Update 20 septembrie, 11.23 – În perioada 20 septembrie, ora 18:00 .- 23 septembrie, ora 7.00, se va restricţiona traficul rutier pe Bulevardul Unirii, segmentul cuprins între Bulevardul I.C. Brătianu şi Piaţa Constituţiei (pentru Bulevardul Unirii – segmentul de drum cuprins între Bd I.C. Brătianu şi Splaiul Independenţei – restricţiile de trafic vor fi aplicate în afara intervalului orar 19.30 – 21.30) şi pe Bulevardul Libertăţii – segmentul cuprins între Calea 13 Septembrie şi Bulevardul Naţiunile Unite, pe ambele sensuri.

Zilele Bucureștiului 2024. Programul evenimentelor pe 21 și 22 septembrie
Zona Unirii – unde este restricționată circulația în perioada 20-23 septembrie

Organizatorii evenimentului „Zilele Bucureștiului” recomandă participanţilor folosirea transportului în comun sau a alternativelor de mobilitate durabilă pentru a ajunge în Piaţa Constituţiei în aceste zile.

Zilele Bucureștiului 2024

Weekendul 21-22 septembrie se anunță unul foarte animat în Capitală, bucureștenii și turiștii de toate vârstele fiind invitați să participe la Zilele Bucureștiului 2024, eveniment ce se va desfășura în Piața Constituției. Pe parcursul celor două zile, participanții se vor putea bucura de cea de-a 9-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping – iMapp Bucharest, DJ sets și concerte live, artiști stradali și activități pentru toată familia, zone de street food și lounge.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

Tot pe parcursul celor două zile, cu ocazia Zilei Bucureștiului 2024, în Piața Constituției se va desfășura și Bucharest Street Food Festival – special edition by iMapp, cel mai mare eveniment de street food din Europa, unde participanții vor putea savura unele dintre cele mai renumite preparate, din peste 10 bucătării internaționale.

Program evenimente Zilele Bucureștiului 21 septembrie

Ziua de 21 septembrie are ca program al evenimentelor din cadrul Zilele Bucureștiului 2024 intervalul orar 16.00 – 23.00.

Artiști stradali și DJ de renume

Începând cu ora 16.00, bucureștenii și turiștii deopotrivă sunt invitați să descopere și să se bucure de activități diverse, care vor crea o atmosferă de sărbătoare, cu atracții pentru toate categoriile de vârstă.

Mai mulți DJ locali vor deschide seara, oferind publicului o atmosferă sonoră vibrantă.

Potrivit Creart, set-ul principal al unui DJ internațional va culmina cu o atmosferă electrizantă, invitând publicul la dans și pregătindu-l pentru momentul central al serii, concursul de 3D video mapping.

Pe parcursul întregului eveniment, artiști stradali în costume tematice vor crea minipetreceri în diferite colțuri ale locației, aducând energie și veselie.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Zilele Bucureștiului 2024
Zilele Bucureștiului 2024 – foto creart.ro

iMapp Bucharest – Winners League

Potrivit Primăriei Capitalei, iMapp Bucharest – Winners League este cel mai mare eveniment de video mapping din lume și un simbol al artelor vizuale și al tehnologiei de New Media. În cadrul evenimentului, fațada impozantă a Palatului Parlamentului, de 23.000 de metri pătrați, devine o operă digitală de artă, oferind un spectacol vizual absolut captivant.

Tema concursului de anul acesta – Legacy – se dorește a fi o celebrare a diversității culturale, a folclorului și tradițiilor unice din întreaga lume, alături de valorile și emoțiile universale.

În cadrul concursului, PIXEL, MC-ul virtual al iMapp Bucharest, generat de AI, le va vorbi spectatorilor direct de pe suprafața de proiecție și va prezenta echipele participante, asigurând o experiență interactivă și dinamică.

Cinci dintre cei mai talentați artiști din lume vor proiecta creațiile lor pe fațada Palatului Parlamentului:

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
  • MP-STUDIO (câștigători ai Chongqing International Light Art Festival, China)
  • Dirk Rauscher (câștigătorul Premiului Publicului Video Mapping Festival, Franța)
  • LUCID collective (câștigători ai Genius Loci Weimar Festival, Germania)
  • The Fox, The Folks (câștigători ai 1minute Projection Mapping, Japonia)
  • Ivo Kovacs (câștigător al Zsolnay Light Festival, Ungaria)

Aceste echipe vor transforma Palatul Parlamentului într-o scenă vizuală impresionantă, fiecare lucrare fiind o reflecție a talentului și inovației în arta digitală.

Premii și votul publicului

Un juriu internațional format din experți în artele vizuale va desemna Marele Câștigător al competiției, iar spectatorii își pot vota echipa preferată printr-un SMS cu tarif normal, numărul fiind disponibil în seara evenimentului.

Program evenimente Zilele Bucureștiului 22 septembrie

Ziua de 22 septembrie are ca program al evenimentelor din cadrul Zilele Bucureștiului 2024 intervalul orar 11.00 – 22.00.

