Cuprins:
Zei și zeițe din mitologia egipteană
Majoritatea zeilor egipteni reprezentau un element principal al lumii: Ra era zeul soarelui, de exemplu, iar Nut era zeița cerului. Caracterele zeilor nu erau clar definite. Majoritatea erau în general binevoitoare, dar pe care nu se putea conta atunci când era vorba de susținere și ajutir. Unii zei erau plini de ranchiună și trebuiau liniștiți. Unii, precum Neith, Sekhmet și Mut, aveau caractere schimbătoare. Zeul Seth, care și-a ucis fratele Osiris, a întruchipat aspectele răuvoitoare și dezolante ale lumii.
Forma fizică preluată de diferiții zei egipteni era de obicei o combinație de oameni și animale, iar mulți erau asociați cu una sau mai multe specii de animale. Și un animal ar putea exprima starea de spirit a unei zeități. Când un zeu era supărat, el putea fi înfățișat ca o leoaică feroce; când era blând, o pisică. Convenția era să înfățișeze zeii animale cu un corp uman și un cap de animal. Convenția opusă a fost folosită uneori pentru reprezentările unui rege, care ar putea fi portretizat cu un cap de om și un corp de leu, ca în cazul Sfinxului.
Multe zeități erau reprezentate doar sub formă umană. Printre acestea s-au numărat figuri atât de străvechi precum zeii cosmici Shu ai aerului, Geb ai pământului, zeul fertilității Min și meșterul Ptah. Au existat o serie de zei minori care au luat forme grotești, inclusiv Bes, un pitic cu o față asemănătoare unei măști, și Taurt, o zeiță a cărei formă fizică combina trăsăturile unui hipopotam și ale unui crocodil.
Zei din mitologia egipteană
- Amon sau Amon-Ra, Tatăl și Regele Zeilor; nu este totuna cu Ra, nu din toate punctele de vedere
- Anubis, Zeul Ținutului Sfânt, zeul ce ghida spiritele morților în lumea de dincolo
- Apis, zeu al fecundității, reprezentat printr-un taur alb cu pete negre
- Apophis, zeul-șarpe, răul în persoană; oamenii care pomeneau de el erau aspru pedepsiți
- Atum, zeul renașterii, este asociat cu scarabeul
- Bes, ocrotitorul familiilor și al oamenilor contra duhurilor rele și animalelor primejdioase
- Geb, un zeu antropomorf, personificând Pământul
- Hapi, era unul din cei patru fii ai lui Horus, protector al tronului lui Osiris pe lumea cealaltă
- Hnum, divinitate primordială, creatorul zeilor, a făurit și omul pe o roată de olărit
- Horus, zeu protector al Egiptului, este reprezentat cu cap de șoim
- Imhotep, om zeificat, arhitect regal, a construit prima piramidă (în trepte)
- Khonsu, zeul egiptean al Lunii
- Min, zeul fertilității masculine, protector al minelor și al agriculturii
- Nefertum, zeul nufărului primordial
- Nun, zeul râurilor
- Osiris, zeul vieții de apoi, al lumii de dincolo și al morților
- Ptah, patronul spiritual al meșteșugarilor, zeu creator, corpul său este mumificat
- Ra, personificarea soarelui, cel mai puternic din toți zeii
- Seth, stăpânul deșertului
- Sobek, zeul crocodil, al inundațiilor, cel care irigă câmpurile
- Sokar, zeul descompunerii și al întunericului
- Shu, zeu al aerului și al vântului
- Thot, zeu al cifrelor, al aritmeticii și al matematicii; are cap de ibis, dar animalul său reprezentativ este babuin
Zeițe din mitologia egipteană
- Ammit, zeița demon, mâncătoare de inimi
- Anput, zeița înmormântării și mumificării
- Anuket, zeița Nilului
- Bastet, zeița lunii și a fecundității, o femeie cu cap de pisică (niciodată cu cap de leoaică)
- Hathor, zeița dragostei, a familiilor și a recoltelor
- Heket, zeița-broască minoră a nașterii, a creației și a pământului
- Isis, zeița magiei și a vieții, a căsătoriei
- Kebechet, zeița îmbălsămării
- Maat, zeița adevărului, a dreptății și a armoniei cosmice
- Mut, zeița mamă, consoarta lui Amon
- Neith, zeița creatoare a lumii, mama zeului soare
- Nekhbet, zeița vultur, este ocrotitoarea Egiptului de Sus
- Nephthys, zeița apei
- Nut, zeița cerului
- Sekhmet, zeița leoaică, luptătoare, a fost apărătoarea faraonului până când acesta a înlocuit-o
- Taweret, zeița hipopotam, protectoare a nașterii
- Tefnut, zeița umezelii și a aerului cald și umed
Descoperă și zei greci
Care erau cei mai cunoscuți zei din mitologia egipteană
Ra
Zeul suprem al soarelui era reprezentat ca un om cu cap de șoim, încoronat cu un disc solar și șarpele sacru. Cu toate acestea, în lumea întunecată prin care trece în fiecare noapte, el este descris ca cu cap de berbec.
