut din cauza usturimii cepei.
După ce s-a răcit, ceapa se dă prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mici. Morcovii se curăţă şi se rad pe o răzătoare fină. Fasolea se curăţă de codiţe şi vârfuri, apoi se taie în bucăţi mici. Ceapa tocată şi morcovii se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul şi se amestecă la foc mediu pentru aproximativ 5 minute.
Se adaugă apoi fasolea şi se amestecă din când în când, până când fasolea îşi schimbă culoarea. Se pun apoi ardeii tocați, sucul de roşii, sare şi piper, apoi se continuă fierberea. Se fierbe în continuare la foc mic până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită, amestecându-se mereu astfel încât pasta de legume să nu se prindă de fundul oalei.
Când este gata, zacusca se pune direct în borcanele curate și uscate, care apoi se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte și se mai lasă la cuptor pentru 20-30 minute. Se scot din cuptor, se pun capacele şi se acoperă bine cu mai multe pături. Borcanele cu zacuscă de fasole se lasă aşa acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară.
Zacuscă de fasole uscată
Ingrediente
- 1 kg fasole uscată
- 2 kg ceapă
- 3 kg gogoşari
- 1 litru ulei
- 1 litru bulion
- sare
Mod de preparare
Pune fasolea la fiert, aproximativ o oră. După ce aceasta este îndeajuns de fiartă, dă-o de pe foc. Las-o la răcit. Dă-o prin maşina de tocat sau prin blender (varianta asta este clar mult mai eficientă și mai rapidă). Gogoşarii se dau şi ei prin maşina de tocat/blender. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Călește-o puțin în ulei ușor încins, în prealabil.
În vasul în care ai călit ceapa adaugă gogoşarii, fasolea, bulionul şi sarea, după gust. Lasă totul la fiert până iese uleiul la suprafaţă. Pune zacusca în borcane şi toarnă, ca ultim strat deasupra, o linguriţă de ulei. Închide etanș și bagă la păstrare, în cămară.
Vezi mai multe reţete de zacuscă de fasole!
Zacuscă de pește
Ingrediente
- 4 kg de pește (în funcție de preferințe);
- 4 kg de ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 1 litru ulei;
- 1 kg ardei capia sau gogoșari copți;
- 3-4 linguri de bulion;
- 4-5 linguri de zahăr;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici. Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se desosează și se dă prin mașina de tocat.
Se pun la călit, pe rând, legumele în ulei. Se începe cu ceapa, se adaugă morcovul, ardeii, se pune și carnea de pește, se adaugă zahărul, bulionul, se condimentează și totul se lasă la fiert la foc mic până când compoziția capătă o consistență mai groasă, aproximativ o oră.
După ce a fiert, zacusca se pune în borcane spălate și uscate, după care borcanele se pun într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de capacele borcanelor și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
Borcanele cu zacuscă de pește se lasă să se răcească până a doua zi, după care se păstrează pe rafturile din cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
Zacuscă de dovlecei
Ingrediente
- 2 kg dovlecei;
- ½ kg morcov;
- 1 kg de ceapă;
- 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari;
- 1 căpătână de usturoi;
- 200 ml de ulei;
- Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Dovleceii se spală, se curăță de coajă și se taie în felii subțiri sau rondele. Se spală și se curăță și restul legumelor, după care se taie în cubulețe mici. Toate legumele se pun într-o tavă mare de cuptor, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor, la temperatură mică, 100 de grade Celsius pentru o oră și jumătate.
O jumătate din timp, legumele se țin în cuptor acoperite cu o folie de aluminiu, după care aceasta se înlătură și legumele se lasă în cuptor. Când sunt gata, legumele se lasă să se răcească, iar ardeii se curățăde pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți.
Într-un vas mare se pune uleiul și se adaugă toate legumele tocate, peste care se pune bulionul, foile de dafin, sare și piper și se las totul pe foc pentru aproximativ 40 de minute, amestecând constant. Când zacusca de dovlecei este gata, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se mai pun în cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade Celsius.
Borcanele se mai pot fierbe pentru 20 de minute într-o oală mare în care se pune un prosop și se umple cu apă până la nivelul capacelor. Când s-au răcit complet, borcanele de zacuscă se depozitează și se păstrează în cămară.
Zacuscă de ciuperci
Ingrediente
- 2 kg ciuperci;
- 1 kg gogoșari/ardei kapia;
- 1 kg roșii coapte;
- 400 g ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 200 ml ulei;
- sare și piper după gust;2-3 frunze de dafin.
Mod de preparare
Pentru început, coace ardeii, la fel cum procedezi și pentru salata de ardei copți. Când sunt gata, spală-i și curăță-i de coajă și de semințe. Toacă mărunt de tot ceapa. Călește-o la foc mic, să nu se ardă, în puțin ulei încins, pentru aproximativ 4 minute, amestecând constant. Toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie, amestecă iar ușor.
Se toacă ardeii mărunt și se adaugă la călit peste ceapă. Spală și toacă ciupercile. Aici tu alegi cât de mari vrei să fie bucățile. Fiind vorba de zacuscă de ciuperci, se pot tăia bucățele mărunte, pentru a se îngroșa sosul, dar și în bucăți mai mari, pentru a se simți fibrele ciupercilor.
