Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ajuns la a 28-a ediție, propune zece zile de spectacole de teatru, dans, muzică și acrobații. Spre deosebire de anii trecuți, FITS s-a adaptat pandemiei și îi oferă publicului posibilitatea de a urmări spectacolele favorite în regim live streaming, prin FITS Online.
din 38 de țări, peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online se reunesc în ediția FITS 2021.
„Festivalul este o celebrare a artelor spectacolului, care prezintă manifestări artistice din întreaga lume, create de nume precum: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis OHare, Helmut Sturmer, Yoshi Oida”, anunță organizatorii.
Pentru a naviga mai ușor printre sutele de manifestări artistice, organizatorii propun zece spectacole de neratat, ce reunesc artiști din toată lumea, din Marea Britanie până în Rusia și din Spania până în România și Israel.
„Cavalerul înflăcărat” / „The Knight of the Burning Pestle”
Compania de teatru britanică Cheek by Jowl și Teatrul Dramatic „Pușkin” din Moscova au făcut din spectacolul clasic al renascentistului Francis Beaumont o operă actuală. Într-un joc subversiv, spectacolul este o comedie care atinge punctele sensibile ale societății de azi, în care oricine poate deveni faimos, e suficient doar să se ridice în picioare și să-și spună mesajul. La fel ca în ziua premierei, din anul 1607, piesa de teatru pune întrebări care astăzi sunt mai relevante decât oricând: la ce este utilă arta și cui i se adresează?
Program: 20 august – ora 20.00, FITS Online
20 august – ora 20.00, Teatrul Național „Radu Stanca”
21 august – ora 19.00, Teatrul Național „Radu Stânca”
„Shakespeare – Bach / Le Main du Temps”
Premiera mondială a spectacolului „Shakespeare – Bach / Le Main du Temps” va avea loc la Sibiu. Sonetele poetului englez, interpretate de celebra actriță Charlotte Rampling, se întâlnesc cu acordurile de violoncel ale Soniei Wieder-Atherton, pe muzică de Bach.
Prin intermediul suitelor lui Bach, violoncelul aduce înapoi fragmente de memorie și sculptează în timp.
Sonia Wieder-Atherton, regizoare:
Program: 26 august – ora 19.00, Teatrul Național „Radu Stânca”
„Diavolul din noi”/ „Outwitting the Devil”
Akram Khan Company, una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, explorează cele mai vechi ritualuri ale omenirii printr-o îmbinare armonioasă a dansului clasic cu stilul contemporan. Spectacolul este inspirat de „Epopeea lui Ghilgameș”, vechea legendă sumeriană, și prezintă un capitol zbuciumat din viața tânărului Ghilgameș, povestită de același personaj la vârstă înaintată, pe patul de moarte. „Diavolul din noi” e mitul tuturor timpurilor povestit pentru timpurile noastre, spun organizatorii.
Program: 25 august – ora 20.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
26 august – ora 16.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
„La Serva Padrona”
„La Serva Padrona”, pe muzica lui Giovanni Battista Pergolesi și cu un libret de Gennaro Federico Federico, este prima operă comică din istorie, creată în 1733. Spectacolul face parte din repertoriul Operei Naționale Române din Timișoara și este regizat de Silviu Purcărete. Din distribuție fac parte Narcisa Brumar, George Proca și Cristian Rudic.
Program: 21 august – ora 20.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
22 august – ora 17.00, FITS Online
22 august – ora 17.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
„Omma”
În spectacolul „Omma”, Josef Nadj aduce laolaltă opt dansatori, din Mali, Senegal, Coasta de Fildeș, Burkina Faso și din cele două republici Congo. Toți formează un corp colectiv, în care fiecare își afirmă limba, identitatea și dansul, ce duce cu gândul spre omul universal, explică organizatorii.
Program: 23 august – ora 19.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
24 august – ora 19.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
24 august – ora 19.00, FITS Online
„Plugarul și moartea”
Actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași fac spectacol în regia lui Silviu Purcărete. „Plugarul și moartea” a fost scris de Johannes von Tepl, în jurul anului 1400, și este considerat una dintre operele de căpătâi ale literaturii germane medievale târzii. În dialogul creat de Tepl, viața și moartea se confruntă și fiecare își apără vehement dreptul de a exista.
Program: 20 august – ora 18.00, FITS Online
20 august – ora 18.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
Flacăra Nopții / Flamenco Nights
Seara, Barcelona Flamenco Ballet aduce la Sibiu spiritul andaluz. Compania de dans încorporează trei stiluri: jazz, dans contemporan și flamenco. Artiștii promit să-și fascineze publicul prin jocul de muzică, mișcare și lumină.
Program: 22 august – ora 18.00, FITS Online
22 august – ora 18.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
23 august – ora 20.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
24 august – ora 18.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
„De-a viața”/ „Toml”
SOL Dance Company este o trupă tânără, înființată în Israel în 2016. Are însă proiecte ambițioase și inedite, iar spectacolul „De-a viața” este o invitație la introspecție. „Spectacolul are ca temă capacitatea noastră de a ne privi cinic, de a râde de noi înșine și, în special, de a ne analiza obsesia față de frumusețea externă”, spun artiștii.
Program: 25 august – ora 21.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
26 august – ora 21.00, FITS Online
26 august – ora 21.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
27 august – ora 20.00, Centrul Cultural „Ion Besoiu”
„Marele început: unu, doi, trei / „Eins, Zwei Drei”
Martin Zimmerman, celebrul coregraf și regizor elvețian, propune un spectacol modern, care dă naștere unor personaje care par mai degrabă o forță mentală decât una fizică, după cum scria publicația franceză „Liberation”.
„În acest spectacol, lucrez cu trei personaje, trei arhetipuri de clovn, ilustrând teme puternice precum autoritatea, supunerea și libertatea. În spectacolele mele, corpurile au o calitate materială, iar obiectele o latură umană. Din această contradicție reies multe posibilități comice și dramatice. Întotdeauna mi-am dorit să înțeleg ce loc ocupă clovnul în teatrul contemporan. Clovnul nu este actor. Clovnul este o prezență atât internă, cât și externă, iar rolul său este acela de oglindă a noastră și a existenței noastre”, spune regizorul pentru FITS 2021.
Program: 28 august – ora 17.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
29 august – ora 21.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
„Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”
Tânărul regizor Eugen Jebeleanu a primit, în 2020, premiul „Lucian Pintilie” pentru „Cea mai bună regie”, în cadrul Galei Premiilor UNITER, pentru acest spectacol.
Produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Companie des Ogres din Franţa, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” vorbește despre cele mai mari probleme cu care se confruntă societățile prezentului: corupție, migrație, încălzire globală, valorile europene și locul teatrului în acest vortex al schimbărilor.
Program: 22 august – ora 19.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit
23 august – ora 16.00, FITS Online
23 august – ora 16.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit