Cuprins:
UPDATE, 12 august: Românii care lucrează la stat vor avea o nouă minivacanţă, în perioada 15-18 august 2024. Pe 15 august, joi, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută popular şi ca Sfânta Marie Mare, şi este zi liberă legală, prevăzută în Codul Muncii. În plus, la finalul anului 2023, Guvernul a stabilit ca şi ziua de vineri, 16 august 2024, să fie liberă pentru angajații la stat, pentru a face punte cu weekendul 17-18 august. Astfel, aceştia vor avea liber de joi, 15 august, până duminică, 18 august.
UPDATE, 17 iunie: Românii vor avea o nouă zi liberă, în această lună. Potrivit Codului Muncii, prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile libere, iar în 2024 această mare sărbătoare este pe 23 şi 24 iunie. Ca întotdeauna, prima zi de Rusalii pică duminica, iar a doua zi este lunea, când angajaţii au liber. În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal, Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.
UPDATE 5 aprilie: Românii se pregătesc pentru o minivacanță prelungită. Angajații de la stat se vor bucura de mai multe zile libere, pentru că 1 Mai și Sărbătorile Pascale din acest an sunt foarte apropiate și se va face punte. Paștele ortodox cade pe 5 mai, astfel că vom avea liber de pe 3 mai până pe 6 mai. 1 Mai este liberă și cade miercuri, dar Guvernul a hotărât ca și 2 mai să fie zi liberă legală. Astfel, românii vor avea o minivacanță prelungită de 6 zile, de pe 1 mai până pe 6 mai. În ceea ce privește cursurile școlare, conform calendarului anului școlar 2023-2024, Paștele ortodox va coincide cu perioada vacanței de primăvară. Mai precis, vacanța elevilor va începe 27 aprilie și se va încheia pe data de 7 mai.
UPDATE 22 ianuarie: Miecuri, 24 ianuarie, este zi liberă legală pentru români, potrivit Codului Muncii. Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. În 1859, Mică Unire a fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, iar această zi este marcată prin diferite festivități în toată țara.
Zile libere 2024
Zilele libere sunt un prilej de bucurie, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Nu doar pentru că și unii, și ceilalți nu mai sunt nevoiți să meargă la școală sau la muncă, dar reprezintă și un prilej de a petrece timp cu cei dragi sau de a se odihni.
Dacă în 2023 am avut 15 zile libere oficiale, în 2024 vom avea 17 zile libere. Cele două zile în plus sunt 6 ianuarie și 7 ianuarie, mai exact Boboteaza și, respectiv, Sfântul Ion. Pe de altă parte însă, unele dintre acestea vor pica în weekend, așadar nu se vor putea considera zile libere în plus efectiv.
La 21 decembrie 2023, Guvernul a stabilit ca zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 să fie zile libere pentru angajații la stat. Astel, bugetarii vor avea trei minivacanţe, iar zilele libere suplimentare vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru.
Sărbători legale în 2024
- 1 ianuarie – Anul Nou
- 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Bobotează
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 1 mai – Ziua Muncii
- 2 mai – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu Sărbătorile de Paşte
- 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 23 iunie- Rusalii
- 24 iunie – A două zi de Rusalii
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 16 august – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 17-18 august
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25 decembrie – prima de Crăciun
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
- 27 decembrie – Zi liberă acodată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 28-29 decembrie.
Zile libere 2024 – calendar pentru fiecare lună
Zile libere ianuarie 2024
1 ianuarie – Anul Nou – luni
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou – marți
6 ianuarie – Bobotează – sâmbătă
7 ianuarie – Sfântul Ion – duminică
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire) – miercuri
Zile libere februarie 2024
În luna februarie nu sunt libere legale.
Zile libere martie 2024
În luna martie nu sunt libere legale.
Zile libere aprilie 2024
În luna aprilie nu sunt libere legale
Zile libere mai 2024
1 mai – Ziua Muncii – miercuri
2 mai – „punte” – joi
3 mai – Vinerea Mare – vineri
5 mai – Paștele ortodox – duminică
6 mai – A doua zi de Paște ortodox – luni
Pentru prima dată după 2013, între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să fie o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele la catolici va pica anul viitor pe data de 31 martie. În ultimii ani, Paștele Ortodox a mai picat în luna mai în 2016 (1 mai) și în 2021 (2 mai).