Duminică, 22 septembrie 2024, sărbătoarea Zilele Bucureștiului continuă în Piața Constituției, oferind o zi plină de activități, arome delicioase și muzică live, alături de Bucharest Street Food Festival, aflat la cea de-a 12-a ediție.

Bucharest Street Food Festival

Bucharest Street Food Festival – special edition by iMapp, cel mai mare eveniment de street food din Europa, va fi prezent în Piața Constituției cu preparate, din peste 10 bucătării internaționale, invitând participanții să le descopere și să le savureze.

Peste 50 de food truck-uri vor fi prezente, oferind o varietate impresionantă de preparate culinare. Fiecare camion de mâncare aduce o rețetă spectaculoasă, pregătită să satisfacă toate gusturile.

Concerte și muzică live

Și în cea de-a doua zi, atmosfera va fi întreținută de DJ îndrăgiți, care vor mixa hituri energice, menite să aducă oamenii împreună prin dans și voie bună.

În plus, duminică, trupe cunoscute și apreciate de public vor oferi concerte live, aducând un plus de energie evenimentului. Concertele vor culmina cu o atmosferă electrizantă și momente memorabile.

Activități și distracție pentru toate vârstele

Între orele 11.00 și 22.00, sunt pregătite activități distractive pentru toate vârstele, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Ca și în prima zi, publicul va fi animat de artiști stradali care vor interacționa cu participanții, aducând energie și voie bună.

De asemenea, vor fi disponibile jocuri și activități interactive pentru întreaga familie, creând o atmosferă de distracție și relaxare.

Bucureștiul aniversează 565 de ani de atestare documentară

Pe 21 și 22 septembrie 2024, evenimentele organizate de Zilele Bucureștiului celebrează prima atestare documentară a orașului, care a avut loc, de fapt, pe 20 septembrie, în urmă cu 565 de ani.

Prima mențiune se află într-un act semnat de Vlad Țepeș, domn al Țării Românești, datat 20 septembrie 1459, unde domnitorul preciza că documentul „s-a scris în Cetatea Bucureşti”.

În timpul domniei sale, Vlad Țepeș a emis mai multe documente de cancelarie din București, ceea ce atestă statutul de reședință domnească al orașului. Stabilirea reşedinţei domneşti la Bucureşti în perioada domnitorului Vlad Ţepeş, a avut un rol determinant în evoluţia ulterioară a aşezării.

Astfel, din secolul al XV-lea se înregistrează o dublare a suprafeţei oraşului. Apar cartiere noi ocupate de meşteşugari.

În zona numită azi Sf. Gheorghe erau cuptoarele meşterilor fierari, la Piaţa Unirii – Zona Colţea erau cuptoarele meşterilor olari, iar pe malurile râului Dâmboviţa se stabilesc tăbăcarii.

În partea de nord a Curţii Domneşti se stabilesc negustorii, cojocarii, croitorii. Principalul vad comercial şi meşteşugăresc devine „Uliţa Mare”, strada Lipscani de azi, atestată documentar din 5 iunie 1589.

Totuși, Bucureştiul devine capitala Ţării Româneşti după 200 de ani de la atestare, în 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica. Oraşul se dezvoltă, apar numeroase biserici, hanuri mari fortificate şi prima arteră pavată cu bârne din lemn, Podul Mogoşoaiei (1692), ulterior rebotezată Calea Victoriei în anul 1878.

Bucureștiul, Micul Paris

Peste alţi 200 de ani, în 1859, devine capitală a României, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, este considerat cel mai mare oraş din sud-estul Europei după Istanbul. Apar pavajul, mai întâi din lemn, apoi din granit de Scoţia şi Sicilia, iluminatul, canalizarea şi parcurile publice.

După Primul Război Mondial (1914-1918), Bucureştiul devine una dintre cele mai frumoase capitale europene, strălucirea vieţii culturale şi sociale, atmosfera şi arhitectura aducându-i pe bună dreptate denumirea „micul Paris”, arată pmb.ro.

De la primul recensământ realizat în 1831, când au fost număraţi peste 58.000 de locuitori, populaţia a crescut constant, ajungând la 1.025.180 de locuitori în 1948, 1.177.661 de locuitori (1956), 1.366.684 de locuitori (1966), 1.807.239 de locuitori (1977). La recensământul din 1992, populaţia Bucureştiului a fost de 2.067.545 de locuitori, cifră care a înregistrat o scădere în următorii ani la 1.926.334 de locuitori în 2002 şi la 1.883.425 de locuitori în 2011. În 2022, Bucureștiul avea 2.142.929 de locuitori.

Bucureștiul este, astăzi, un amestec de vechi şi nou, tradiţional şi modern, oriental şi occidental, fapt care îi dă pe de o parte aspectul unei metropole eclectice şi neorânduite, dar conferindu-i pe de altă parte originalitate şi farmec. În anul 2023, Bucureștiul a fost vizitat de aproape două milioane de turiști.

Sursă foto – creart.ro

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI