Condiment sau mirodenie, Zatar poate completa gustul oricărui preparat gătit acasă. Se poate folosi simplu, dar și amestecat cu puțin ulei de măsline pentru a putea fi adăugat peste rețete din carne sau legume. Iată cum se consumă Zaatar și ce beneficii are pentru sănătate.

Ce este condimentul Zatar

Zatar sau Zaatar este un condiment originar din regiunea est-mediteraneenă folosit drept ingredient de bază în majoritatea bucătăriilor din Liban, Siria, Turcia sau Grecia.

Denumirea Zatar, la origine, înseamnă cimbru, în limba arabă, însă combinația condimentului Zaatar are la bază, de fapt, mai multe ingrediente într-o combinație ce poate fi ușor înțepătoare la gust.

Zatar este o plantă, Origanum suriacum sau Oregano Siria, amestecată cu alte condimente. Compoziția lui poate varia în funcție de zonă, însă, în principiu, la bază Zaatar are condimente precum: cimbru uscat, maghiran uscat lemnos sau floral, sumac și semințe de susan prăjite. Zatar mai poate conține și sare, coajă uscată de portocală sau mărar uscat.

Este o plantă folosită încă din vechi vremuri, menționată chiar și în cărțile sfinte drept o plantă purificatoare ce era inclusă în ritualurile de curățare și purificare corporală.

Cum se consumă Zaatar

Folosit drept condiment sau plantă aromatică, Zatar poate fi adăugat într-o varietate de rețete culinare. Poate fi adăugat în rețete de salate, rețete de tocăniță de legume, rețete cu carne, condiment aromatic pentru legume și carne, chiftele, cartofi, conopidă.

De asemenea, gustul aromat de Zatar poate completa și sosuri de iaurt sau amestecat cu ulei de măsline pentru a fi înmuiat în pită grecească.

Cum poți face amestecul de Zaatar

Condimentul Zatar se găsește gata preparat în locurile cu specific mediteraneean sau oriental, iar eticheta produsului exemplifică toate ingredientele din compoziție. Însă, dacă nu îl găsești în magazine, îl poți pregăti și tu acasă.

Amestecul de Zatar se poate pregăti din cantități mici de: oregano uscat zdrobit, cimbru uscat, maghiran uscat, sumat, semințe de susan prăjite și puțină sare. Se amestecă toate bine și se poate presăra condimentul peste rețete.

Ce beneficii are condimentul Zatar pentru sănătate

Datorită tuturor ingredientelor amestecate, condimentul Zatar este unul complex, cu un conținut ridicat de minerale și flavonoide buni pentru organism. Este un condiment bogat în compuși organici și nutrienți precum: acid galic, timol, carvacrol sau quercetina.

Sumacul din cimpoziția Zaatar este planta medicinală cu un conținut ridicat de quercetina, care poate neutraliza efectele radicalilor liberi de la nivelul organismului, radicali care pot fi responsabili cu apariția diferitelor boli cronice.

Este un amestec de ierburi care are proprietăți expectorante, datorită cimbrului, și care ajută la curățarea căilor respiratorii.

Zatar este un ingredient ce poate ajuta și la calmarea inflmațiilor de la nivelul pielii, dacă se amestecă într-o pastă/cremă. Acesta are efect antiiflamator la nivelul corpului. Ajută la accelerarea vindecării rănilor și la reducerea aspectului petelor de la nivelul pielii.

Este un amestec de condimente care funcționează și pentru îmbunătățirea stării generale de spirit, deoarece are efecte directe de stimulare a întregului organism prin impactul asupra hormonilor eliberați în corp. Carvacrol are legătură cu energia crescută și funcția cognitivă.

Are un conținut ridicat de fier și poate fi un adjuvant natural și pentru îmbunătățirea circulației sângelui.

Alte beneficii ale condimentului Zaatar:

  • Amestecul din Zatar și miere poate ameliora durerile în gât și tusea convulsivă;
  • Îmbunățește memoria și starea de spirit generală;
  • Ameliorează indigestia și poate scădea riscul de apariție a reacțiilor alergice;
  • Poate ameliora eczemele datorită proprietăților antiinflamatorii;
  • Întărește densitatea osoasă datorită conținutului de minerale din compoziție precum: fier, magneziu, cupru și calciu;
  • Îmbunătățește sistemul imunitar datorită compușilor organici din compoziție. Aceștia au proprietăți anti-fungice, anti-microbiene și antiseptice;
  • Tratează mușcăturile de insecte și poate ajuta la combaterea paraziților interni.

Așadar, Zatar face parte din lista condimentelor și mirodeniilor care nu trebuie să îți lipsească din bucătărie atunci când pregătești o rețetă culinară pe bază de carne și legume. Adaugă un plus de savoare și gust oricărui preparat chiar dacă este adăugat într-o cantitate mică.

Citește și: Alimentele cu cel mai lung termen de valabilitate

Sursă info: sciencedirect.com; potsandpans.in

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News