În fiecare zi, Ra a călătorit pe cer sub forma soarelui, călare în barca sa solară și în fiecare noapte a călătorit prin lumea de dedesubt unde i-a învins pe aliații haosului. El renaște în fiecare dimineață sub forma răsăritului. Influența lui asupra celorlalți zei a fost atât de puternică încât a înglobat multe dintre identitățile lor. Astfel Amon a devenit Amun-Ra, Montu a devenit Montu-Ra și Horus a devenit Ra-Horakhty. Zeul lui Pharoah Akenaten, Aton, a fost o altă formă de Ra, discul solar.
Regii egipteni pretindeau că sunt descendenți din Ra și s-au autointitulat „Fiul lui Ra”. Cultul său a fost foarte puternic în perioada Vechiului Regat, când au fost construite temple ale Soarelui în onoarea lui. Centrul său de cult se afla la Heliopolis, care în prezent este acoperită de suburbiile de nord ale Cairo.
Amon
Amon era zeitatea principală a cărei putere a crescut pe măsură ce orașul Teba a crescut de la un sat neimportant, în vechiul Regat, la o metropolă puternică în Regatul Mijlociu. El a crescut pentru a deveni patronul faraonilor tebani și, în cele din urmă, a fost combinat cu zeul soarelui, Ra, care fusese zeitatea dominantă a Vechiului Regat, pentru a deveni Amon-Ra, regele zeilor și conducătorul Marii Eneade.
Numele lui Amun înseamnă „Ascuns, misterios de formă” și, deși el este cel mai adesea reprezentat ca un om purtând o coroană dublă cu pene, el este uneori descris ca un berbec sau o gâscă. Adevărata lui identitate nu poate fi niciodată dezvăluită.
Karnak a fost templul principal al lui Amon, dar faima lui s-a extins cu mult dincolo de granițele Egiptului. Cultul său s-a răspândit în Etiopia, Nubia, Libia și în mare parte din Palestina. Grecii credeau că este o manifestare egipteană a zeului lor Zeus. Chiar și Alexandru cel Mare a considerat că merită să consulte oracolul lui Amon.
Isis
O figură foarte importantă în lumea antică, Isis a fost soția lui Osiris și mama lui Horus. Ea a fost asociată cu rituri funerare și se spune că a făcut prima mumie din părțile dezmembrate ale lui Osiris. În calitate de vrăjitoare care l-a înviat pe Osiris și l-a născut pe Horus, ea a fost și dătătoarea de viață, o vindecătoare și ocrotitoare a regilor.
Cel mai faimos templu al ei se află la Philae, deși cultul ei s-a răspândit în întreaga lume mediteraneană și, în perioada romană, s-a extins până în nordul Europei.
Osiris
Osiris a fost inițial un zeu al vegetației și era legat de creșterea culturilor. El a fost primul rege mitologic al Egiptului și unul dintre cei mai importanți zei. Se credea că el a adus civilizația rasei omenirii. A fost ucis de fratele său Seth, readus la viață de soția sa Isis și a devenit conducătorul lumii de dedesubt și judecătorul morților.
Nut
Nut a fost mama lui Osiris, Isis, Seth și Nephythys, Nut este de obicei prezentată în formă umană; corpul ei alungit simbolizând cerul. Fiecare membru reprezintă un punct cardinal pe măsură ce corpul ei se întinde peste pământ. Nut a înghițit soarele apus (Ra) în fiecare seară și l-a născut în fiecare dimineață. Ea este adesea înfățișată pe tavanele mormintelor, pe capacul interior al sicrielor și pe tavanele templelor.