Zile libere iunie 2024
1 iunie – Ziua copilului – sâmbătă
23 iunie – Rusaliile – duminică
24 iunie – A doua zi de Rusalii – luni
Zile libere iulie 2024
În luna iulie nu sunt libere legale.
Zile libere august 2024
15 august – Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare – joia.
16 august – „punte” – vineri
Zile libere septembrie 2024
În luna septembrie nu sunt libere legale.
Zile libere octombrie 2024
În luna octombrie nu sunt libere legale.
Zile libere noiembrie 2024
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
Zile libere decembrie 2024
1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie – „punte” (vineri).
Zile libere în învățământ
Pe lângă zilele libere menționate mai sus, cadrele didactice beneficiază de încă două zile libere legale. Astfel, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, dascălii au zi liberă și a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, când e Ziua Mondială a Educației. În plus, pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele religioase legale, altele decât cele creștine, cadrele didactice aparținând acestor culte beneficiază de câte două zile libere.
Minivacanțe în 2024
Prima minivacanță este în perioada 1-6 mai. Ziua de 1 mai pică într-o miercuri, joi, 2 mai este „punte”, ziua de vineri, 3 mai este liberă pentru că este Vinerea Mare, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paști.
Cea de-a doua minivacanță este în perioada 15 august – 18 august. Ziua de 15 august pică într-o zi de joi și vineri, 16 august se face „punte” cu weekendul 17-18 august.
A treia minivacanţă este între 25 şi 29 decembrie. Prima zi de Crăciun este miercuri, 25 decembrie, a doua zi de Crăciun este joi, 26 decembrie, ambele fiind sărbători legale, iar vineri, 27 decembrie este „punte” cu weekendul 28-29 decembrie.
Când sunt vacanțele elevilor în 2024
Pe lângă zilelele libere legale, elevii au și vacanțele școlare. Iată care sunt cele din 2024:
- de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024;
- o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024;
- de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marţi, 7 mai 2024;
- de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.
Vezi întreaga structură a anului școlar 2023-2024
Zile libere pentru situații speciale
Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:
- căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
- nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
- căsătoria unui copil – 3 zile
- schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
- la decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile
- la decesul bunicilor, fraților, surorilor – o zi
- schimbarea domiciliului în aceeași localitate – 3 zile lucrătoare
- îngrijirea sănătății copilului – o zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și
- două zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)
În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Ce angajați beneficiază de zile libere legale plătite
În funcție de domeniul de activitate, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
În cazul în care nu se acordă zile libere în 2022, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Concediul de odihnă este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile. De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe companii pot acorda zile de odihnă suplimentare.
Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată. De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoie de aprobarea angajatorului.
Câte zile libere au celelalte țări din Europa
Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Belgia, Lituania sau Cipru au încă din anii trecuți 17 -18 zile libere pe an, iar Elveția – chiar 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale.
Iată mai jos exemple de zile libere în țări din Europa.
- Bulgaria – 16 zile libere
- Cehia – 13 zile libere
- Croația – 15 zile libere
- Rusia – 16 zile libere
- Ucraina – 14 zile libere
- Ungaria – 12 zile libere
Care este numărul optim de ore lucrate pentru angajații
Numărul de zile optime de lucrat într-o săptămână poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv industria, locația, tipul de muncă, preferințele individuale și stilul de viață. Cu toate acestea, există cercetări și studii pe tema productivității și a sănătății în legătură cu numărul de ore de lucru pe săptămână.
Programul de lucru cu patru zile pe săptămână
Unele studii au arătat că o tranziție către un program de lucru mai scurt, cum ar fi un program cu patru zile pe săptămână, poate îmbunătăți productivitatea și satisfacția angajaților. Acest tip de program poate contribui la reducerea stresului și la o mai bună echilibrare între viața profesională și cea personală. Există deja în lume companii care au adoptat acest program.
Pentru mulți oameni, flexibilitatea programului de lucru este esențială. Studiile arată că oferirea opțiunilor de lucru de acasă, ore flexibile și programare personalizată poate crește satisfacția angajaților și productivitatea.
Epuizarea și stresul
Sunt studii clare care sugerează că productivitatea poate scădea atunci când oamenii lucrează prea multe ore într-o săptămână. Epuizarea și stresul pot avea un impact negativ asupra performanței la locul de muncă, dar și asupra sănătății angajaților. Prin urmare, este important să existe echilibru între munca suplimentară și odihnă.
Sursă foto – 123rf.com