Descoperă lucruri interesante și curiozități despre zimbru:

Cum arată zimbrul

Zimbrul, specie a cărei denumire științifică e Bison bonasus face parte din familia bizonilor și este cel mai mare animal din Europa. Zimbrul este una dintre cele mai amenințate specii din lume, fiind încadrat științific în categoria speciilor „vulnerabile”. În prezent, există mai puțin de 2.000 de exemplare libere de zimbru în Europa, iar populația totală este de aproximativ 5.000 de exemplare.

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.

Cum arată zimbrul

Zimbrul nu este doar mai înalt decât bizonul, ci este și mai zvelt și are o constituție fizică mai atletică care-i permite să fie mai agil. Zimbrul are de asemenea blana mai scurtă pe cap, gât și picioarele anterioare decât bizonul și coloritul mai uniform, bizonul având de regula capul și gâtul mai închise la culoare decât restul corpului. Zimbrii au inclusiv coarnele și cozile proporțional mai lungi decât ale bizonilor. Anatomic, zimbrii au 14 perechi de coaste, pe când bizonii au un număr de 15 perechi.

Ce mănâncă zimbrul

Zimbrul este un animal rumegător și consumă atât iarbă, cât și fibre. Sistemul digestiv al zimbrului necesită hrănire regulată, întreruptă de pauzele de odihnă și de rumegare. Puii consumă zilnic 8.5 kg de mâncare, în timp de adulții pot mânca chiar și mai mult de 30 kg în fiecare zi.

Zimbrii pășunează pe jumătate, în sensul că pe lângă cele circa 200 de specii de plante pe care le paște mai consumă și scoarță de copaci și crengi, în funcție de sezon. Zimbrii evită zonele cu umiditate crescută și resurse reduse de apă, condiții adverse pentru pășunat și căutare, pantele abrupte, și zăpada înaltă. În timpul iernii, zăpada îi împinge pe zimbri înspre văi, unde pot dezgropa hrana cu copitele. Zimbrul preferă pădurile de foioase sau mixte, și nu pădurile de conifere.

Unde trăiește zimbrul

Vânați excesiv și rămași fără habitat suficient, zimbrii au dispărut din sălbăticie în secolul XX. Familiile regale din Lituania și Polonia sau țarii ruși erau singurii care se mai mândeau cu zimbri în pădurile lor. Exemplarele din Europa de Vest au dispărut sau încă din secolul al XI-lea, iar în România ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790.

În 1927 mai puțin de 50 de zimbri rămăseseră în grădini zoologice din Europa, iar un grup de conservaționiști au decis să salveze specia de la extincție. Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Cele mai mari populații se regăsesc acum în Belarus, Polonia și Rusia. turme mai mici există și în Lituania, Ucraina și Kîrgîzstan.

Zimbrul în România

În România, în anul 2012 primii zimbri au fost reintroduși în Parcul Național Vânători Neamț. Acum sunt 47 de zimbri în libertate în acest parc. În Munții Făgăraș, o fundație a introdus 13 zimbri, obiectivul fiind eliberarea a 100 de exemplare în zonă.

Astăzi, cea mai mare populație de zimbri din România numără între 63-67 de exemplare și se află în Munții Țarcu.

În România, zimbrii mai pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița, în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Curiozități despre zimbru

Curiozități despre zimbru
  • Chiar dacă sunt asemănători ca aspect, zimbrii nu sunt aceeași specie cu bourii, simbolul Moldovei fiind bourul și nu zimbrul. Zimbrul este simbolul național al Belarusului.
  • Giganții care trăiau în Europa, precum bourul sau zimbrul, au inspirat multe povești menite să celebreze mari voievozi, să marcheze așezări umane sau să inspire tinerii să întreprindă acte de vitejie. Uneori speciile se confundau în folclor, spre exemplu, întemeierea Moldovei are la bază legenda lui Dragoș Vodă care a vânat zimbri alături de câinele său Molda, dar pe stema Moldovei este un cap de bour. Adesea confundat cu zimbrul, dar mult mai mare decât acesta, bourul sălbatic (Bos primigenius) a fost vânat de braconieri până la extincție, ultimul exemplar fiind înregistrat în 1627 în pădurea Jaktorow, Polonia.
  • În Peştera Coliboaia au fost descoperite la începutul anului 2010 mai multe picturi rupestre care pot fi încadrate între 23.000 şi 35.000 de ani vechime. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală aşa de veche. Picturile negre, cum mai sunt ele numite datorită culorii, reprezintă animale diverse, printre care un zimbru, un cal, o felină, unul saudouă capete de urs şi doi rinoceri păroşi. Această peşteră se află la 200 km distanţă de prima zonă de reintroducere a zimbrilor din Carpaţii Meridionali, la poalele munţilor Țarcu.
  • Asemenea altor erbivore mari, zimbrul are o importanță vitală pentru supraviețuirea biodiversității din Europa, mai ales în ceea ce privește plantele. Acest lucru, alături de prezența lui rară și de aspectul impresionant, fac ca zimbrul să fie o specie-cheie în conservarea naturii.

Urmărește-ne pe Google News