Dulcele natural e accesibil

Zahărul, ca şi carbohidrat, reprezintă o sursă foarte rapidă de energie, dar nu înseamnă doar produsul de la raft . Ne putem referi şi la variante naturale de îndulcire. Cori Grămescu consideră că: „În mod nor mal, persoanele sedentare nu ar trebui să consume zahăr adăugat. Este suficient cel prezent în mod natural în fructe, cereale şi legume, pentru că, dacă nu există un program de activitate fizică de intensitate moderată şi durată cel puţin medie, care să fie urmat regulat, nu este nevoie să crească peste măsură aportul glucidic.”
Tot ea recomandă „îndulcitorul cu Stevia, care este natural, fără aport caloric şi care poate fi folosit şi la prepararea termică a alimentelor. În dul ci torii pe bază de fructoză (miere, sirop de agave, sirop de arţar etc.) au aport caloric şi pot favoriza îngrăşarea”, subliniază nutriţionista.
Din păcate, în general, nu avem nevoie de atâta zahăr cât consumăm noi de fapt, în aşa fel încât el favorizează acumularea în greutate, din cauza mecanismelor pe care le generează în corpul nostru. Pe de altă parte însă, gustul dulce nu trebuie exclus din alimentaţie, necesită doar atenţie şi moderaţie

Tipul de sare indicat

Sarea intervine în mecanismul setei, astfel că dacă nu e xi stă o indicaţie expresă din par tea medicului de a o înlătura din ali mentaţie, nu ar trebui să o facem. Însă nici să consumăm pro duse foarte sărate sau să adăugăm sare peste cantitatea folosită deja la prepararea mâncării.
Cori Grămescu expli că: „Dacă depăşim această cantitate, stresăm rinichiul, riscăm să creştem tensiunea pe seama creşterii volumului de fluide din corp şi ne luptăm cu retenţia de apă”, tot ea adăugând că, în ceea ce o priveşte, foloseşte sarea brută, nefiltrată, de la salinele româneşti. „Recomand folosirea unei cantităţi cât mai reduse de sare naturală, neprocesată şi nefiltrată pentru gătit. O variantă foarte bună este sarea de la salinele noastre Praid, Turda sau Ocnele Mari”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News