Adaugă ciupercile la călit peste ceapă și ardei. Mai pune apă (câtă cer legumele, pe lângă zeama lăsată de ciuperci, ca să se înăbușe și fiarbă bine), semi acoperă cu capacul și lasă la făcut, amestecând din când în când. Între timp, toacă mărunt roșiile curățate de coajă.
Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite peste preparat. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin. Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, ia zacusca de ciuperci de pe foc și asta-i tot.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețetă clasică de zacuscă
Ingrediente
- 12 vinete de mărime medie;
- 6 ardei grași;
- 20 gogoșari;
- 1 kg ceapă;
- 300 ml ulei;
- bulion, după gust;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
Vinetele, ardeii grași și gogoșarii se coc, se scot în vase și se presară sare. Se acoperă și se lasă așa pâna ce se coc toate. Apoi, se curață de pieliță, se scot filamentele albe și seminţele și se toacă la cuţit.
Ceapa se toacă și se pune la călit în ulei. Se lasă să se înmoaie puţin, se adaugă legumele coapte, bulionul, sare și piper. Se lasă la fiert aproximativ 40 de minute, amestecând mereu, sa scada bine. Se pune zacusca în borcane, se astupa cu capace și se fierb la bain-marie timp de 30 de minute. Apoi se lasă sa se raceasca în apa în care au fiert.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Zacuscă de hribi
Ingrediente
- 4 kg hribi;
- 2 kg ardei gras;
- 2 kg gogoșari;
- 1 kg morcovi;
- 1 ceapă;
- 1 kg roșii bine coapte;
- 1 litru ulei;
- Foi de dafin, sare, piper, cimbru.
Mod de preparare
Hribii se curăță și se pun la fiert, în apă cât să acopere ciupercile, și puțină sare. Se lasă la fiert pentru 15-20 de minute, apoi se lasă la scurs. Ardeii și gogoșarii se coc pe grătar sau la flacăra focului, apoi se decojesc și se lasă la scurs. Roșiile se pun și ele la fiert, în puțină apă, până când începe coaja să se desprindă, apoi se decojesc.
Ceapa se curăță mărunt și se pune la călit în puțin ulei, împreună cu morcovul tăiat în bucăți mai mici.
Toate ingredientele, după ce s-au răcit, se dau prin mașina de tocat ori printr-un blender, după preferințe. Ulterior, toate legumele pentru zacuscă se pun într-un vas mare, de preferat un vas de fontă, sau un ceaun mare, ori o oală de tuci sau aluminiu, pentru a nu influența gustul legumelor, se adaugă treptat, amestecând constant, uleiul, apoi se adaugă și roșiile, se condimentează după gust cu sare și piper.
Se lasă totul la foc potrivit să fiarbă pentru 60 de minute. Pentru a nu se prinde compoziția, trebuie amestecat constant.
Când zacusca a fiert, se pune în borcane curate, se pun capacele deasupra și se pun toate borcanele într-o cratiță mare cu apă, pentru a se steriliza, să fiarbă încă 30 de minute.
Se lasă apoi să se răcească apa în care au fiert, după care se depozitează borcanele cu zacuscă de hribi într-un loc răcoros și întunecat.
Vezi şi altă reţetă de zacuscă de hribi!
Zacuscă de ghebe
Ingrediente
- 2 kg vinete;
- 1 kg ceapă;
- 1 kg ardei capia roșu;
- 1 kg ghebe;
- 300 ml ulei;
- pastă de roșii;
- o lingură piper boabe;
- 3-4 foi de dafin;
- sare.
Mod de prepaprare
Vinetele împreună cu ardeii capia se coc pe plita încinsă ori direct pe ochiul aragazului, după care se curăță și se lasă să se scurgă. Între timp, se curăță și se taie ceapa și se pune la călit în uleiul încins, până se aurește.
Vinetele și ardeii se toacă cubulețe, iar ghebele se taie feliuțe subțiri și se adaugă toate peste ceapa călită. Se adaugă pasta de roșii, sare, piper și foi de dafin și se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore.
Zacusa trebuie amestecată din când în când pentru a nu se lipi de vas. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.
Vezi şi alte reţete de zacuscă de ghebe!
Zacuscă moldovenească
Ingrediente
- 25 gogoşari;
- 25 ardei graşi;
- 1 kg ceapă;
- 10 vinete mari;
- 1 kg morcovi;
- 2 kg roşii;
- 1 litru ulei;
- 3-4 foi dafin;
- 1 linguriță piper boabe.
Mod de preparare
Se coc gogoşarii, ardeii şi vinetele, apoi se curăţă şi se lasă la scurs. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit la foc mic, în toată cantitatea de ulei, până când devine translucidă.
Separat, se toacă gogoşarii, ardeii, roșiile şi vinetele. Se dau morcovii prin răzătoarea mică, se lasă 10 minute la înăbuşit în uleiul fierbinte şi se acoperă vasul. Se pun toate ingredientele într-un vas mare, de preferinţă o cratiţă emailată, şi se dă zacusca la cuptor, să fiarbă mocnit.
Când a scăzut bine, se potriveşte de sare, se adaugă 3-4 foi de dafin, o linguriţă boabe de piper şi se toarnă zacusca fierbinte în borcane. Se leagă cu celofan la gură şi se lasă în cuptorul cald, fără foc, până a doua zi.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!