Shu
Shu a fost soțul lui Tefnut și tatăl lui Nut și Geb. El și soția sa au fost primii zei creați de Atum. Shu era zeul aerului și al luminii soarelui sau, mai precis, al aerului uscat, iar soția lui reprezenta umiditatea. În mod normal, el a fost înfățișat ca un bărbat purtând o casă pe cap sub forma unui penar, care este și hieroglifa pentru numele său.
Funcția lui Shu era să susțină corpul zeiței Nun și să separe cerul de pământ. El nu era o zeitate solară, dar rolul său în furnizarea de lumină solară l-a conectat cu Ra. Într-adevăr, el a fost unul dintre puținii zei care au scăpat de persecuție sub regele eretic Akhenaton.
Geb
Geb a fost tatăl lui Osiris, Isis, Seth și Nephythys și era un zeu fără cult. Ca zeu al Pământului, el a fost asociat cu fertilitatea și se credea că cutremurele erau râsul lui Geb. El este menționat în Textele Piramidelor ca întemnițarea morților îngropați în corpul său.
Anubis – Protector al morților
Anubis este prezentat ca un om cu cap de șacal sau ca un șacal. Tatăl său a fost Seth și mama lui Nephythys. Centrul său de cult era Cynopolis, cunoscut acum sub numele de El Kes. A fost strâns asociat cu mumificarea și ca protector al morților. Anubis a fost cel care îl conducea pe decedat în sala de judecată.
Hathor
Hathor era fiica lui Ra și zeița patronă a femeilor, iubirii, frumuseții, plăcerii și muzicii. Ea este reprezentată în trei forme; ca o vacă, ca o femeie cu urechi de vacă și ca o femeie care poartă coarne de vacă. În această ultimă manifestare, ea ține discul solar între coarne. Ea a fost consoarta lui Horus, iar numele ei înseamnă de fapt „Casa lui Horus”. Ea a avut multe temple, dintre care cel mai faimos este la Dendara.
Hathor avea o latură întunecată. Se credea că Ra a trimis-o să pedepsească rasa umană pentru răutatea ei, dar Hathor a făcut atât de rău pe pământ, încât Ra a fost îngrozit și hotărâtă să o aducă înapoi. A păcălit-o preparând cantități mari de bere amestecată cu mandragoră și sângele celor uciși. Când Hathor a băut berea, s-a îmbătat atât de mult încât nu și-a mai putut continua sacrificarea. În fiecare an, zeița Hathor și-a vizitat soțul, zeul Horus, la templul Edfu, pentru a celebra sărbătoarea Unirii Divine.
Bastet
Bastet este descris ca o femeie cu cap de pisică sau pur și simplu ca o pisică. Inițial o zeitate leoaică răzbunătoare, ea a evoluat într-o zeiță a plăcerii. Centrul ei de cult se afla în orașul Bubastis din delta de vest. Multe pisici locuiau la templul ei și erau mumificate când au murit. În zonă a fost descoperit un imens cimitir de pisici mumificate.
Bes
Spre deosebire de ceilalți zei, Bes este reprezentat mai degrabă cu fața plină decât în profil, ca un pitic grotesc, cu picioarele zdrobite, cu limba ieșită în afară. A fost asociat cu momente bune și distracție, dar a fost considerat și a
zeul păzitor al nașterii. Bes a alungat demonii nopții și a păzit oamenii de animalele periculoase.
Seth
Seth era fiul lui Geb și Nut și fratele rău al lui Osiris. El a fost zeul întunericului, haosului și confuziei și este reprezentat ca un om cu un cap de animal necunoscut, adesea descris ca un Typhonian de către greci care l-au asociat cu zeul Typhon. El este uneori descris ca un hipopotam, un porc sau un măgar. Seth și-a ucis fratele și a uzurpat tronul Egiptului, iar majoritatea celorlalți zei l-au disprețuit.
Horus l-a învins în cele din urmă pe Seth, dar se credea că lupta lor a fost o luptă eternă între bine și rău. Deși Seth nu a reușit să păstreze tronul Egiptului, el a continuat să fie un însoțitor al lui Ra. Uneori îl însoțea pe Ra peste cer cu barca sa solară, provocând furtuni și vreme rea.
Seth era venerat de unii, iar principalul său centru de cult era la Naqada. Unii regi s-ar asemăna cu Seth în luptă, dar în cea mai mare parte oamenii îl detestau și înfrângerea lui de către Horus a fost în mod regulat sărbătorită.
Surse – discoveringegypt.com, britannica.com, wikipedia.org