Acesta este, printre altele, un medicament care ajută la reducerea acidului stomacal, fiind frecvent utilizat în tratamentul ulcerului, a bolii de reflux gastroesofagian și a sindromului Zollinger-Ellison.

Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune complexa caracterizata de prezenta uneia sau a mai multor tumori la nivelul pancreasului, partii superioare a intestinului subtire (duoden) sau a ganlionilor limfatici adiacenti la pancreas.

Canada și Franța au anunțat deja că retrag produsul din farmacii, în timp ce alți retaileri din SUA și Uniunea Europeană fac cercetări.

Autoritățile medicale internaționale spun că nu există niciun risc imediat, dar pacienții au fost sfătuiți să consulte un medic care poate prescrie alternative la ranitidină.

Zantac, precum și alte produse din clasa ranitidinei, se vând și în România, pe bază de rețetă, dar până acum Minsterul Sănătăți nu a anunțat nicio decizie în legătură cu acest medicament.

Care este temerea în legătură cu Zantac

În data de 13 septembrie a.c., atât US Food and Drug Administration (FDA), cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au publicat deciziile lor de a revizui prezența N-nitrosodimetilaminei (NDMA) în medicamentele care conțin ranitidină.

Companiile farmaceutice au anunțat că în unele loturi din aceste medicamente s-a depistat prezenț NDMA peste limitele admise.

Astfel, FDA și NDMA vor să afle dacă dacă există vreun risc pentru pacienți, astfel că analizează nivelul NDMA din Zantac și din medicamentele generice

NDMA este clasificat drept cancerigen uman probabil (o substanță care ar putea provoca cancer) pe baza studiilor la animale.

NDMA se găsește în apă și alimente, inclusiv în carne, produse lactate și legume, dar nu este periculos atunci când este ingerat la niveluri foarte scăzute, potrivit EMA.

N-nitrosodimetilamina, cunoscută și sub numele de dimetilnitrosamina, este o substanță chimică organică semi-volatilă, produsă ca produs secundar al mai multor procese industriale și prezentă la niveluri foarte scăzute în anumite produse alimentare, în special în cele gătite, afumate sau vindecate.

Produsele cu ranitidină sunt utilizate pentru a reduce producția de acid stomacal la pacienții cu afecțiuni, cum ar fi arsurile la stomac și ulcerațiile stomacale.

Cine și-a retras produsele până acum?

Compania farmaceutică CVS a spus că doar suspendă vânzarea de produsele marca Zantac „din prudență”.

„Produsele marca Zantac și produsele ranitidinei marca CVS nu au fost retrase de pe piață, iar FDA nu recomandă ca pacienții să înceteze administrarea ranitidinei în acest moment”, a spus compania.

Walgreens, Walmart și Rite Aid din SUA au luat anterior o decizie similară.

Canada și Franța au eliminat medicamentele de pe rafturile farmaciei, iar o serie de alte țări au făcut la fel, subliniază BBC, fără să precizeze care sunt acelea.

Ce ar trebui să facă pacienții?

Reglementatorii în domeniul sănătății cer persoanelor care iau ranitidină să nu întrerupă tratamentul imediat.

FDA a spus, totuși, că cei care o iau pe bază de rețetă ar trebui să contacteze specialiștii din domeniul sănătății în legăturile cu unele soluții alternative.

Iar cei care o cumpără la liber ar putea lua în considerare alte opțiuni.

Autoritățile franceze au subliniat, de asemenea, că nu există un „risc acut” și că pacienții nu trebuie să oprească medicația sau să o returneze în farmacii.

FOTO: zantac.ca

 
 

Urmărește-ne pe Google News