Cuprins:
Vanilia
Vanilia se poate găsi în diferite forme: esență, păstaie, extract și multe altele. La vederea unei varietăți de produse cu aromă de vanilie, oamenii se întreabă adesea: ce este zahărul vanilat? Din nume, este intuitiv că aceasta este o substanță dulce cu aromă de vanilie, dar cum se produce rămâne un mister pentru mulți.
Planta de vanilie face parte din familia orhideelor. Ea are flori de culoare galben-verzui, cu o formă asemănătoare cu cea a orhideei și încolăcite ca o tulpină de liană.
În alimentație se folosesc păstăile, care se usucă într-un mod special. Locul de naștere al vaniliei este considerat a fi Mexicul și America Centrală, dar astăzi plantele în creștere sunt dispersate în lume în zona climatică tropicală din America de Sud până în Tahiti.
Cei mai mari producători și exportatori de condimente sunt astăzi Indonezia, Madagascar, China.
Adevărata vanilie are unul dintre cele mai scumpe costuri pentru condimente din lume. Ceea ce se vinde în magazine la preț mic este un înlocuitor sintetic cu aromă de vanilie.
Păstăile proaspete nu miros, pentru a face un miros caracteristic, fructele sunt tratate cu apă fierbinte sau cu abur, după care se face o substanță albă sub formă de cristale mici. Se formează vanilina, însă conținutul său într-o păstaie nu depășește 3%. Datorită faptului că fiecare floare este realizată manual și cantitatea de substanță aromatică este minimă, condimentul capătă o valoare și un preț ridicat.
De regulă, condimentul și derivatele sale sunt utilizate pe scară largă pentru prepararea produselor de panificație și cofetărie, în industria alimentară, industria parfumurilor, fabricarea unui număr de medicamente. Vanilia are o aromă unică, care se combină bine cu alte condimente.
În plus față de gătit, acest miros este adesea folosit pentru aromaterapie, este surprinzător de afectată bunăstarea umană.
Proprietăți utile ale vaniliei
Vanilia este renumită nu numai pentru aroma sa, ci și pentru o listă bogată de proprietăți care au un efect benefic asupra sănătății, știau și vechii azteci. Astăzi, oamenii de știință au dovedit că o mică delicatesă cu vanilie, consumată după trezire, adică la micul dejun, este prevenirea artritei. De asemenea, printre proprietățile benefice ale condimentelor se numără și cele alocate:
- elimină insomnia, îmbunătățește calitatea somnului;
- reduce tensiunea arterială;
- uleiul esențial de vanilie este un afrodisiac puternic
- parfumul stimulează activitatea musculară și cerebrală;
- ajută la combaterea bolilor virale, doboară temperatura;
- combate nevrozele;
- reduce iritabilitatea, îmbunătățește starea de spirit;
- facilitează durerile din timpul sindromului premenstrual la femei;
- taie pofta de dulce, favorizează pierderea în greutate.
Aromă de vanilină – ce este
Substanța numită Vanilină este un înlocuitor artificial al vaniliei. Este vorba de cristale în formă de ace cu un miros caracteristic.
A fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea, deoarece condimentul natural era caracterizat de un preț ridicat.
Vanilina are un gust ușor amar. Pentru ca amărăciunea să nu se manifeste în mâncărurile finite, este necesar să se respecte proporțiile. Singurul lucru care leagă acești doi aditivi este o aromă caracteristică, astfel încât beneficiile vanilinei nu există.
Cum se face vanilina
Vanilina naturală este conținută într-o cantitate minimă de fructe de plante. Ea este produsă în condiții de laborator cu alcool sau eter.
Agentul aromatizant este identic cu cel natural format de artificial.
În laborator, materiile prime sunt aromatizate. Adesea, pentru producerea vanilinei se utilizează lemn sau hârtie.
Tipuri de vanillină
Aroma de vanilină are mai multe varietăți, acestea se datorează stării agregate a substanței.
Sub formă de cristale, substanța este rezistentă la efectele distructive ale tratamentului termic ridicat, fără a-și pierde proprietățile. Vanilina are un miros clasic de vanilie, care se păstrează chiar și în produsul finit.
Folosit pentru coacere, deserturi fără gluten, înghețată, această substanță se dizolvă în apă la o temperatură de + 75 ° C și peste, iar în alcool la + 20 ° C.
Sub forma ei lichidă, vanilina cristalină dizolvată în alcool etilic se utilizează pentru prepararea produselor lactate, a băuturilor, inclusiv a celor alcoolice, a unor tipuri de coacere.
În formă de pulbere, are o măcinare foarte fină, după structură seamănă cu pudra de zahăr. Datorită acestui fapt, această specie este utilizată pentru fabricarea ciocolatei.
În comparație cu speciile cristaline, vanilina pubere se dizolvă mai bine în apă și are un parfum mai intens.
Zahăr vanilat sau zahăr vanilinat. Care este diferența
În bucătărie, zahărul vanilat este, de fapt, pulbere de zahăr obișnuit, care este amestecat cu păstăi de vanilie.
După un timp, zahărul dobândește un gust și un miros caracteristic de vanilie. Vanilia este este extrasă mai greu, are un gust și o aromă concentrată, de aceea zahărul vanilat are un preț mai mare decât cel vanilinat.
Dacă le compari, atunci zahărul vanilat are mai puțin miros de vanilie față de zahărul vanilinat, însă o aromă de vanilie mai naturală și mai pregnantă.
Compoziția chimică
Zahărul vanilat în compoziția sa conține multe vitamine, micro și macroelemente. În ciuda valorii energetice ridicate de 398 kcal la 100 de grame, pentru a da un parfum caracteristic, este necesară o cantitate mică de produs, ceea ce nu va afecta cifra.
Este imposibil să se înlocuiască complet zahărul vanilat cu zahărul vanilinat, dar este de preferat să folosești zahărul vanilat, pentru aroma sa mai intensă și faptul că nu conține atât de multe substanțe chimice.
Altfel, dacă dorești, poți folosi păstaie de vanilie sau un extract de vanilie pentru a aroma preparatele dulci.
Cum să faci zahăr vanilat acasă
Mulți se îndoiesc de naturalețea aditivului din produsele de comerț. Astfel, îți poți face acasă zahărul vanilat, pe care să îl păstrezi pentru mai mult timp.
Pentru a face acest lucru, nu vei avea nevoie decât de puține ingrediente. Mai exact, zahăr tos ori pudră și păstaie de vanilie.
Rețetă de zahăr vanilat
Taie o păstaie de vanilie pe lung și scoate semințele cu ajutorul unui cuțit.
Pisează semințele de vanilie în mortar până se fac pulbere. Se amestecă pulberea cu 1 kg de zahăr și o cantitate mică de zahăr pudră.
Pune amestecul într-un recipient alimentar, pune jumătățile de păstăi golite, semințele făcute pulbere și închide bine capacul.
Ține recipientul la loc întunecos. După 4 zile, zahărul va fi gata de folosit în orice preparat dorești.
Sursa foto: 12rf.com